Hjo

28 feb 2013 till 29 jun 2015
Trästad, trähus och hållbar utveckling - vandringsutställning (arbetsnamn)

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
100 000 kr

Egna medel

290 000 kr


Kontakt

Hjo kommun
Per-Göran Ylander



Partners

 1. Hjo hör till en av Sveriges mer välbevarade trästäder. Hjo är också klassat som riksintresse för kulturmiljövården. Även ur ett internationellt perspektiv är den svenska trästaden unik och exotisk.

2013 kommer Hjo att fira 600 år som stad. Under detta år planeras bl.a. aktiviteter som sätter in trästaden i dagens perspektiv. Ett ständigt hot mot trähusen och därmed våra trästäder som sådan, är de massiva och ekonomiskt starka kampanjer som saluför nya material, fönsterbyten, ovarsamma energisparåtgärder m.m.

Hjo kommun ser det som angeläget att kunna visa upp motbilder till detta. Motbilder som visar på alternativ där trähusens tekniska, estetiska och historiska kvaliteter tas tillvara samtidigt som de kan erbjuda ett bekvämt boende. Spara, bevara, reparera, byta ut som resurssnålt alternativ till att köpa nytt.

2. Det övergripande syftet med utställningsprojektet är att utmana den mentala bild som säger ”Man reparerar inte – man köper nytt”. Mot detta vill vi lyfta fram värden som resurstänkande, god hushållning och hållbar utveckling. För att göra dessa frågor konkreta vill vi i utställningen berätta om byggande, trähus och trästäder.

Vår trähustradition bär på stora kunskaper som har en plats i ett hållbart samhälle. Genomtänkta materialval, möjlighet till återkommande underhåll och lokal materialproduktion var självklarheter när dessa hus byggdes. Idag arbetar man efter samma tankar inom hållbart, ekologiskt byggande. Förutom att vårda det befintliga husbeståndet med goda material för att få dem att fylla sin funktion i ytterligare hundratals år finns det en stor potential inom nyproduktion av byggmaterial lokalt där man genom förädling kan få fram hög kvalitet i kombination med minimala transporter. Det skapar arbetstillfällen på landsbygden och ger jord- och skogsbruket ökade möjligheter att utvecklas.

Det är en pedagogisk utmaning att skapa en bild hos dagens unga där framtiden inte bara är nytt, utan nytt och gammalt sida vid sida. En långsam process där städer och samhällen ständigt förändras i takt med behoven men där man utgår från det befintliga och ser det som en resurs i skapandet av det nya.

Idag har trähusbyggandet åter tagit fart i landet och miljöfördelar, pris och boendekomfort talar för att den utvecklingen kommer att fortsätta. En utställning som sätter in trähusbyggandet i ett historiskt sammanhang kan skulle ge den utvecklingen en större tyngd åt denna strävan och till en del råda bot på den historielöshet och bristande koppling till äldre kunskaper som kännetecknar dagens trähusbyggande.

3. Målgrupper
När det gäller framtidsfrågor som hållbar utveckling är det naturligt och viktigt att vända sig till barn och unga. Vi tänker oss en primär målgrupp i åldern ca 10 – 12 år. Men, och detta är viktigt, vi tänker oss även en sekundär målgrupp som är de vuxna. Det kan vara föräldrar och även andra vuxna, t.ex. de som nyligen köpt sig ett äldre trähus.

Vi tänker oss att göra en utställning om detta och ta den runt till minst 15 kommuner i Västra Götaland. En pedagog följer med och har visningar för skolbarn och även för vuxna. Vi vill uppmuntra (och möjliggöra) för de kommuner utställningen besöker att bidra med eget lokalt material.

Projektet innefattar såväl utställningsproduktion (2012) som kommunturné (2013 – 2015).