Trots att Göteborg liksom många delar av övriga V:a Götalandsregionen historiskt har haft en internationell karaktär och starkt präglats av den stora emigrationsepoken och efterkrigstidens immigration saknas en utvecklad plats för temat internationell migration. På en sådan arena skulle migrationen och mångfaldens dynamiska och samhällsbyggande effekter kunna belysas genom olika gestaltningar och aktiviteter. Arenans verksamhet skulle vara processuell och kommunikativ till sin karaktär och rymma ett flertal olika organisationer med olika kompetenser och med kopplingar till olika nationella och internationella infrastrukturer.
Projektets huvudsyfte är att skapa en plats där migrationens historiska och samhälleliga betydelse kan visas och ge upphov till dialog kring denna och olika mångfaldsfrågor. I denna verksamhet ska olika etniska grupper och deras organisationer engageras för att på olika sätt dokumentera och kommunicera sin egen historia och sina egna erfarenheter. Samtidigt kommer erfarenheter av den svenska emigrationshistorien att kommuniceras genom interaktiva utställningar, workshops m m, varigenom möjligheter till spännande jämförelser möjliggörs. Den svenska emigrationshistorien kan visa att även svenskar har levt som utsatta och diskriminerade immigranter i andra länder som USA, men också på närmare håll som i Tyskland och Danmark.
Deltagarna får utifrån sina förkunskaper och intresseområden möjlighet att välja att engagera sig inom olika delar av projektet som har en mycket stor bredd, från intervjuer till utställningsproduktion. Genom att deltagarna får vara verksamma med att dokumentera sin egen historia ges möjlighet till reflektion om den egna identiteten, dess historiska bakgrund och vilken resurs denna kan utgöra i det svenska samhället. Deltagarna får i första delen av projektet en teoretisk/praktisk introduktionsutbildning som inkluderar alla olika valbara moment i projektet, detta ger deltagarna en inblick i de olika delverksamheterna och ger dem förutsättningar att välja vilket som passar dem bäst, de kan dock under projektets gång hela tiden byta och prova annan verksamhet om de önskar.
Under hela projektet kommer deltagarna att ha tillgång till handledare och kunna kommunicera med projektledningsgruppen. Den senare kommer att bestå av representanter för de deltagande organisationerna. Dessa kommer att bestå av Emigranternas hus, Göteborgs universitet, skolor, ABF och olika etniska föreningar. Genom deltagandet i projektet får deltagarna prova på att uttrycka sin egen etniska grupps historiska och samhälleliga betydelse, samtidigt som hela tider jämförelser görs med andra etniska grupper och även svenska migranter. Deltagarna får också möjlighet att prova på en rad olika arbetsmoment i projektet och även att samarbeta både med deltagare från den egna etniska gruppen och med de andra deltagande organisationerna. Genom att forskare ingår i projektledningsgruppen kommer kunskapsproduktionen och -kommunikationen att hålla en hög kvalitet och deltagarna får därmed också inblick i ett forskande arbetssätt på akademisk nivå.
Vi har också planerat att uppnå följande mål under år 2013-2014:
–Dokumentation: Att jobba aktivt med intervjuinsamling och digitalisering av de etniska föreningarnas dokument/arkivmaterialval. I detta moment skapas den kunskapsmässiga basen för det vidare arbetet med analys och kommunikation av denna.
- Gestaltning Produktion av utställningar och publikationer, i pappersformat, i digital form och på websidan i olika format som visar deltagande etniska gruppers historia såväl i hemlandet som under migrationsprocessen och i Sverige. Utställningarna kompletteras med genomförande av olika kulturevenemang som kommer att rikta uppmärksamhet mot projektet. Arenan för utställningarna blir främst Emigranternas hus, men också de etniska föreningarnas egna lokaler och arenor.
–Dialog Anordnande av olika workshops kring problem som lyfts fram i utställningar och publikationer. Kontakt och uppbyggnad av samarbete med andra organisationer och även myndigheter som jobbar med mångfaldsfrågor