Surprise Laboratory International (S L I) - en internationell arena för världsledande konstnärer och hantverkare hängivna materialet trä och utforskandet av nya uttryck. Med ambitionen att göra trä till ett naturligt och inspirerande inslag i offentlig miljö.
Arbetsgruppen för S L I består av tre personer:
Lars Apelmo, konsthantverkare och lärare, Växjö
Per Brandstedt, konsthantverkare, Falköping
Camilla Fredh, möbelsnickare, Falköping
Avgörande för projektets utveckling och planer är samarbetet med DaCapo Hantverksskola, Göteborgs Universitet, Mariestad. Våra samtalspartners är Gunnar Almevik, verksamhetsledare för Hantverkslaboratoriet och Lars Bergström, vice prefekt.
Likaså har vi ett samarbete med designbyrån Happy Forssman Bodenfors i Göteborg. De har sett S L I som ett så pass intressant projekt att de tagit sig an föreningen och skapar vår grafiska profil som ett pro bono projekt.
Under förstudiens gång har tankarna på hur ett konkret upplägg för projektet ska se ut utkristalliserats. En ekonomisk analys har gjorts och en budget tagits fram, en referensgrupp har satts samman, en lista på förslag till projektdeltagare har tagits fram. Vi har valt att skapa ett fyraårigt projekt med lika många delprojekt och lika många kommuner som samarbetspartners, Gullspång, Hjo, Tibro och Mariestad. Vår plan är att genomföra ett delprojekt per år med start i Gullspång 2012. Under våra möten med representanter för de olika kommunerna har olika idéer och övergripande planer för de olika delprojekten diskuterats.
Bakgrund:
Erfarenheterna från JoINT - An International Arena for Woodworking Culture är att projektet varit så intressant, stimulerande och lärorikt att en arbetsgrupp har bildats för att arbeta för att skapa liknande internationella träprojekt i framtiden. Avsikten är inte att upprepa projektet precis som det genomfördes 2008 utan att vi ska dra lärdom av det som varit och skapa något nytt och ännu mera innehållsrikt. Grundkonceptet i JoINT ska följas på en rad punkter och framtida projekt kommer också att:
1. genomföras till stor del ute i de olika kommunerna i Skaraborg.
2. genomföras i samarbete med andra aktörer som exempelvis Mariestads Kommun, Töreboda Kommun, Tibro Kommun, DaCapo Hantverksskola - Göteborgs Universitet, Designtorg Trä, Konsthantverkscentrum, Tibro Hantverkscentrum - Folkuniversitetet.
3. leda till ett fördjupat samarbete med parter för att utveckla och realisera projekt i de enskilda kommunerna.
4. vara inriktade på det samtida unika träarbetet som konstform.
5. vara inriktade på internationellt idéutbyte och utveckling.
6. vara forum för yrkesverksamma inom området.
7. skapa kontakter med studenter på landets olika utbildningar inom trä och form.
Mål:
På kort sikt skapas uppmärksamhet i media kring projektet, dess internationella prägel och de stadsmiljöer, parker och naturområden i de kommuner som projektet för tillfället arbetar tillsammans med. Skaraborgs län uppmärksammas som hemvist för innovativt arbete, design och gestaltning i det traditionsbärande materialet trä som är så viktigt för både näringsliv och enskilda människors upplevelser av närmiljön. Kontaktytor och nätverk skapas mellan yrkesverksamma på området i regionen.
På lång sikt bidrar projektet till skapandet av attraktiva miljöer i kommunerna till gagn för både kommuninvånarna och besökande. Miljöer med attraktionskraft gynnar turism och besöksnäring. Internationella nätverk och kontakter, möten med andra kulturers förhållningssätt till trämaterialet och dess bearbetning ger förutsättningar för att utveckla också svenskt träarbete och gynnar svenska tränäringar i stort. Svenska utbildningar inom trä- och formområdet ges en möjlighet att skapa internationella kontakter.
Delprojekt:
2012 - Gullspångs
Tema: Ceremoniell träskulptur.
Beskrivning: Södra Råda medeltida kyrka rekonstrueras. Kyrkplatsen ligger utanför Gullspångs samhälle. Med utgångspunkt i medeltida träskulptur, träskulptur i 2000-talet och ceremoniell träskulptur från olika kulturer i världen skapar deltagarna i projektet skulpturer som placeras utmed vägen mellan samhället och kyrkplatsen likt rastplatser utmed en pilgrimsled.
2013 - Hjo
Tema: Trästadens stadspark.
Beskrivning: Hjo är en av tre trästäder i mellansverige som har en lång historia av framgångsrikt arbete för att bevara och utveckla sin unika identitet. Stadsarkitekten vill arbeta med stadsparken i den gamla kurorten där delar har förbisetts under lång tid. Detta är särskilt tydligt i ett lekplatsområde.
2014 - Tibro
Tema: Återbruk i möbelindustrin.
Beskrivning: Tibro är unikt med alla sina träindustrier. Återbruk ligger helt rätt i tiden. Skulptur ur containers av material som kommer bakvägen ur industrierna.
2015 - Mariestad
Tema: Engelska parkens surpriser i 2000-talet.
Beskrivning: I kommunen har man arbetat fram ett ”grönprogram för Mariestad”. Som prioritet 1 finns stadens nya Universitetspark som skall tjäna DaCapos verksamhet.