Under 2012 ska naturum Vänerskärgården stå färdigt för invigning. Beslutet att bygga ett naturum för vänerskärgårdarna vid Läckö slott kommer att innebära stora möjligheter till landsbygdsutvecklingen i området. Redan idag är Läckös slott kombinerat med Spikens fiskeläge ett av de stora besöksmålen i länet. Enbart Läckö Slott lockar årligen ca 300 000 besökare och Spiken uppskattningsvis 100 000 besökare/år. Merparten av besökarna nöjer sig dock med besök vid Läckö och Spiken och återvänder sedan hemåt. Bland företagarna i bygden finns det ett uttalat önskemål om att utveckla besöksmålen och turismnäringen i området och få besökarna att stanna längre.
För att möjliggöra en utveckling av småskalig turistverksamhet i området behövs en viss infrastruktur i skärgården. Stora delar av Kållandsö är ett naturvårdsområde, med syfte att värna det rörliga friluftslivet. Detta till trots, så är tillgängligheten till strandlinjen och skärgården mycket låg. Behovet av att utveckla ett system av vandringsleder med tillhörande infrastruktur är stort och har betonats av flera aktörer såsom lokalbefolkningen, lokalpolitiker och Biosfärområdet.
Naturen, kulturen och kulturarvet är de främsta dragarna för att skapa en livskraftig besöksnäring. Kållandsö ingår i Biosfärområde Vänerskärgården med Kinnekulle. Det utpekade området Vänerskärgården med Kinnekulle har väldigt höga biologiska, ekologiska och kulturmiljövärden. Ett biosfärområde syftar till att värna dessa värden samtidigt som de nyttjas på ett långsiktigt hållbart sätt. Det gäller att ta vara på dessa värden som är potentiella tillgångar för lokalbefolkningen och samhället. Det finns också ett starkt lokalt engagemang för ett fortsatt arbete enligt biosfärtanken, exempelvis genom ett aktivt föreningsliv. Detta innebär att det finns en stark grund att bygga upp Biosfärområdet på.
Projektet ska utveckla Kållandsö som besöksmål och skapa anledningar för besökaren att stanna längre och därigenom stärka besöksnäringen. Projektet kommer också genom ökad tillgänlighet att bidra till en attraktiv livsmiljö på Kållandsö. Basen i projektet är en småskalig infrastruktur för friluftsliv och turism på Kållandsö med omgivande skärgårdar, som ska kunna nyttjas av närboende och besökare och utgöra en grund för företagsutveckling i närområdet.
Projektet är indelat i fyra delprojekt:
- Infrastruktur – anläggning av infrastruktur både för de som kommer landvägen och sjövägen till Kållandsö. Detta består av vandringsleder, bryggor, toaletter, grillplatser, p-platser och vindskydd. I delprojektet ingår att så långt det är möjligt genomföra anpassningar för funktionshindrade. Detta delprojekt inleds med framtagning och fastställande av en långsiktig plan för utveckling av friluftslivet.
- Företags- och produktutveckling - Nätverk mellan företagen för att kunna utveckla gemensamma produkter. Inom nätverket genomförs nätverksträffar, besök hos varandra och workshops kring t.ex. kulturhistoria, naturvärden och värdskap. Delprojektet innefattar också utveckling av befintliga och nya företag genom förmedling av kontakter till organisationer som arbetar med nyföretagande och företagsutveckling samt utveckling och marknadsföring av paket med utgångspunkt i naturum Vänerskärgården.
- Utveckling av information och marknadsföring – framtagning av grafisk profil, PR, produktion av skyltar, informationsmaterial, kartor och hemsida
- Planering för framtiden - etablera ett system för utvärdering av hållbar turism, utveckla ett system för finansiering av underhåll och utveckling samt etablera ett förvaltarråd.