Göteborg

15 dec 2016 till 14 dec 2017
Portalen till Folkstaden

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
200 000 kr


Kontakt

Folkstaden
Tomas Lundberg
46760273392
tomas.lundberg@folkstaden.se

Ett scenariobygge och en utveckling av plattform.
Mellan big-ego design och post-it planering: samtalande co-design
Att boende för eget bruk tillsammans bygger och äger kooperativa hyresbostäder är en fantastisk möjlighet och attraktivt för både medborgare, kommuner, finansieringsorganisationer och småföretag i arkitektur- och byggbranschen. Till skillnad mot det stora kooperativa byggandet och ägandet som har etablerat sig i Tyskland på flera orter, är det nästan okänt, och sällan utnyttjat i hela sin potential i de projekt som gjorts, i Sverige. Ingen instans har tagit initiativ till en bärkraftig praxis. Knappt något projekt har genomdrivits som en utpräglad kooperativ byggrupp i Sverige.

Kommuninitiativ som Göteborgs stad är alltför smalt eller diskret. Någon måste ta initiativet. Bygga en portal och infrastruktur. Efter olika projekt, undersökningar och samtal har vi kommit fram till att det saknas en infrastruktur med en hub i form av en digital plattform samt kontor/mötesplats. Människor, kommuner och aktörer behöver hitta varandra, kunskap, tjänster som logistik, designexpertis, kommunikation, t ex fysiska rum, hjälp till organisation t ex föreningsstyrelsestöd.


Efter rådgivning hos Coompanion har vi kommit fram till en grov skiss och stomme: utveckla portalen agilt med två kommuner och två verkliga pilotprojekt. Målgruppen är stadsodlare i övre medelåldern som vill bo i “ekoby i stan” - en grupp med stark drivkraft för en hållbar och kooperativ livsstil, vilja att satsa energi, tid och nödvändiga resurser och med framförhållning i livsprojektet. Koppla ihop människor och möjligheter. Verka som katalysator. Liksom infrastruktur, som den digitala plattformen, är ett par förankrade och lyckade projekt som förverkligas på ett framgångsrikt sätt, inte minst tidsmässigt (det finns många exempel på kollektiv och ekobyar som har varit på idéstadiet i ett decennium) mycket viktigt.

Men lika viktig är designprocessen. Hur kan designexperten skapa bästa möjliga upplägg för ett samskapande och kollaboration (co-creation är ett annat intressant begrepp)? Hur startar designexperten en dialog likaväl som en ny praxis? Vilka är de första stegen och arbetsuppgifterna? Vi har ingångar och uppslag som vi vill laborerar med, undersöka och utveckla tillsammans med parter. Designexperten bjuder in till scenarier av möjligheter (visionära, motiverande och strategiska) och kan arbeta kritiskt, kreativt och samtalande när alla idéer och initiativ ska samsas i ett samskapande. Nya gemensamma scenarier är viktiga redskap för att skapa ett gemensamt sikte. Designexperten kan bidra med alltmer mogna förslag under arbetets gång.

Liksom med praktiska arbetssätt för att gemensamt arbeta med innehåll (t ex en byggnads program) och rumslig disposition. Med projektet vill vi etablera metoder och stärka förmågan till samskapande. Vi väljer att arbeta med två kommuner (Göteborg och Uddevalla) och ett pilotprojekt på varje plats. Målet är att arbeta undersökande och hinna fram till etablerandet av eller en plan för ett formellt samarbete om att utveckla den digitala plattformen. Arbetet dokumenteras under projektets gång.

Målgruppen för arbetet är medborgare och kommuner. Syftet är att göra kooperativt byggande och boende så tillgängligt som möjligt. Det har potential att påverka såväl bostadsmarknaden som det kulturella medborgarskapet. Under projektets gång är målgruppen kommunpolitiker och tjänstmän samt stadsodlare, antagligen kommer arbetsgruppen till stor del vara i övre medelåldern.

Visa på karta