Samordnartjänst för internationella ungdomsfrågor Västra Götaland

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

900 000 kr


Kontakt

KulturUngdom



Saordnartjänst för internationella ungdomsfrågor år 2 av 3

Genom beviljade projektmedel från Västra Götalandsregionens kulturnämnd inför 2009 har KultruUngdom haft möjligheten att samordna internationella ungdomsfrågor i Västra Götalandsregionen, en samordnande funktion som erbjuder en översikt över vad som görs inom området för internationella ungdomsfrågor i Västra Götaland och som även innebär ett stöd för unga medborgare att ta del av regionens arbete och tjänster på internationell nivå. Huvudsakligt sektorsområde för den samordnande funktionen är kultur och fritid men funktionen omfattar även andra områden som miljö, arbete och utbildning.
Projektet är inne på sitt första år av 3.

Under år 2009 genomförs en implementering av de regionala strukturer som aktörer (unga individer och medborgare, löst kopplade nätverk, ideella föreningar, tjänstemän, institutioner, enheter och förvaltningar) på regional, delregional och kommunal/lokal nivå både kan använda sig av men också själva kan bidra till i sin ambition att etablera en internationell dimension i sitt arbete med frågor som berör unga människor. Antingen som deltagare, som avsändare eller som mottagare. Implementeringen bildar i sin tur, genom identifieringen av olika behov av stöd och information, också underlag för att formulera handlingsplan, mål och indikatorer som möjliggör årliga uppföljningar och redovisningar av uppnådda resultat.

Samtidigt som denna implementering genomförs samlar och förmedlar samordnaren för internationella ungdomsfrågor också information om hur man som ung medborgare och som verksamhet med unga i fokus kan verka på internationell nivå. Till stor del används här Eurodesk som instrument och verktyg men också möten, nätverksträffar, arbete med hemsida och andra webbverktyg samt uppstarten av kontinuerligt arbete på fyra nyckelplatser i Västra Götaland. Sedan december 2008 ingår KulturUngdom i det svenska nätverket för Eurodesk, vilket samordnas av Ungdomsstyrelsen.

Nätverket European Regional Youth, i vilket Västra Götalandsregionen ingår som samarbetspartner, utgör även det en möjlighet att fungera som stöd för ungas mobilitet, delaktighet i och inflytande på det europeiska gemenskapsarbetet samt kunskapsutbyten och informationsspridning på tjänstemannanivå. Vad som bl a skiljer nätverket åt från annat europeiskt arbete är att trösklarna för att etablera idéer och projekt, kommunikation och informationsspridning är lägre då nätverket genom sin kontinuitet också etablerat långvariga relationer och gemensamt arbete. Detta är betydelsefulla faktorer för internationalisering men innebär också en möjlighet för regionerna att gemensamt påverka ungdomsfrågor på EU-nivå genom samverkan inom området för ungas delaktighet och inflytande.
Det huvudsakliga syftet med satsningen är att skynda på etableringen av en internationell dimension i det regionala och delregionala arbetet med ungdomsfrågor samt att tydliggöra den regionala infrastrukturen för detta arbete.
Behovet av en sådan satsning är stort och utgör en av flera grundläggande förutsättningar för en fortsatt hållbar regional utveckling men också möjlighet till ökad effektivisering av regionala medel.
Behovet ökar också i takt med den allt mer omfattande internationaliseringen av ungas vardag, där t ex fler och fler beslut som påverkar unga fattas på EU-nivå, där alltfler unga ingår i internationella sociala nätverk, där kommunikation och utbyten av olika värden (sociala som kulturella eller ekonomiska) sker över nationella gränser och där ungas behov av både påverkan och exponering internationellt ökar i allt högre utsträckning.
För att satsningen ska ge så stor effekt som möjligt krävs ett tydligt ”av-, med- och för-perspektiv” och omfattar både stöd för tjänstemän som arbetar med ungdomsfrågor och genomför insatser för unga men samtidigt också stöd för unga själva samt projekt och nätverk som drivs av och med unga medborgare i Västra Götaland.
Under det andra projektåret 2010 har vi som mål att genomföra en tydligare etablering av den samordnande funktionen av internationella ungdomsfrågor samt att genomföra insatser utformade efter de behov som identifierats i pågående implementering inom området för internationella ungdomsfrågor.
Ökade kunskaper om internationella initiativ och stöd
Ökat internationellt nätverkande bland ungdomsiniterade projekt samt
Ökad tillgänglighet, stärkande och förtydligande av den regionala infrastrukturen.
Bland insatserna för att uppnå önskade effekter kan nämnas kontinuerligt arbete med det europeiska informationsnätverket Eurodesk samt hemsida och andra webbverktyg. Här ingår även planering och genomförande av workshops, föreläsningar, behovsanpassade insatser för ungdomsinitierade projekts internationella nätverkande och särskilda insatser för ökad tillgänglighet, samt stärkande och förtydligande av den regionala infrastrukturen genom bl a arbetet med European Regional Youth (ERY).
se bifogad detaljerad projketansökan

Visa på karta