Göteborg

6 sep 2017 till 13 sep 2017

bakgrund och idé Residens för curatorer Konstepidemins artist-in-residence program planerar under tre år expertresidens som på olika sätt förhåller sig till förmedling av konst, såsom curatorer, konstpedagoger, konstkritiker, dramaturger etc. Gärna i samband med ett större lokalt evenemang som kan ge residenset en mer specifik kontext och internationellt sammanhang. År 2018 planerar vi till exempel att bjuda in regissörer i samband med Dans- och teaterfestivalen. Och förra året genomförde vi ett expertresidens för konstkritiker under den internationella performancefestivalen.I år vill vi bjuda in nordiska curatorer i samband med Göteborg International Biennal for Contemporary Art (GIBCA) och GIBCA extended.

Den internationella biennalen, GIBCA, visar framförallt internationella konstnärer och har i år Nav Haq som curator medan GIBCA extended, har ett mer lokalt perspektiv med ett program som inkluderar stadens större konstnärsdrivna gallerier och plattformar.Projektet är ett experimentellt expertresidens och vänder sig till professionella nordiska curatorer med syfte att undersöka möjligheterna för en plattform för nordiska curatorer för att samverka och dela erfarenheter, initiera nordiska samarbeten och problematisera curatorrollen och arbetsfältet. Ansatsen är både samhällskritisk och konstnärlig, vi vill med våra nordiska partners starta ett samtal om kulturens kritiska potential i tider av intolerans och främlingsfientlighet utifrån ländernas gemensamma arv och historia. Att analysera och vidga diskurserna om konst och kultur i relation till den främlingsfientliga politik som är på stark frammarsch i alla nordiska länder. Vi kommer tillsammans att läsa och titta på hur läget beskrivs i de nordiska länderna idag och diskutera curatorns roll och ansvar eftersom många av problemen är gemensamma.

Hur? Varför? Curatorer arbetar alltmer platsspecifikt och kontextuellt, något som vi under residenset kommer att sätta fokus på: Vilka möjligheter, begränsningar och ansvar har en curator? Utvecklingen i de nordiska har varit ganska lik; större ekonomiska klyftor, ökad segregation, stängda gränser, begränsade rättigheter till nyanlända och migranter samtidigt som curatorer, museer och institutioner har större krav på sig att lyfta fram ”mångfald” och curera projekt i ”socialt utsatta områden” som ska utgå ifrån ”demokrati” och ”delaktighet”. Inte sällan används konst för att få stadsomvandlingar att framstå som demokratiska. Hur går det ihop? Vad finns det för utrymme att verka? Vilka positioner, strategier är möjliga?Curator residenset kommer att blanda praktiska och teoretiska perspektiv. Genom ett open call bjuder vu in nordiska curatorer till ett intensivt residens för att titta på djupet på estetiska, sociala, politiska och filosofiska aspekter relevanta för en samtida curatoriell praktik. Under residenset för vi en diskussion om curatorns roll och ansvar idag dit vi förutom de nordiska curatorerna bjuder in några av Nordens främsta curatorer och tänkare.

Deltagarna kommer att få dela med sig av egna erfarenheter för att tillsammans vidareutveckla tankegångar, öka specialistkunskaper och skapa ett nätverk av kollegor. Vi kommer att varva konstnärpresentationer, workshops, paneldiskussioner, utställningsbesök. Möjligheter till egen fördjupning utanför programmet kommer också att finnas, från utställningar till skräddarsydda möten. Vi kommer att ta fram ett förslag på konstnärer, institutioner och relevanta personer för varje curator utifrån deras intresseområden.Parallellt med residenset för nordiska curatorer kommer vi med hjälp av Iaspis att ta hit ett par internationella curatorer som också kommer att ha ett eget program.

Vid ett par tillfällen kommer vi att slå ihop de två grupperna för samtal och presentationer. De internationella curatorerna inbjudna via Iaspis kommer också att bjudas in till föreläsningar.En större utställning med lokala konstnärer som tar alla Konstepidemins lokaler i anspråk och engagerar en curator kommer också att anordnas under samma period som residenset inom ramen för GIBCA extended. För detta kommer en curator att engageras. (Se nedan för mer info)Curatorer frliansar ofta och arbetar därmed ofta själva, här ges egen tid till koncentration inom det egna fältet, samtidigt fungerar residenset som ett vidgat, pågående seminarium där grunden är den kritiska idédebatten om samtidskonst samt erfarenhetsutbyte och samtal om kritik utifrån egna och andras erfarenheter.

En residensperiod sätter den egna praktiken i perspektiv och utgör en behövlig koncentration på den egna yrkesmässiga utvecklingen. Att under en längre tid resa bort kan dock vara svårt för många och därför kan ett kortare residens med en väl planerad vistelse passa bättre. Vi vänder oss också till curatorer, en grupp som inte självklart åker på residens. Verksamma curatorer bjuds in för att under en vecka ha seminarier, workshops diskutera och samtala, lära av varandra och få nya infallsvinklar samt utveckla sitt tänkande och sin praktik. De deltagande bidrar med egna funderingar och presentationer som utgör grunden för samtal och seminarier.

Därtill kommer vi också att bjuda in föreläsare och moderatorer till de offentliga samtalen.Genomförande och tidsplanResidenset äger rum på Konstepidemin i Göteborg mellan 6e –13e september 2017 och andra scener såsom Litteraturhuset, Atalante, Blå Stället etc. Fem curatorer bjuds in till ett korttidsresidens som inkluderar samtal, workshops, möten och egen fördjupning. De medverkande kommer med nordisk språkgrund från Norge, Sverige, Danmark, Finland och Island.Tillsammans utgår vi från praktiska och teoretiska grunder för att få utblickar och vidgade referensramar.

Deltagarna kommer att presentera sin praktik från varandra och diskuterar också varandras projekt. Externa föreläsare och moderatorer bjuds in för att hålla i seminarier, samtal och workshops. Deltagarna kommer att få förslag på relevant litteratur före sammankomsten i Göteborg.I centrum för de gemensamma mötespunkterna står studiebesök i Göteborg där vi kommer att se biennalen och extended programmet men även besöka andra platser för konst såväl institutioner, konstnärsdrivna samt tillfälliga projekt i regionen. Vi kommer att varva konstnärpresentationer, workshops, paneldiskussioner och utställningsbesök.

Vi kommer att ta fram ett förslag på konstnärer, institutioner och relevanta personer för varje curator utifrån deras intresseområden. Deltagarna formulerar utifrån programmet ett antal centrala frågor som de önskar diskutera och fördjupa.Offentliga samtal kommer att anordnas under residenset där deltagarna medverkar tillsammans med moderatorer och kommer att få tillfället att presentera sin praktik. Ett avslutande seminarium hålls med en extern moderator samt diskussion med de fem curatorerna och andra inbjudna.Deltagarna skriver varsin reflektion efter residenset som kommer att publiceras på vår hemsida.

Eventuellt samarbete med Ord & Bild, Paletten, Göteborgs Universitet och Litteraturhuset kring evenemang och kring publicering.OPEN CALLEtt open call anordnas med hjälp av liknande relevanta organisationer i respektive land. Vi kommer att anta en curator från Danmark, respektive Norge, Finland, Island och Sverige, därtill kommer vi även att utlysa residenset i Västra Götaland eftersom vi tror att det gynnar samtalen i gruppen att en av de medverkande har kunskap om det regionala konstlivet. Vi ser också gärna att residenset sätter spår regionalt. I ansökan kommer vi att be om en motivering där man formulerar vad man vill få ut av residenset och lyfter några av de frågeställningar man anser relevanta att diskutera.

Till detta bifogas CV samt dokumentation av minst tre projekt. Samtidigt på Konstepidemin: Konstepidemin program GIBCA ExtendedKonstepidemin med sitt centrala läge, sin koncentration av ateljéer för konstnärer och lokaler på ett stort område ser möjligheten att kunna vara en samlingsplats för internationellt och lokalt/regionalt konstliv. Här finns plats att öppna upp för tillfälliga utställningar/performance, fördjupande seminarier, professionella möten, processinriktade konstnärssamtal, work-shops och inte minst mingel och möten.En del av det lokala konstlivetKonstepidemin vill uppmuntra och underlätta till att aktivt delta i samtal om konsten och konsten möjligheter i vår föränderliga värld, med många medier, uttryck och språk. Möten som kan presentera denna västra del av Sverige som en levande och intressant konstbygd där det fria konstlivet och en engagerad konstnärskår är drivande i att spegla det aktuella och pågående inom konsten.

Men som också har ett behov av att referera och känna delaktighet till en internationell kontext. Genom nya kontakter och fina upplevelser under deltagande i GIBCA Extendeds program kan, genom tillresta konstnärer och publik, spridas en positiv och öppen bild av regionen som konstbärare.Där konstnärerna möter internationella aktörerKonstepidemin vill genom att delta i GIBCA Extended ta sig an att göra lokala/regionala konstnärer mer synliga och professionellt presentera deras konstnärskap. Under GIBCA skapa möten mellan dessa konstnärer och internationella konstaktörer, såsom curatorer, skribenter, gallerister m.m.

Det fria kulturlivet ska också genom programmet på Konstepidemin ges möjlighet att presentera och fördjupa de egna projekten och på så sätt få större del av en initierad biennal publik.Intentionen är att regionens konstnärer ska känna sig delaktiga i de frågeställningar och strömningar som det globala konstkollektivet delar. En förutsättning för att konstlivet ska utvecklas, ska dras till regionen och vilja stanna kvar efter sin utbildning.Konstepidemins aktiviteter under GIBCA Extended utgörs dels av ett program som ligger koncentrerat under period under 4-10 september d.v.s veckan före och öppningshelgen av GIBCA. Dels de egna utställningarna i Galleriet med ett program kopplat till dessa och artists-talks med residenter som löper under hela biennaltiden och Konstepidemin program 4-10 septemberUnder denna tid fokuserar vi på att visa upp konstnärskap med fördjupande samtal och möten mellan konstnären och professionella konstaktörer. Även ett utbyggt program för biennalbesökare.6-10 september Curaterad utställning med lokala/regionala konstnärer. Genom referensgruppen till GIBCA Extended utlyses ett Open call för regionala konstnärer under ett tema.

En curatorgrupp ((på uppdrag av referensgruppen) gör ett urval till en utställning med konstnärer verksamma i Västra Götaland. Konstnärernas verk visas i Konstepidemins lokaler eller omgivning. Samtal och visningar för större och mindre grupper samt specialprogram till konstaktörer.5-6 september BRA10 konstnärssamtal, performance och mingel. Under 2 dagar öppnar performance baren för samtal och möten.

Varje kväll samtal och performance med någon av biennalens konstnärer och en lokal konstnär. Program sätts samman av Konstepidemin, Valand, Röda Sten och konstnärsdrivna organisationer/aktörer bjuds in att sätta presentera konstnär. BRA10 ska vara en samlingsplats för de lokal och internationella konstnärerna. Konstnärer och curatorer från Konstepidemins residensprogram kommer att närvara.5-10 september Curator program I samarbete med Iaspis bjuds intressanta internationella curatorer in för att visa också de lokala konstnärerna.

En ansökan om 5 expertbesök är inlämnat (Förslag har kunnat lämnas av flera fria lokala aktörer). Förhoppningsvis kan kontexten med GIBCA och extra utställningsverksamhet och möjlighet till föreläsning inom residensverksamheten (se nedan locka även de mest eftersökta. Curatorerna erbjuds enskilda program efter önskemål och värdskap för dessa erbjuds till andra konstnärsdrivna plattformar för att sprida kontaktytor.5-10 september Korttidsresidens för unga nordiska curatorer arrangeras med föreläsningar av internationella curatorer och studiebesök på GIBCA och fria konstscener. Residensdeltagare förväntas redovisa delar av sitt arbete under ett publikt möte i slutet av vistelsen.

OBS Ansökan om medel sker separat.6-10 september Gibca extended öppnings event. Gibca extended öppningseftermiddag med en rundtur med öppningar med medverkande aktörer samlas på Konstepidemin för vernissageevent med performance, musik och mingel. Konstepidemin program 6 september- 22 oktober 6 - 24september Galleri Konstepidemin utställning med Attila Urban.Under periodenSTRONG[ Work-shops] med röst och rörelse tematiskt och i samarbete med utställande konstnär  9 september Samtal om konst i galleriet med konstnären och samtalsledare Artist-talk konstnär inom Konstepidemins Residensprogram berättar om pågående projekt Ateljésamtal om konstnärlig process.

Ett samtal om den konstnärliga processen-den praktiserande konstnären möter teoretikern  24 september Artist-talk konstnär inom Konstepidemins Residensprogram berättar om pågående projekt Ateljésamtal om konstnärlig process. Ett samtal om den konstnärliga processen-den praktiserande konstnären möter teoretikern  30 september-22 oktober Galleri Konstepidemin utställning med Jenny Magnusson / Patrik ElgströmUnder periodenSTRONG[ Work-shops] med röst och rörelse, tematiskt och i samarbete med utställande konstnär  30 september Artist-talk konstnär inom Konstepidemins Residensprogram berättar om pågående projekt Ateljésamtal om konstnärlig process. Ett samtal om den konstnärliga processen-den praktiserande konstnären möter teoretikern  22 oktober Samtal om konst i galleriet med konstnären och samtalsledare Artist-talk konstnär inom Konstepidemins Residensprogram berättar om pågående projekt Ateljésamtal om konstnärlig process. Ett samtal om den konstnärliga processen-den praktiserande konstnären möter teoretikern.

Vi bjuder hit fem framstående nordiska curatorer för samtidskonst och introducerar dem till regionens konstarenor samt skapar möten med relevanta personer inom kulturområdet vilket bidrar till ökad kännedom om regionens konst- och kulturliv och på sikt ger ökat utrymme i de nordiska ländernas medier. Residenset sker under den internationella konstbiennalen och GIBCA extended – en av regionens största konsthändelser.

Samtidigt kommer det fem intressanta nordiska curatorer till Göteborg vilket innebär en nödvändig vitalisering av samtalsklimatet om konst och kultur. Residenset lägger också grunden för, och breddar, en nordisk offentlighet och ett nordiskt nätverk som i och med att projektet fortsätter, kommer att fortsätta växa, stärkas och generera samarbeten, kunskap och nätverk som kommer att ge nya idéer och projekt. Den långsiktiga effekten av residenset är förhoppningsvis både konkret och idémässig.

Som alltid när människor får tillfälle att mötas och diskutera skapas det kontakter som kan främja framtida samarbeten.

Tillsammans med våra nordiska partners vill vi starta ett samtal om kulturens kritiska potential i tider av intolerans och främlingsfientlighet utifrån ländernas gemensamma arv och historia. Att analysera och vidga diskurserna om konst och kultur i relation till den främlingsfientliga politik som är på stark frammarsch i alla nordiska länder. Vi kommer tillsammans att läsa och titta på hur läget beskrivs i de nordiska länderna idag och diskutera curatorns roll och ansvar eftersom många av problemen är gemensamma.

 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta