Göteborg

1 jul 2016 till 30 sep 2016
Paradiset

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
70 000 kr

Egna medel

0 kr

Projektets totalbudget

400 000 kr


Kontakt

Die Bühne
Birte Niederhaus
0730-353879
birte@diebuhne.com

2016 i Sverige , Europa. Paradiset för många nyanlända flyktingar. Och vad möter de här i vårt land, som varit så skyddat från alla katastrofer under så lång tid. En viss naivitet och en stor portion godhet som ingår i självbilden. Men även ett växande hat mot flyktingar och en främlingsfientlighet som bubblar upp mer och mer.

Vi vill iscensätta mötet mellan två goda nordiska skådespelare och en större grupp unga asylsökande. I detta möte vill Die Bühne ta det sceniska språket som utvecklats mot mer rörelse baserat under de senaste produktionerna. Metoden är devising med rörelse som utgångspunkt eftersom de unga asylsökande inte ännu lärt sig det svenska språket. Hur uppfattar dessa unga människor Sverige? Hur tänker de sig en framtid här. Kommer de att stanna? De två äldre etablerade skådespelarna från Linné staden, hur mycket är de beredda att kompromissa i sin professionella bekvämlighet och goda självbild för att möta de okända på riktigt? Hur goda är deras hjärtan när det handlar om att möta något som är okänt och därför skrämmande? Hur långt kan vi gå i den ordlösa kontakten dem emellan och mellan publiken och scenen.

Det vill vi arbeta med. Målgruppen är unga människor från 15 år och uppåt. Vi vill värna om att unga ensamkommande kommer på denna föreställning eftersom de finns representerade på scenen och att community-tanken förs vidare i produktionen. Vi tänker att det kan styrka känslan av att kunna påverka det svenska samhället och bli en del av det. Vi vill dock poängtera vikten av att unga och vuxna människor som bott och vuxit upp i Sverige är nog en sån viktig målgrupp.

Föreställningen handlar om mötet dem emellan. Dels sker en "vanlig" utvärdering som samlar ALLA medverkande och sedan i organiserad form (punktvis) går igenom de olika arbetsområderna och hur de har fungerat, dels en särskild utvärdering rörande de unga asylsökande och deras upplevelse av att delta i ett projekt där demokrati, medbestämmande och deras egen kreativitet har varit avgörande för resultatet. Hur de har uppfattat processen med feedback och vad de har lärt sig av det. Föreställningen ska spelas i Hagakyrkan under den internationella dans och teaterfestivalen i augusti 2016..

Vi söker kontakt med boenden för unga asylsökanden från hela regionen för att hitta medverkande till projektet.

På så sätt finns regionen representerad. Minst lika viktigt är det att få publiken från hela regionen att komma och se föreställningen. Vi vill att alla unga asylsökande ska få gå gratis på denna föreställning då de finns representerade på scen. Vi har även planer på att kunna spela delar av föreställningen på turné i regionen.

På så sätt blir community-teatern levande i regionen med unga asylsökande som målgrupp..

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta