Bakgrund
Under de senaste tjugo åren har det hänt en hel del inom kulturella och kreativa näringar i Trollhättan. Det började med Film i Väst och genom Innovatums inkubator har många nya småföretag etablerats inom just kreativa näringar, varav flera inom animationsområdet. Genom mötesplatsen ACT – All Creators Together – som drivs av Innovatum har vi kunnat behålla och stötta många animatörer i Fyrbodalsområdet. Vi har också en erkänt bra utbildning på Högskolan Väst inom 3D-animation och visualisering och fortfarande en nära koppling till Film Väst. Tillsammans med Trollhättans stad och nyss nämnda aktörer vill vi att Trollhättan ska bli en mötesplats för animation.
En av de saker som skulle bidra till detta när en årligen återkommande animationsfestival. Trollhättans animationsförening bildades i februari 2016 för att främja animationens utveckling i Trollhättan och Västra Götaland. Föreningen består av ett antal verksamma animatörer och anordnade Trollywood Animation Festival tillsammans med Trollhättans Stad, Högskolan Väst, Innovatum och Film Väst under tre dagar i maj 2016. Denna festival fick stöd med 150 000 från Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Festivalen samlade närmare trehundra personer som under tre dagar fick ta del av föreläsningar, workshops och visning av både svensk och utländsk animerad film.
Bland de som föreläste och höll workshops kan nämnas Ed Hooks(USA), Suzie Templeton (UK), Virpi Kettu(UK), Sara Koppel(DK), Linda Hambäck(S) och Petter Lindblad(S). Se bifogat programblad. Eftersom denna festival blev väldigt lyckad och fick goda omdömen från både besökare och föreläsare vill vi nu söka medel för att genomföra en festival även 2017. Efter festivalen besökte vi animationsfestivalen i Annecy, och träffade ett antal andra festivalarrangörer dels från Norden och Baltikum, men även från Tyskland och några andra länder. Vi kommer i det nya projektet att försöka skapa samarbeten med dessa för att internationalisera festivalen och bidra till att Västra Götaland blir en plats som syns och engagerar.
Samarbetet kommer i detta inledande skede främst att röra sig om gemensamt urval av visningsfilmer och utbyte av kontakter med internationella föreläsare. Peter Lord, producent och regissör som grundade Aaardman Animation, och har producerat filmer som Wallace and Grommit och Fåret Shaun är vidtalad som en av de föreläsare som kommer att delta i festivalen 2017.
Mål
Projektets övergripande mål är att utveckla Trollywood Animation Festival till att bli Sveriges största internationella animationsfestival. Målet 2017 är att samla totalt femhundra besökare under tre dagar.
Syfte
Syftet med projektet är att utveckla västsvenska animation till en nivå där de professionella aktörerna kan leva på sin talang och sin kunskap, och tillsammans med andra likasinnade skapa såväl kulturella som kommersiella värden.
Ett annat syfte är att sprida kunskap om animation och inspiration till unga animatörer och allmänhet för att på så sätt bidra till en långsiktig regional utveckling av såväl amatörer som professionella inom animationsområdet. Allt detta åstadkoms genom att erbjuda en mötesplats där regionala aktörer inom animationsområdet kan ha utbyte med såväl svenska som internationella animatörer. Därigenom stimuleras den regionala utvecklingen inom detta område.
Målgrupp
Målgrupp för projektet är svenska animatörer, animationsstudenter, pedagoger, bildlärare, illustratörer, mediegymnasier, reklambyråer, industridesigners, filmskapare, producenter och andra som är intresserade av animation som konstform. Även leverantörer av programvaror och annan utrustning för animation är välkomna att delta i festivalen.
Målgruppen är således bred och består av såväl professionella som amatörer.
Projektets genomförande
Projektet kommer att genomföras i ett antal arbetspaket som leder fram till en festival som genomförs i Trollhättan den 11-13 maj 2017. Visst arbete kommer att genomföras efter själva festivalen för att ta vara på erfarenheter och idéer som kan nyttjas för utveckling av framtida festivaler. De tre första arbetspaketen skapar innehåll till de olika spår som festivalen kommer att ha. Dessa spår är inriktade mot vissa målgrupper, men är fortfarande öppna för alla besökare att fritt delta i.
De andra arbetspaketen är av mer övergripande karaktär, för att skapa ett bra evenemang och en regional förankring kring festivalen.