15 apr 2012 till 23 aug 2012
Projekt Åsle Tå 2012

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
150 000 kr

Egna medel

1 990 700 kr


Kontakt

Kulturakademin Trappan
Ulla Berg Svedin
031-774 02 01, 0705-33 71 32
ulla.svedin@trappan.net

 Bakgrund
Trappan som är projektägare har ett s.k. kulturstrategiskt uppdrag finansierat av Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Trappan finansieras även av regionutvecklingsnämnden.
Det huvudsakliga uppdraget från båda nämnderna är att kompetensutveckla yrkesverksamma inom scen-, ton,- film- och tv-området så att de kan försörja sig i sitt yrke.
Det innebär att de verksamma skall få såväl fördjupning av sina kunskaper som möjlighet till erfarenhets- och kunskaps-utyte och nätverkande med andra. Både med verksamma inom samma yrke men också med andra yrkesgrupper. Det innebär också att de skall få nya verktyg för att kunna vidga sin arbetsmarknad utöver den traditionella.
Trappan skall också bidra till att uppfylla de handlingsprogram som regionen arbetar utifrån. De program som ligger till grund för detta projekt är Handlingsprogram för barn och unga, handlingsprogram för Natur och Kulturturism samt Handlingsprogram för att näringslivsutveckla kultursektorn.

Syfte
Att ge 20 yrkesverksamma i skilda yrken möjlighet att i samverkan med föreningen Åsle Tå utanför Falköping ta fram en modell för hur man kan integrera kulturverksamma i verksamheter som är av historiskt värde och som kan fungera som en del i regionens Natur och Kulturturismsatsning.
Att ge 20 yrkesverksamma en möjlighet till en starta eget-kurs, med en inkluderad marknadsföringsdel, som följer på projektet vilket gör att man kan ta avstamp i de nyvunna erfarenheterna i kursupplägget.
Att ge de yrkesverksamma verktyg för att vidga sin arbetsmarknad.

Mål
Att deltagarna skall komma i arbete på en vidare arbetsmarknad.

Metod
En erfaren och driven producent anställs för att hålla övergripande i projektet och planera, genomföra och dokumentera projektet. En dramatiker eller dramaturg anställs också för att fånga upp de berättelser som finns och de berättelser som skapas.
Här kommer självklart frågor om upphovsrätt att redas ut innan projektet startas.
Arbetsförmedlingen anvisar 20 verksamma i olika yrken.
Producenten och dramatikern börjar arbeta den 16 april då utses även de verksamma. Producenten o dramatikern sätter sig in i förutsättningarna bl.a. med besök på Åsle Tå.
30 april börjar de verksamma utsedda av arbetsförmedlingen.
Deltagarna har två heldagar 30 april o 2 maj för att tillsammans med projektägaren och producenten o dramatikern diskutera planering. 3 o 4 maj maj finns deltagarna, producenten och dramatikern på Åsle Tå för att träffa föreningen och göra research, t.ex. få med sig föreningsmedlemmarnas historier och undersöka möjligheterna för olika typer av framträdanden.
Sedan arbetar man i Göteborg resten av maj månad, två olika lokaler behövs. Där tar man fram en plan för genomförande med verksamhet för turister och kringboende. Planen (som förstås måste kunna revideras under projektets gång) presenteras och godkänns av föreningen i mitten av maj. En dag i veckan under maj och halva juni åker deltagarna till Åsle Tå för att stämma av och pröva idéer.
Från 11 juni finns deltagarna på plats i Åsle Tå. Premiär planeras ske kring midsommar.
Midsommar – 27 juli pågår verksamhet på Åsle Tå.
De verksamma har stor frihet att i samverkan med föreningen lägga fram idéer.
Film, dans, teater, berättande och musik, allt är möjligt. Det är här viktigt att skapa det förtroende mellan förening och projektdeltagare som gör att de verksamma kan arbeta innovativt med föreningens stöd. (Föreningen, Trappan och arbetsförmedlingen arbetar tillsammans under hösten för att utveckla formerna för projektet och göra en mer detaljerad budget). Projektet dokumenteras av producenten som arbetar fram en slutrapport sista delen av sin anställning.
För deltagarna avslutas projektet med en veckas startaegetkurs inklusive en del som rör marknadsföring och som tar sin utgångspunkt i arbetet inom projekt Åsle Tå 2012.

Innehåll
Deltagarna anvisade av arbetsförmedlingen får träning i att, tillsammans med en erfaren producent och en dramatiker lägga upp ett helt koncept där man utgår ifrån kunskaper om och potentialen för ett område.
Samarbetet med föreningen Åsle Tå ger också kunskaper om och erfarenheter av hur man tar tillvara historia och människors engagemang för ett område och gestaltar konstnärligt.
Arbetet kommer även att utgöra en naturlig mötesplats där olika typer av kulturverksamma och producenten kan skapa kontakter och få ett nätverk för framtiden. Deltagarna får möjlighet att arbeta med ungdomar som har sina rötter i trakten.

En detaljerad budget kommer att arbetas fram under hösten. Fler uppgifter krävs för att i detalj beräkna kostnader för resor och boende, lokaler, kläder och rekvisita m.m. Föreningen Åsle Tå kommer att söka medel för att bygga lokal med toalett och dusch. Kontakt tas under hösten med Falköpings kommun angående en möjlig insats både med ungdomar och andra delar.