STADSLABORATORIET är en dialogbaserad plattformsutställning som med konstens verktyg undersöker staden, ett koncept skapat av Anna Viola Hallberg, curator och konstnär. (se bil. Tillsammans)
Arbetet på STADSLABORATORIET sker under konstnärligledning av Anna Viola Hallberg och Carolina Falkholt (även ledare för Graffiti Mariestad 2010). Båda har ett brett kontaktnät. Gemensamt ansvarar de för programinnehåll och utställningens aktiva delar. Hallbergs & Falkholts konstnärskap omfattar performance, visuell konst, text och ljudbaserade verk. Centralt är igångsättandet av kreativa processer och basen för arbetet är öppenhet och inlyssnande. Subtilt sammankopplas konstprocessen med andra i kommunen befintliga projekt som tex Cultural Planning, Vision 2030 och Biosfär men framför allt finns en ambition att knyta an till och aktivera det fria kulturlivet och genom detta arbeta för att konst ska finnas med som en fortsatt motor i visionsarbetet. Det levande konstverket (social sculpture) kan ses genom till exempel stadsplanerings eller visions arbete, men det är framförallt en verkstad att bedriva en intersektionell praktik på, och med det öppna upp för diskussioner kring; Vad är centrum? Vad är periferi? Vad behöver ett visst område? Vad är platsen? Vem bor var? Vad borde den vara om 10 år? Genom denna process friläggs ytor som är betydelse fulla i arbetet med att utforma staden. I STADSLABORATORIET går konstnärer och stadsbor in i en gemensam process – en kritisk granskning av staden - ett berättande i form av en plattformsutställning. Fotografier, ljud, video inskickat av allmänheten och fotografer sätts aktivt rörelse via olika workshops där berättandet och det kritiska perspektivet är centralt. Projektet Graffiti Mariestadgenomlyses via STADSLABORATORIET men då själva platsen har en central roll möts till exempel konst och kulturhistoria. En rad frågor går att lyfta; Vad var det som var intressant med projektet Graffiti Mariestad? Vad kan det dras för erfarenhet ur verksamheten som går att tillämpa i andra projekt? Men också ansatser in i vad platsen kan bli. Var i har staden sin identitet? I den framåtblickande ansatsen är STADSLABORATORIET en konstbaserad forskningsbas där samverkan är själva grunden för arbetet.
Hallberg är även initiativtagare och koordinator för Konsthögskolan Valands internationella sommarkurs Shaping The City som sker i Mariestad i juli. Lärare och studenter kommer under 4 veckors tid att kritiskt utforska Mariestad med konstens verktyg. Valand samarbetar med Institute of Contemporary Art i Moskva men även California College for Art i San Francisco. De senare skriver på sin websida; Mariestad has embarked on an experiment to increase cultural activity in the hope of redefining itself. The city government is launching a series of cultural initiatives in 2011, including inviting professional artists and art students to live, research, and create projects in response to the town. Den kritiska analys som konsthögskolestudenterna gör redovisas i sommarutställningen men spår av bland annat muralmåleri och interventions kommer att finnas på flera platser i det offentliga rummet.
STADSLABORATORIET arbetar med verksamheter för olika målgrupper med en ambition att dessa ska vävas samman. Utställningen är platsen för en rad aktiviteter där konstnären, arkitekten, juristen blandas upp med arbetslösa, pensionärer och skolungdom. Gränsen mellan deltagare och besökare suddas. Koppling sker mellan historiska bilder/minnen till tankar och skisser om framtiden. Samarbetet med en rad aktörer och förvaltningar som inleddes 2010 kommer att fortlöpa även sommaren 2011. Bland dessa finns tex arbetsförmedling, socialförvaltning och sommar praktik i Mariestads kommun. Genom nära dialog och samarbete med invånare och aktörer skapar de sina verk som bryter gränsen mellan utställning, studio och workshoplokal. En plats där aktivisten, konstnären, barnen och pensionären verkar sida vid sida. En kritisk dimension som utforskar och undersöker platsen och dess människor och förkroppsligar dessa friktionsytor i utställningen. Det är ett arbete som kan resultera i såväl objekt som tidsbaserade arbeten.
Mariestads kommun ser över möjligheten att aktivera den fyra våningar höga kvarnbyggnaden invid ån Tidan som lokal för STADSLABORATORIET MARIESTAD (5 juli-25 sept). Detta är en plats som många Mariestadsbor varit nyfikna på men inte har haft tillgång till – en bra utgångspunkt när det gäller att introducera ett nytt sommarprojekt som ska mäta sig med Graffiti Mariestad. Det ger också tillräckligt med utrymme för att parallella och sammanvävda verksamheter ska kunna få plats. Konsten debatterar och synliggör via den dialogbaserade plattformutställningen och är i detta avseende en möjlighet att öka medborgardialogen och stimulera till de demokratiska processerna.