Sammanfattning Efter vårt beslut om nedläggning av Satellit Scenkonst har det från flera håll konstaterats att festivalen och gästspelsscenen lämnar efter sig ett tomrum vad gäller presentation och distribution av internationell dans för barn och unga i Västra Götalandsregionen. Under vårt arbete med Satellit och i samband med utvärderingen av verksamheten har tre huvudsakliga utvecklingsspår utkristalliserats. Vi har därför tagit fram tre förslag på hur ett fortsatt utvecklingsarbete med frågorna kring dans för barn & unga kan se ut. Vi vill med den här förstudien ta reda på vilket eller vilka av dessa förslag som gynnar och stärker fältet och dess aktörer bäst, samt bidrar till största möjliga samverkan, och därmed även gynnar målgruppen barn & unga i Västsverige på bästa sätt. I den här förstudien genomför vi samtal, möten och studiebesök med syfte att undersöka de mål och behov som fältet uppvisar och sammanställa detta i en utvärderande rapport med ett konkret förslag på hur vi kan ta vidare vårt arbete inom fältet.
Förstudiens resultat kan på så sätt guida oss i rätt riktning i den utvecklingsprocess som behövs inom fältet dans för barn & unga i Västra Götalandsregionen. Bakgrundsbild Definitioner Med ”barn & unga” menar vi barn 0-19 år. Vi är dock medvetna om att åldersspannet i gruppen barn & unga kan variera mellan olika aktörer och verksamheter. Med ”dans” menar vi ett brett spektra av scenkonst, från fysisk teater till rörelsebaserad danskonst, producerad i en professionell kontext och skapad primärt för målgruppen barn & unga. Med ”fältet” avser vi framför allt aktörer (både inom det fria kulturlivet och institutioner), arrangörer, kompanier, kulturpolitiska satsningar, turnénätverk, subventionssystem och internationella plattformar som på något sätt arbetar med dans för barn och unga.
Fältet Fältet dans för barn & unga är ett fält med sina egna aktörer, nätverk och strukturer. Det skiljer sig från dansfältet för en vuxenpublik där strukturen ser annorlunda ut och inbegriper andra aktörer och kompanier. Dansfältet för vuxenpublik består till allra största delen av andra koreografer och producenter, än dansfältet för barn & unga. Ytterligare en utmärkande skillnad är att produktionsbudgetarna inom dans för barn & unga ofta är mindre, och att antalet aktörer med verksamhetsstöd är färre. Inom dansfältet för barn och unga finns dock ofta större möjligheter att spela de producerade föreställningarna vid fler tillfällen, men däremot kan de ha en kortare livslängd än de för vuxenpublik.
Detta beror ofta på att många arrangörer (och särskilt utbudsdagar och subventionsnätverk) har ett krav på att presentera nya produktioner. Här ser det dock annorlunda ut på en internationell marknad där man spelar färre föreställningstillfällen per land, men produktionen kan turnera under en längre tid på en större geografisk marknad. Här finns alltså en potentiell marknad för kompanier etablerade i Västsverige, en marknad som är relativt outforskad, vilket till största delen beror på bristande resurser och en avsaknad av internationella nätverk, och även säljstrukturer. Från de regionala utövarna och producentledet uttrycks också behovet av stöttning i att kunna arbeta och verka i sin egen region. Man upplever att det finns tryggare turnéstrukturer i andra delar av landet.
Från arrangörssidan är behovet uttalat stort kring att kunna turnélägga internationella och/eller större dansproduktioner för barn & unga i Västsverige, något som är svårt för en enskild arrangör.I västra Sverige är vi få aktörer som arbetar inom fältet, men alla verkar för att fältet ska stärkas. Vi har en samsyn kring att strukturerna behöver bli mer långsiktiga och att mer resurser behövs. Vi ser även att de satsningar som görs bör gynna fler aktörer för att nå vårt gemensamma mål - att fler barn och unga ska kunna ta del av mer dans.Under hösten 2016 var vi delaktiga i den referensgrupp på Kultur i Väst som arbetade med att ta fram ett förslag på ett nätverk för barn & unga i Västra Götaland, på uppdrag av Koncernavdelningen Kultur.
Referensgruppen bestod av både producentled, institutioner och främjande aktörer. Vi uppfattar det som positivt att frågan kring hur fler barn ska få ta del av mer dans har lyfts till en högre nivå. Nu kan ett djupare förankringsarbete ta vid, vilket också är ett av våra syften med den här ansökan.Vårt arbete med Satellit 2010-2017 Producentbyrån har startat upp och drivit Satellit Scenkonst, en nordisk festival och gästspelsscen för dans för barn & unga, under åren 2010-2017 (i nära samarbete med Anna Wennerbeck, konstnärlig ledare, Embla dans & teater) med allt vad det innebär av projektledning, finansieringsarbete, ekonomihantering, marknadsföring, verksamhetsutveckling, turné- och festivalkoordinering mm.Våren 2016, efter vårt sista genomförande av Satellit Scen, tog vi beslutet att lägga ner Satellit.
Detta trots att vi erhöll verksamhetsstöd från Göteborgs Stad och hade gott samarbete med våra arrangörer och stöttande nyckelpersoner. Beslutet togs dels för att den nordiska finansieringen inte kunde fortsätta och dels för att vi behövde ta ett omtag kring de båda delarna som utgjorde Satellit; festivalen och gästspelsscenen. Åren med Satellit kommer under våren 2017 att presenteras i en dokumenterande skrift och även en utvärderande rapport som bl.a. bygger på ett antal samtalEM och intervjuer med samarbetsparter, kompanier, bidragsgivare, arrangörer och scener.
I och med nedläggningen har det uppstått idéer och tankar kring hur en ny festival och/eller verksamhet skulle kunna startas upp och se ut eftersom vi fått starka signaler från våra samarbetsparter kring behovet av en gemensam plattform för alla oss som verkar inom fältet. För att kunna starta upp något nytt behöver vi undersöka hur en mer långsiktig verksamhet och finansiering kan uppnås, vilket också är ett av grundsyftena med den här förstudien.Tre förslag på fortsatt utveckling Det är tre huvudsakliga utvecklingsförslag vi vill undersöka där alla tre förslag syftar till att öka dans för barn & unga i Västra Götalandsregionen. Även ett internationellt perspektiv genomsyrar de tre förslagen. Förslagen är: - en internationell dansfestival- ett regionalt nätverk primärt för distribution- ett nationellt/skandinaviskt nätverk för distribution och samproduktion Våra förslag berör i första hand hur man kan öka presentation och distribution av dans för barn & unga i Västra Götaland.
Vi kommer därmed inte primärt fokusera på hur man kan stötta dansens utövare att producera mer dans eller produktionsmöjligheter, även om det indirekt kan bli en långsiktig effekt av vårt arbete.Varför flera riktningar? Utvärderingsarbetet med Satellit har pekat tydligt åt ett håll, vilket är behovet av en gemensam plattform i form av en internationell festival. Merparten av de vi haft kontakt med har påpekat festival som en fungerande modell för nätverkande, utbyte och inspiration, både för bransch, arrangörer och publik. De har belyst hur en festival kan verka stärkande och statushöjande för fältet och erbjuda en arena för fortbildning för koreografer och dansare. Formatet medför även en möjlighet att synas för en internationell publik och dessutom är festivalkonceptet en lättillgänglig introduktion för en ny publik att få upp ögonen för dans för barn & unga.
Processen med Kultur i Väst-förslaget pekar å andra sidan åt ett annat håll, där en distribuerande modell presenteras utifrån befintliga strukturer och stödsystem. Man har bl.a. tittat på liknande distributionsmodeller, t.ex.
Salto, för att se på hur ett nätverk skulle kunna fungera i en västsvensk kontext. Förslaget i sin nuvarande form lämnar en del frågor, och som vi ser det är det ett underlag att utgå från i vidare diskussioner.Dialogen med våra nationella och internationella samarbetsparter pekar åt ett tredje håll. Här efterfrågas mer långsiktiga strukturella samarbeten över region- och landsgränserna. Diskussionerna rör sig kring frågor som strukturbygge, gemensamma turnémöjligheter, möjligheter till residens och samproduktion, internationella utbyten och behovet av fler gemensamma mötesplatser specifikt för fältet.
Syfte – Vad är syftet med förstudien? Vi ser framför oss att nästa utvecklingssteg inom fältet i Västsverige bör vara ordentligt förankrat och ske på ”rätt” sätt och vi vill därför ta ett helhetsgrepp kring de här frågorna. Vi är så få som verkar inom fältet i Västra Götalandsregionen och vi vill att den utveckling som så väl behövs ska gynna så många som möjligt för att skapa återväxt och blomstring.Utifrån ovan beskrivna omvärldsbild kan vi se en mängd olika behov från fältet och dess aktörer. Målet med den här förstudien är bland annat att göra en djupare kartläggning av dessa behov, se på gemensamma samverkansmöjligheter samt att ta reda på hur vi på bästa sätt kan möta dem.Syftet med förstudien är således att ta reda på vilken av de tre vägarna vi presenterat som är bäst att gå för att nå det övergripande målet att fler barn ska få ta del av mer dans i Västra Götalandsregionen.
Vi är övertygade om att det är oerhört viktigt för barn att möta dans tidigt i livet. Dans ska vara en lika självklar del av barns kulturutbud som vilken konstform som helst. Det är så vi skapar konst- och kulturintresserade medborgare, en tillväxt av nya dansare och utövare samt en vuxen danspublik på sikt.Ytterligare ett långsiktigt syfte efter genomförd förstudie är att skapa en plattform för de aktörer som rör sig inom fältet, både i Sverige och utomlands. Vi ämnar skapa en samlingspunkt för dans för barn & unga med en stark västsvensk koppling och som samtidigt blickar utåt och sätter Västra Götalandsregionen på danskartan även bortom landets gränser.
Vi vill höja statusen för dans för barn & unga som många gånger rör sig i periferin i danssammanhang.Vi ser även att det finns behov av att öka målgruppens (barn & unga) inflytande och deltagande i processerna kring dansens utveckling. Ett syfte med förstudien är således att ta reda på hur man på bästa sätt kan inkludera målgruppen redan i förarbetet.Det finns en viktig poäng med att förstudien sker under 2017, eftersom förslaget från Kultur i Väst kring ett nätverk är inlämnat och ska tas i beaktning (feb 2017) samt att flera av våra tidigare samarbetsparter och finansiärer har påpekat att nedläggningen av Satellit kommer lämna ett tomrum efter sig, ett tomrum som behöver fyllas. Här vill vi ta reda på vad som gynnar fältet på bästa sätt men där vi i nuläget inte har något självklart svar på vad det är.
Därav behovet av denna förstudie. Mål - Vad vill vi göra inom ramen för förstudien? Under förstudien kommer vi att undersöka tre definierade förslag nämligen: en internationell dansfestival, ett regionalt nätverk primärt för distribution, och ett nationellt/skandinaviskt nätverk för distribution och samproduktion.Vårt långsiktiga mål efter genomförd förstudie är att arbeta operativt med aktiviteter inom fältet. Vi vill därmed genomföra den här förstudien för att i förlängningen kunna etablera en verksamhet som vilar på en väl undersökt och förankrad omvärldsbild och –analys. Denna verksamhet ska på bästa sätt tillgodose fältets gemensamma behov och målbilder, och stärka fältet i stort.
Vi kommer också väga in redan beslutade och finansierade satsningar i vår analys.Hur ska förstudien genomföras? Vi kommer göra en kartläggning av fältet och dess aktörer. Vi ska undersöka aktörernas behov och målbilder, och föra samtal med akterna utifrån de tre förslagen. Vi kommer titta på aktörernas långsiktiga planer, se på vilka kopplingar och idéer som kan ligga till grund till möjlig samverkan i framtiden.Vi kommer också titta närmare på det regionala arrangörsstödet, och hur en eventuell öronmärkning av stödet riktat till dansområdet skulle påverka aktörerna och utvecklingen av dans för barn & unga i Västsverige.
Vi kommer göra ett antal studiebesök hos olika verksamheter, både i Västsverige, Skåne, Norge och Danmark. Detta för att i praktiken se hur man kan arbeta med de här frågorna. Vi vill titta närmare på de olika verksamheternas planerings- och genomförandefaser, hur långa ledtider de olika aktörerna har behov av, hur de arbetar med målgruppen barn & unga, konstnärliga urvalsprocesser, ta del av styrdokument, målbilder och målindikatorer, samt undersöka vilka subventionssystem vi eventuellt kan samverka kring i ett nästa utvecklingssteg.Utifrån vårt perspektiv och våra erfarenheter vill vi arbeta mer med barn & unga som referensgrupper, detta oavsett vilket utvecklingsförslag vi kommer arbeta vidare med.EM Därför kommer vi under förstudien även att ta del av inspirerande och bra exempel på metoder för hur man kan arbeta inkluderande med målgruppen, då det finns många som redan har bra och upparbetade verktyg för detta.
Vilka ska vi föra dialog med? Nedan följer en lista på några av de aktörer och verksamheter vi kommer kontakta och föra samtal med. Merparten har varit våra samarbetsparter i tidigare projekt. Under arbetets gång tillkommer sannolikt ytterligare aktörer.- Producerande led (fria kulturlivet i VGR): Embla dans & teater, Big Wind, Art of Spectra, Twisted Feet, Danskompaniet Spinn, Kompani Nomad, Gun Lund/3:e våningen- Institutioner och främjande aktörer: Regionteater Väst, GöteborgsOperan, Riksteatern Dans, Kultur i Väst (områdena dans, festival som plattform, och kultur för barn & unga), Danskonsulenten och Dansutvecklaren Göteborgs Stad, Danscentrum Väst- Arrangörer: Frölunda Kulturhus, Vara konserthus, Mölnlycke Kulturhus, kultursekreterare i Vänersborg, Uddevalla och Trollhättan- Nationella kontakter: SALTO, Region Halland/Dans, ZebraDans, DANSISTAN, - Internationella kontakter: Norske Scenekunstbruket/ShowBox festival (NO), SWOP festival/ Åben Dans (DK), Krokus festival (BE), Panta Rei (NO), Dybwikdans (NO), Tinna Grétarsdóttir (IS), Raido Bergstein (EE).Nedan listas några av de befintliga och beslutade verksamheter och satsningar vi kommer ta hänsyn till i analysarbetet.
Under arbetets gång tillkommer sannolikt ytterligare information. - Kultur i Västs förslag kring ett regionalt/nationell/internationellt dansnätverk- Västra Götalands kulturplan 2016-2018- Göteborg stads arbete med scenkonst för barn & unga, och Dansbanan- Göteborgs dans- och teaterfestival – detta eftersom de har dans som fokus, dock riktar de sig till en vuxenpublik- Regionalt arrangörsstöd till kultur för barn och unga i Västra Götaland- Dansnät Sverige – även om de till allra största delen presenterar dans för en vuxenpublik Rapport och resultat Rapporten planeras innehålla följande delar: - beskrivning av nuläge och de aktörer som verkar inom fältet, deras mål, möjligheter och behov- analys av insamlat material- förslag på nästa utvecklingssteg- slutsatser, samt en preliminär finansieringsplan och projektplan för ett nästa steg Målgrupp – vilka vänder vi oss till? Målgruppen för den här förstudien är aktörer verksamma inom fältet dans för barn och unga – de som vi kommer att kontakta och föra samtal med under förstudien. I förlängningen, efter genomförd förstudie, är vår målgrupp i första hand barn & unga samt de vuxna som är medföljande vid föreställningar. Målgrupper vi riktar oss till i en framtida verksamhet är även arrangörer och inköpare samt bransch och dansfältet i stort både regionalt, nationellt och internationellt.Våra erfarenheter och nätverk Producentbyrån har arbetat inom området dans för barn & unga sedan starten 2008, både som producenter, med turnékoordinering, administration (finansieringsarbete, budget, ansökningar, redovisningar, löpande ekonomi, arbetsgivarfunktioner mm) och som verksamhetsledare.
Utöver vårt arbete med Satellit Scenkonst har vi under åren 2012-2015 startat upp och koordinerat NOBA (Nordic Baltic network for young audiences) och därigenom skapat oss ett nordisk-baltiskt nätverk. Vi som grundande Producentbyrån har också, redan innan byrån startades, arbetat som producenter för både Big Wind och Embla dans & teater.När det gäller strukturella utvecklingsprocesser har vi sedan starten både skapat, drivit och varit delaktiga i olika utvecklingsprojekt som alla syftat till att lyfta ett fält eller en fråga till en högre nivå, t.ex. RNM (Resurs Ny Musik).
Vi har också arbetat med rådgivning inom dansområdet på uppdrag av både Kultur i Väst och Kulturförvaltningen Göteborgs Stad. Vi har dessutom varit part i den skandinaviska styrgrupp som drivit Arts & Audiences, en nordisk konferensserie kring publikutveckling.Våra internationella och nationella kontakter Vi har en öppen och kontinuerlig dialog med personliga internationella kontakter som ser fram emot ett fortsatt och framtida samarbete med oss på något sätt. De är bl.a.
SWOP-festivalen/Danmark, Norske Scenekunsbruket/Norge, Eesti tantsuagentuur/Estland, Dance Info Finland och Young ID Zug/Schweiz.Våra nationella och regionala kontakter och tidigare samarbetsparter ser gärna en nyutvecklad festival eller någon annan typ av plattform att samarbeta kring. De är bl.a. SALTO i Skåne, Region Halland samt våra tidigare arrangörssamarbetsparter i Västra Götaland, vilka bl.
a. är Regionteater Väst, Vänersborg, Vara konserthus, Ulricehamn, Härryda, Tjörn, Alingsås, Ale, Borås, Trollhättan. Samt de scener i Göteborg som vi samarbetat med genom Satellit, dvs bl.a. Frölunda Kulturhus, GöteborgsOperan och Atalante.
Vi har också goda kontakter med flera internationella danskompanier som vi har en informell dialog med kring möjliga utvecklingsområden, då vi upplever att det konstnärliga perspektivet också måste genomsyra det strukturella och administrativa arbetet. Här kan vi bl.a. nämna Åben Dans i Danmark och Panta Rei Danseteater i Norge, som båda driver ett pionjärarbete i sina respektive länder.Danskonsulenterna på Göteborgs stad och Kultur i Väst har sedan länge fungerat som dialogparter och i flera fall genom åren även samarbetsparter kring frågor som rör dans för barn & unga.
Vi har senaste åren besökt bl.a. SWOP/Danmark och Krokus/Belgien för att ta del av festivalplattformar och utöka vårt kontaktnät. Dessutom har vi velat se på vilka sätt festivalen som internationell mötesplats kan fungera, och sätta det i relation till en västsvensk kontext. Vi har även fått inbjudningar från festivaler i både södra Europa och Israel.
Behovet av att mötas i en professionell kontext är uppenbart stort.Vi har med andra ord lång erfarenhet av att arbeta inom fältet, vi har hunnit skapa oss nära samarbetsparter och ett internationellt nätverk för ett fortsatt arbete med dans för barn & unga. Tidsplan Förstudieperioden sker 20/6 tom 20/10 2017, där kartläggning och analys ska vara klar 15/9. Perioden 16/9-15/10 sker bearbetning av det insamlade materialet och återkoppling till presumtiva samarbetsparter. Rapporten färdigställs och delas med berörda parter 20/10.
Inom förstudiens projektperiod kommer vi göra en finansieringsplan, då det är troligt att vi kommer söka medel för ett nästa utvecklingssteg från olika bidragsgivare i mitten av september. Till den ansökan kommer förstudien delredovisas i form av en sammanfattande analys av kartläggningen. Budget De sökta medlen ska främst täcka lönekostnader, men ska även finansiera delar av resekostnader för möten och studiebesök. Arbetstid kommer gå till möten, intervjuer, dialog samt bidragsansökningar och rapportskrivande. Två personer kommer att arbeta 40% vardera under tre månader.
Vi ser en styrka i att arbeta tillsammans och kunna använda våra erfarenheter, kompetenser och nätverk inom Producentbyrån på bästa sätt.För de nordiska dialogmötena och samtalen kommer vi söka ”Opstart” från Nordisk Kulturfond, ett bidrag som kan sökas för idéutvecklingsfas för nya projekt. Vi kommer också lägga in en egeninsats. Avslutande ord Vi vill med den här förstudien lägga grunden för en utveckling för dans för barn & unga i Västra Götaland. Att stötta, stärka och samverka är tre viktiga och grundläggande begrepp vi arbetar utifrån, och vi vill var en del av den utvecklingsprocess som behövs för att fältet dans för barn & unga blir något lika självklart som till exempel barnteater.
Vårt mål är att den eller de verksamheter som vi etablerar i Satellits efterdyningar ska verka som en samlande kraft och göra Västra Götaland till en region som går i bräschen för de här frågorna i Sverige men även på en internationell arena. .I och med nedläggningen av Satellit Scenkonst har det från flera håll uttryckts att festivalen och gästspelsscenen lämnar efter sig ett tomrum vad gäller presentation och distribution av internationell dans för barn & unga i Västra Götalandsregionen.
Under förstudien kommer vi att undersöka tre förslag för att ta reda på hur man bäst stärker dans för barn & unga i regionen. Förstudiens resultat kan på så sätt guida oss i rätt riktning i den utvecklingsprocess som behövs inom fältet dans för barn & unga.
Vi är så få som verkar inom fältet och vi vill att den utveckling som så väl behövs ska gynna så många som möjligt. Ett övergripande mål med både förstudie och den verksamhet förstudien kommer leda till är att fler barn ska få ta del av mer dans i regionen.
Vi kan idag se att våra nationella och internationella kontakter eftersöker mer långsiktiga strukturella samarbeten över region- och landsgränserna. Våra regionala kontakter och tidigare samarbetsparter ser också gärna en nyutvecklad festival eller någon annan typ av plattform att samarbeta kring för presentation och distribution av danskonst.
De regionala utövarna och producentledet uttrycker också behovet av stöttning i att kunna arbeta och verka i sin egen region. Vårt långsiktiga mål är därför att skapa en samlingspunkt för dans för barn & unga med en stark västsvensk förankring och som samtidigt blickar utåt och sätter Västra Götalandsregionen på danskartan även bortom landets gränser. För att kunna ta ett nästa steg behöver vi förankra det arbetet med våra regionala och internationella samarbetsparter, därav denna förstudie.