Kontakt
Dalslands Litteraturförening
Kerstin Nilsson
072-737 83 95, 0531-424 27
kerstin@bokdagaridalsland.se
Bokdagar i Dalsland har sedan starten år 2000 förändrat och utvecklat verksamheten till att omfatta flera separata projekt. Bokdagar i Dalsland har VG regionens kulturstrategiska uppdrag att vidareutveckla verksamheten enligt de mål och visioner som kulturnämnden satt upp för regionen och som vi väl känner till.
Vi vill satsa ytterligare krafter på utvidgning och förnyelse, framförallt inom verksamhet som riktar sig till unga och inom verksamhet som innefattar förståelse och kunskap om den nordiska litteraturen.
Ungas Bokdagar.
En utveckling av Ungas Bokdagar är nödvändig. Vi har därför inlett ett samarbete med Berättarföreningen TellUs i Uddevalla och Borås Poetry Slam. Vi kommer att söka samarbete med andra aktörer/kommuner inom Fyrbodalsområdet. Vår samarbetspartner i Bokdagar i Dalsland, Studieförbundet Vuxenskolan VG regionen är också med i detta utvecklingsarbete.
1. Poetry Slam, starta poesiklubbar, utbilda i estradpoesi och i förlängningen ansöka om att få arrangera SM i Poetry Slam 2013 eller 2014.
2. Nationella bloggtävlingar.
3. Dalslands Skrivarstipendium (stipendiet är finansierat)
4. Utgivning av de ungas texter (tryckning finansieras separat).
5. Projekt Litteraturtorget (i samband med Författardagarna).
Nordisk litteratur och språkförståelse.
En utveckling av Nordiska Novelldagen där vi fokuserar på de nordiska språken. Samtliga nordiska länder kommer att vara representerade: Grönland, Färöarna, Island, Norge, Danmark, Sverige, Åland och Finland. (ref. Nordiska Rådet). Länderna representeras av novellister och språkvetare (bl a från Göteborgs Universitet). Dessa ska
förklara, inspirera och dela med sig av de nordiska språken. Målgruppen är en litteraturintresserad allmänhet, lärare, bibliotekarier, förlag osv.
1. Seminarium nordiska språk från 8 nordiska länder.
2. Nordisk novellkonst från 8 nordiska länder.
Digital utveckling.
1. Vi står i beredskap att förnya vår hemsida genom att byta webbhotell. Detta för att få tillgång till senaste tekniken. Lyckas vi genomföra detta projekt kommer vi att ha snabbare och mer kommunicerbar kontakt med allmänheten i hela Norden.
2. Med en ny plattform (hemsida) kan vi sedan utveckla vår digitala verksamhet t ex via bloggar, twitter och Bambuser där vi i dag ser en snabb "besöksökning". Med modernare teknik erbjuds våra digitala besökare att ta del av all vår verksamhet on line och t ex framföra sina synpunkter på programverksamheten, beställa biljetter, boka resor och hotell.
3. Vi sänder i dag alla våra författarframträdanden live via Bambuser. Under 2011 = 1500 besökare. Detta är ett område som har en oändlig potential och där vill vi vara med och konkurrera och bli kända för god kvalitetspresentation. I takt med att smartphones ägs av allt fler är tillgängligheten till våra verksamheter en viktig del i vår utveckling.