31 aug 2011 till 29 maj 2012
Med blicken i spegeln

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
40 000 kr

Egna medel

0 kr


Kontakt

Skövde kommun
Ingemar Arnesson


 Med Blicken i Spegeln

En workshop initierad och producerad av konstnär Mija Renström, som utmynnar i en utställning.
Bakgrund och tema:
Syftet är att undersöka relationen mellan spegelbild och fotografi. Mija är intresserad av hur man skapar en självbild med hjälp av fotografi och hur den processen påverkas av den nya bildteknologin. Hon är intresserad av att undersöka hur den nya bildteknologin påverkar uppfattningen av självbilden. Tidigare fanns det en fördröjning mellan kamerans exponering och att man kunde se det som exponerats. Hur påverkar fördröjningen upplevelsen av det som fotograferas? Och hur påverkar dagens snabba bildteknologi hennes uppfattning av sig själv? Idag kan man använda digitalkameran som en spegel. Bidrar det till en fixering vid utseende och yta i vår kultur?
Idén tar avstamp från de fotografiska workshop-projekt som Mija har haft på behandlingshem för kvinnor. En del i projektet har varit när de tillsammans i gruppen har iscensatt respektive deltagares självporträtt. Genom fotografiet får deltagaren möjlighet till att se sig själv med ett utifrånperspektiv och diskutera upplevelsen av det. Bilderna ingår i utställningen ‘Från oss/ From us’ som visats på Gävle konstcentrum och Göteborgs konstmuseum. Mer info www.mijarenstrom.com
Med blicken i spegeln
- en utställning med avstamp i en workshop på Haninge Konsthall
Många unga presenterar sig nuförtiden genom att lägga ut fotografier på sig själva i sociala medier på internet. Under en helg i januari genomfördes en workshop tillsammans med fem gymnasietjejer från Haninge för att undersöka relationen mellan spegelbild och fotografi. Till workshopen tog tjejerna med sig cirka 200 fotografier som de tagit på sig själva. Ett samtal fördes om varför tjejerna fotograferar och hur det påverkar deras syn på sig själva. De analyserade olika miner och uttryck som tjejerna medvetet väljer när de lägger ut sina bilder på internet. En studio riggades upp och deltagarna iscensatte de olika minerna från deras egna fotografier genom att fotografera av varandra tillsamman med mig.
Efter workshopen gjorde Mija en konstnärlig tolkning av materialet. Hon fotograferade av väggen i den konstpedagogiska ateljén, där vi satt upp alla deltagarnas bilder, med storformatskamera och förstorade det nya fotografiet till nästan naturlig skala. Det här är ett koncept och en tolkning som hon använder i alla sina workshops. Av de nytagna porträtten gjorde hon collage som påminner om en tidig fotografisk teknik, kaleijdoskopisk fotografi. Men istället för att samma bild upprepar sig är det tjejernas olika fotominer som visas i bilden. Deltagarna är hela tiden närvarande i processen och ger sitt tillstånd till att använda Mijas tolkning när de sett hur utställningen ser ut. Gruppen får förutom att diskutera temat i workshopen följa med i en konstnärs process och arbete i samband med utställningsproduktionen.
Projektet med worksshop och utställning planeras att genomföras i september/oktober inom Konstenheten, Skövde Kulturhus och för Borås Konstmuseum under våren 2012.
Utvärdering och dokumentatione ligger sedan som grund för vidare arbetsprocesser inom verksamheterna och som erbjudande om genomförande på andra orter samt för forskning.