30 jun 2012 till 30 sep 2012
Not Quite Plugin

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
59 000 kr

Egna medel

128 500 kr


Kontakt

Not Quite
Karl Hallberg
0532-23388
karl@notquite.se

Not Quite är ett konstnärsdrivet kulturcentrum i Fengersfors,Dalsland. Vi samlar en mängd olika kulturella aktiviteter i en ekonomisk förening med en vision att vara ett attraktivt varumärke och ett kulturellt centrum där möten och drömmar förverkligas.
En plats där yrkesrollen utvecklas och vi arbetar för en ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
Medlemmarna är konstnärer, konsthantverkare, musiker, fotografer, slöjdare mm. Det kreativa arbete som utförs av medlemmarna ligger även till grund för den omfattande utåtriktade verksamheten som äger rum på Not Quite i Fengersfors Bruk och ibland på annan ort. Den verksamheten har påverkat samhället omkring oss på ett positivt sätt och vi är också en, av flera, noder för kreativa inom främst konsthantverk i regionen.
Vi har ca 16000 besökare årligen och utgör ett av de största besöksmålen i vår del av regionen. Det publika arbetet är ett sätt för oss att synas och att skapa en kontaktyta mellan kreatörer och konsumenter och att möjliggöra möten över traditionella disciplingränser och grupper av människor.

Det centrala i vår verksamhet och det som en gång startade Not Quite är att vi kan erbjuda en plats för kreatörer av olika slag att verka på, utöva sitt konstnärskap och att hjälpa till att skapa ett sätt för dem att använda sig av det. Genom olika projekt undersöker vi möjligheter och utvecklar sätt att leva på sin konst och utveckla sitt konstnärskap.

För att kunna utveckla sitt konstnärskap eller bredda sin kompetens behöver vi ha ett inflöde till verksamheten via konstnärer som kommer hit och arbetar med oss och intill oss, en kreativ rörelse som vi själva kan använda oss av i vårt eget skapande.

Vi har tidigare genom två olika projekt arbetat med ett internationellt perspektiv, först genom att se hur vi bäst skulle kunna arbeta internationellt och sedan genom att driva ett gästkonstnärsprojekt. Det visade sig efter det senare projektet att det var väldigt effektivt. När en utomstående konstnär kommer till oss och kan ta del av det vi har att erbjuda, bra lokaler och framför allt ett sammanhang av kunniga konstnärer och konsthantverkare händer något mer, både gästen och vi på platsen kan uppnå nya höjder i vårt skapande, och nya möjligheter öppnas.
Resultaten blir flera, konstnärerna på Not Quite höjer sin kompetens och utvecklar sin kreativitet. Besökare utifrån för uppleva något unikt som skapats i mötet mellan konstnärer från olika håll och disciplin. Den kreativa miljön blir mer livaktig och gör att fler blir involverade i projekt som de inte visste att de var intresserade av eller kapabla till.
Detta leder till att vår plats blir mer attraktiv för konstnärer som kommer och arbetar hos oss och ibland blir kvar och verkar i våra lokaler och på orten.

Vi har också märkt av ett ökat intresse från samhället omkring oss då vi bjudit in konstnärer som arbetar med social konst och bjuder in publiken i skapandet av sina verk.

Årets projekt handlar om att utveckla ett intressant resultat efter förra årets gästkonstnärsprojekt.
Genom de gästande konstnärerna har vi byggt upp kontakter med 4 viktiga kulturcenter och kulturinitiativ i Europa.
De är Polymer kulturfabrik i Tallinn, Point/Barre i Frankrike, NOASS i Riga och The Glue Factory i Glascow.
Konsntärer kopplade till de olika centren har antingen varit här eller träffat oss via arbetet med gästkonstnärer. De ansökningar som jag mottagit med konstnärer som vill komma hit och arbeta med oss i sommar har kommit från dessa aktörer.
Jag skulle vilja erbjuda fyra platser för gästkonstnärer under sommaren och hösten som vi kan tillsätta tillsammans med dessa kluster, att koppla ihop våra nätverk.
Fördelen med detta är att det kommer att finnas en urvalsprocess från våra kontakters sida där de känner till vår plats och våra förutsättningar och kan på så vis rekommendera för de konstnärer som de tror skulle passa hos oss att ansöka om residence hos oss. Vi kan ha en gemensam process i hur vi utformar de olika vistelserna.
Flera av dessa aktörer har också uttryckt en vilja att härbärgera olika medlemmar av Not Quite i deras projekt, residencprogram eller andra projekt.

I år kommer vi att titta närmre på hur gästkonstnärernas konstnärskap kan integreras i de verksamhetsområden vi vill prioritera, interaktivitet, lek och hur vi bygger en gemensam tillvaro med vårt närsamhälle.

Jag tror detta kan bli ett väldigt lyft för vår verksamhet, där vi kan utveckla vår kompetens som gästkonstnärsprogram och utveckla en bra process för att få en värdefull internationell verksamhet.

Visa på karta