31 dec 2009 till 30 dec 2010
Retro i Nossebro

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

400 000 kr


Kontakt

Essunga kommun
A.M. Alströmer


I projektet Retro i Nossebro – 1950- till 1970-talen” vill vi först inventera och dokumentera det som finns kvar från denna period av vårt kulturarv i Nossebro. Vi vill också dokumentera människors berättelser – hur man levde och tänkte. Därefter vill vi visa och levandegöra de miljöer, som går och är värda att visas. Olika guidematerial skall tas fram liksom andra arrangemang inom ”retro” – utställningar, föredrag, mässor mm. Befintliga arrangemang skall ”retro”-signeras och nya ”retro” arrangemang skall anordnas och utvecklas tillsammans med organisationer, föreningar, skola och förvaltningar. Projektet skall också lyfta dagens olika miljöer så att man kan uppleva en glimt av hur det var och såg ut under denna period. Temat ”retro” skall på olika sätt sätta sin prägel i många olika miljöer och olika sätt inklusive årstidsbetonas. Projektet kommer att vara en pågående process och utveckling tillsammans med föreningsliv, organisationer, högskola, näringsliv och Västra Götalandsregionen.

Det är tre miljöer, som vi kommer att arbeta med – boendets, arbetslivets och fritidslivets miljöer i Nossebro.
Dessa tre miljöer har satt en stor prägel på Nossebro samhälles utveckling genom arbete inom industri och butik, flytta till ”sta’n” och att få sin egna fria tid.
Vi vill bygga upp en kunskapsbank för ”retro” under perioden 1950- till 1970-talen inom dessa tre områden.

Bakgrund
Centralorten i Essunga kommun är Nossebro. Detta samhälle byggdes upp under 1900-talet och fick en stark prägel av efterkrigstiden. En del av miljöerna med dess verksamheter har försvunnit men finns kvar i människors minne, andra finns kvar på plats. För att bevara och utveckla dessa miljöer och berika denna periods kulturarv i Nossebro vill vi inventera, dokumentera och marknadsföra dem. På det här sättet lyfter vi fram den delen av 1900-talets historia, som har betytt mycket för samhällets utveckling. Genom att ta fram det som finns kvar och att återskapa annat från denna period av vårt kulturarv, sätter vi en ”retro”-profil på Nossebro. Ju mer vi gräver och talar med folk på ”byn” och får fram mer information, desto mer ökar intresset och nyfikenheten på vad finns kvar och vad kan vi utveckla av ”retro” i Nossebro. Vi har nu möjlighen att lyssna på människors historier, höra deras berättelse, skriva ner dem och levandegöra dem eller bara återberätta dem.
Vi vill också bli ett kit mellan kommunen och dess invånare, mellan föreningar sinsemellan och mellan historien och framtida utveckling.
Detta treåriga projekt, som skall lyfta perioden 1950-1970-talen, skall stilla vår nyfikenhet, öka intresset, utveckla och förverkliga ett Nossebro i ”retroanda” och inte minst ta vara på den kunskap som finns innan det är för sent. Nossebro – ett litet västgötskt samhälle; hur och varför utvecklades det som det gjorde under efterkrigstiden? Men vi vill även sticka ut hakan mer i Nossebro och bli ett centrum för retro i Västra Götaland.
Genom pågående förstudie inom Leader Västra Skaraborg har det framkommit att intresset för denna tidsepok är mycket stort hos kommuninvånare, politiker, föreningar och engagerade privatpersoner och inte minst media (se bifogade kopior på ett par tidningsartiklar).

”Sveriges viktigaste århundrade 1900-talet försvinner om lagstiftarna inte tar tag i det. 1900-talets kulturarv är viktigare än 1700-talets. För första gången i historien, bortsett från vikingatiden och bronsåldern, fick vi i början av 1900-talet en egen stil i Norden. Innan de sakerna har blivit 100 år och fått exportförbud, så har allt sålts utomlands. Idag när man skall ha en utställning på svenska museer ställer man ut nytillverkade massproducerade Bruno Mathson. Och de är helt döda. I originalverken ser man själen, formgivarens och konstnärens själ”.
Citat: Knut Knutsson, tidningen Land nr 35, 2009

1. Projektets idé
•    Att vara ett centrum för retro i Västra Götaland.
•    Att vara regionens spjutspets när det gäller vårt kulturarv från 1950 till 1970-tal.
•    Att förstärka och nischa Nossebro som besöksmål

Projektets syfte
Vi vill genom detta projekt
1. Bli en spjutspets inom retro i länet med allt vad det innebär – bli en kunskapsbank för retrointresserade.
2. Öka invånarantalet.
3. Få fler besökare.
4. Öka kunskapen om retro hos allmänheten och inte minst visa upp för omvärlden det fina samhället Nossebro och hela kommunen, dess spännande miljöer och alla trivsamma arrangemang.
5. Bidraga till en kulturdriven kommunutveckling genom bland annat retro.
6. Genom studieresor, seminarier och workshops sprida kunskap om 1950 till 1970-talens betydelse för utvecklingen i Sverige.

Visa på karta