Kort beskrivning av projektet.
Det pågår diskussioner kring museerna i Sverige och i Västra Götlandsregionen. För museerna i Västra Götalandsregionen har det handlat om den regionala museiformen och organisationen men det har också handlat om nedläggning och förändringar av museer i kommuner.Västra Götalandsregionen har ett mångfacetterat och spännande museilandskap – som berättar om allt från textil, medeltida spår, bronssköldar, natur- och kulturarv vid vatten. I Västra Götalandsregionen finns ett stort antal museer som tillsammans utgör en stor kulturresurs. Museerna utgörs dock ofta av små och resurssvaga institutioner som i alltför hög grad agerar var och en för sig. Med en högre grad av samverkan och utbyte inom museisektorn kunde museerna få en större och synligare roll i regionens kulturliv.
Under senare år har rådande strukturer inom museivärlden börjat diskuteras och omprövas allt mer. Även inom museerna har målsättningar och arbetssätt omprövats såväl på nationellt plan som regionalt och lokalt. För museerna i Västra Götalandsregionen har det handlat om den regionala museiformen och organisationen men det har också handlat om nedläggning och förändringar av museer i kommuner.
I ansökan fokuserar vi på de kommunala museer som arbetar med natur- och kulturarv. Vi har definierat området som Västra Götalandsregionen (utan Göteborgs stads museer som genomgår ett eget förändringsarbete). Vi vill se ett nätverk och arbetsätt där museerna kompletterar och berikar varandra. Den regionala museiorganisationen har större resurser och ofta en djupare spetskompetens medan de kommunala museerna lättare kan ingå i det vardagliga kommunala arbetet och på så sätt få tillgång till lokala nätverk inom t ex skolan på den lokala nivån. Museer med olika inriktning och geografiska avgränsningar kan i samverkan vinna såväl kvalitativa som kvantitativa fördelar. Med en förändrad syn på natur- och kulturarvsfrågor ändras och utvecklas även museernas roll i samhället. Museernas samlingar, kompetens och långa tidsperspektiv kan tillföra medborgarna såväl kunskaper som upplevelser. Det är därför viktigt att försöka utveckla nya samverkansformer inom regionen för hela museisektorn så att museerna utnyttjas fullt ut och blir en kollektiv kulturresurs för hela samhället.
Utvecklingsprojektet har en bred regional spridning. De museer som ingår är Borås museer, Borås kommun, Falbygdens museum, Falköping kommun, Mölndals museum, Mölndals kommun. Rydals museum, Marks kommun, Skövde museum, Skövde kommun, Strömstads museum, Strömstads kommun, Tidaholms museum, Tidaholms kommun, Ulricehamns museum, Ulricehamns kommun, Vadsbo museum, Mariestads kommun, Vänermuseet, Lidköpings kommun. Museernas syfte och mål ser olika ut beroende på kommunernas karaktär. Mycket av hur museerna arbetar idag går tillbaka på tradition och historia i respektive kommun.
Syftet är att utreda förutsättningarna, vad gör respektive museum, vad gör det inte, sätta in det i ett sammanhang tillsammans med de andra museerna för att utveckla en museiresurs för regionen. Målet är att få fram en handlingsplan som beskriver hur de kommunala museerna kan utvecklas i regionen i samverkan med Västarvets museer så att vi blir en kraftfull resurs för såväl regionens medborgare som turister.