Projektbeskrivning- Modern av Svetlana Aleksijevitj som uppsökande teater+samtal för tonårsföräldrar i regionenRegi: Anna Sjövall Scenografi & kostym: Heidi Saikkonen Ljusdesign & musik: Peter Weicht Medverkande: Caroline Andréason, Sergej Merkusjev Affisch och layout: Lovisa Pihl Producent: Ida Jarlgren "Nu vet jag inte längre hurdan min son är. Hurdan kommer han att vara när jag får tillbaka honom? De gav honom femton års fängelse, på en högsäkerhetsanstalt. Hur uppfostrade jag honom?” Modern lever i ett känslomässigt vacuum efter att hennes son begått ett brutalt mord. Hon talar direkt ur hjärtat. Ensam med frågorna som tränger sig på.
"Jag skulle vara redo att besöka min sons gravkulle... Jag skulle vara redo att ligga där bredvid honom..
. Men jag vet inte... Jag vet inte hur jag ska kunna leva med detta.
” I en förtvivlan som ibland tar sig drastiska uttryck utkämpas moderns kamp för att förstå och nå fram till sin son som återvänt från krigets Afghanistan. Svetlana Aleksijevitjs högaktuella text talar rätt in i hjärtat på alla som någon gång oroat sig för en ung människa. Följ med på en resa in i mörkret, där längtan efter kontakt och förändring är ljuset. Om ett samhälle där destruktiva krafter erbjuder vägar till identitet och samhörighet. Något som många, kanske framför allt unga, saknar.
Om att formulera förhållningssätt och förändring. Om Sverige 2017.Rått uppriktigt men djupt mänskligt om identitet, våld och en förälders desperata försök till kontakt. Föreställningen hade premiär 27 oktober 2016, som gästspel på Folkteatern i Göteborg. Vi har också gästspelat på Kungsbacka Teater och kommer till Stora Teatern den 5-6 april 2017.
Modern medverkade på Riksteaterns utbudsdagar i Helsingborg och Borås, och vi planerar att spela på turné under hela 2017.Under de sista repetitionsveckorna med Modern i oktober hade vi möjlighet att spela för vuxna kursdeltagare på Nystartsjobb på Af/Medborgarskolan. Dessa grupper var mycket väl representerade vad gäller bakgrund, mångfald och ålder. Vi märkte då att Modern fungerade utmärkt i en enklare form, utan ljus och scenografi och i ett vanligt klassrum. Provpubliken blev mycket engagerad av texten och temat, vilket ledde till diskussioner/samtal om våld, unga, föräldraskap och tillhörighet.
Vi har ett flertal gånger haft journalisten Hanna Nyberg (SVT) som samtalsledare i våra tidigare produktioner och vi planerar nu en enklare, mobil variant av Modern med efterföljande samtal under ledning av Hanna Nyberg hösten 2017 för tonårsföräldrar, föräldraföreningar och människor som i sitt arbete möter unga dagligen. Vi ansöker om utvecklingsbidrag för att kunna genomföra vår idé om att nå ut till en bred målgrupp, där vi vill nå nya publikgrupper, som inte annars nås av teater för att ett vidgat deltagande. Vi har tagit kontakt med Haisam A-Rahman, utvecklingsledare och samordnare mot radikalisering och våldsbejakande extremism, Social resursförvaltning i Göteborg, och hoppas kunna utforma eftersamtalen i samråd med den organisationen, och också få hjälp med att nå befintliga nätverk, organisationer och föreningar för att nå ut till berörda områden i kommunerna i Västra Götaland och i Göteborgs ytterområden.Vi har beviljats stöd från Statens Kulturråd, Göteborgs Stad Kultur, Kultur i väst, Gbg&co och Helge Ax:son Johnson stipendiefond för Modern i sin originalversion för teaterscener, men ansöker nu om utvecklingsbidrag för att nå ut med föreställningen till föräldrar och andra berörda i regionen i en enkel, mobil version för skolor, föreningslokaler, bygdegårdar. Vi avser att spela i Marks kommun, Göteborg, Ale, Trollhättan, Vänersborg, Falköping, Borås, Alingsås, Åmål, Mellerud, Tanum, Stenungsund.
Personalkostnaderna avser 1,5 månaders bruttolön inkl sociala avgifter för två skådespelare, samtalsledare samt producent, dvs sex månadslöner.Kostnad för denna mobila variant av Modern hösten 2017:Personalkostnad: = 6x33 000= 198 000 kr Lokaler: 10 000 kr Administration: 1000 kr Marknadsföring:16 000 kr Övrigt: Research, tolkning, frakt och resor i regionen 25 000 kr Summa kostnader: 250 000 kr I en tid av stora förändringar i samhället och där många befinner sig i känslomässigt kaos, och förvirring talar Modern rätt in i oss. Hennes kamp för att förstå och nå fram till sin son relaterar till händelserna på Kronan i Trollhättan, till terrororganisationernas värvningar av unga män i våra förorter, till desperationen hos föräldrarna till unga som döms för våldsbrott. Vi har en väl fungerande föreställning som vi vill nå ut med i regionen. Vi vill spela för tonårsföräldrar, människor som i sitt arbete möter unga, för makthavare och politiker.
Vi tror att Modern kan öppna för samtal om våld, identitet och ansvar. Läs en mer utförlig projektbeskrivning som bilaga!Bästa hälsningar Caroline Andréason konstkollektivetsno.setel 0730-600751.Vi vet att Göteborgs nordöstra stadsdelar toppar statistiken över is-resenärer under de senaste åren. I bl a Boskopsgården, Tynnered och Fröunda pågår gängkrig där mycket unga människor faller offer. Händelserna på Kronan i Trollhättan hösten 2015 skakade ett helt land. Psykisk ohälsa, drogberoende och självskadebeteenden ökar bland våra unga.
Det är inte lätt att navigera i allt detta som händer runt om oss, vare sig vi är direkt drabbade eller berörs via bekanta, kollegor, vänner, eller "bara" följer nyheterna.
Bakom de flesta unga finns en förälder, ofta ensam med tankar om skuld och vanmakt, och med oro för sitt barn.
Vi vill med Modern skapa en utgångspunkt för samtal och diskussion för tonårsföräldrar i regionens mindre orter såväl som i Stor-Göteborg.
Vi vill nå föräldrar, oberoende av ekonomi, sociala villkor, etnicitet.
På vissa ställen räknar vi med att behov finns för tolkning vid föreställning och samtal.
Ett utvecklingsbidrag skulle möjliggöra att vi kunde turnera i regionen med denna i övrigt färdiga föreställning,för att skapa en mötesplats för dialog och kommunikation.
Vi hoppas att vår kontakt med samordnaren mot extremistiskt våld kan vara en brygga till de lokala stadsdelsförvaltningarnas och kommunernas nätverk, skola och socialtjänst. Vi ser ett behov att mötas och kommunicera om vilket samhälle vi vill ha och hur vi kan bygga broar för ökad integration och ett meningsfullt liv, oavsett bakgrund..