Härryda

1 okt 2017 till 31 dec 2018
Maskinernas dans på Klangbotten – samarbete mellan Skövde Konstmuseum och Levande Musik

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
140 000 kr


Kontakt

Levande Musik
Elsbeth Bergh
0761740233
elsbeth.bergh@gmail.com

Maskinernas dans på Klangbotten – ett samarbetsprojekt Skövde Konstmuseum och Levande Musik BakgrundMaskinernas dans på Klangbotten är ett konstnärligt projekt med fokus på interaktion med nya målgrupper som samtidigt blir en introduktion till en ”smal” musikform. Levande Musik och Skövde Konstmuseum vill genomföra det genom att bygga vidare på ett nyskapande musikprojektet som redan finansierats med stöd till två av tonsättarna Maskinernas dans är ett samarbetsprojekt som ansöktes hos Kulturbryggan av tonsättarna Lisa Stretch, Johan Svensson och Marianthi Papalexandri-Alexandri. Idén går ut på att de tre tonsättarna utvecklar avancerade robotar, ett slags motoriserade akustiska instrument och komponerar varsitt verk för violinisten Karin Hellqvist och robotarna. Alexandris verk uruppfördes på Ultima-festivalen i Oslo i september 2016, Lisa Streichs verk är i process för ett uppförande hösten 2017 och Johan Svensson ligger i startgroparna. Verken i sin helhet kommer att vara färdiga hösten 2018 och ingår inte i det här projektets budget.

(se bifogad pdf om projektet)Klangbotten är ett nätverk där experimentella samarbeten mellan den nya konstmusiken och den samtida bildkonsten står högst på önskelistan. Nätverket ser regionens rum för bildkonst som den passar utmärkt för detta möte. I det nyligen avslutade projektet (se KUN-561931) som gick ut på att initiera nätverket, blev slutsatsen att nästa projekt skulle skapa kanaler och trampa upp stigar för den målgrupp som vi vet finns, men som inte hittade fram sist. (se bifogad redovisning av projektet)ProjektbeskrivningI projektet Maskinernas dans på Klangbotten väljer Levande Musik i dialog med Skövde Konstmuseum att fånga upp projektet Maskinernas dans i ett skede när processen med utvecklingen av robotarna/maskinerna och kompositionerna redan är avklarad. Vi är intresserade av det publikutvecklande perspektivet, vilket är avgörande för utvecklingen av det nätverk vi vill skapa med Klangbotten, där kanaler till olika lokala målgrupper ska upparbetas.

Tonsättarnas verk för Karin Hellqvist och robotar är en fin utgångspunkt för att inviga unga lyssnare i den nya konstmusiken. Karin är en av de främsta violinisterna i genren ny experimentell musik och de tre tonsättarna skapar med sitt lekfulla konstnärsskap en fin grund för att ta till sig och väcka nyfikenhet för den experimentella musiken.Den interaktiva delen i Maskinernas dans, där barn på datorer med enkla gränssnitt kan påverka och styra de musikaliska robotarna, kommer bäst till sin rätt om den förbereds med en fas där barn och ungdomar själva bygger enkla instrument. Flera i projektgruppen har lång erfarenhet av att göra workshops där man bygger instrument tillsammans med barn (och vuxna) där det också ingår att utveckla lyssnandet och skapa musikaliska former som framförs för publik.Planeringen av workshops med ungdomar görs i samarbete med en konstpedagog på Skövde Konstmuseum.

Genom att ta kontakt med olika målgrupper och hitta ”bärande personer” med intresse för barn- och ungdomars experimenterande med ljud och eget musikskapande vill vi utveckla nya kommunikationskanaler och mönster där den samtida konsthallen blir den naturliga mötesplatsen för konstnärliga möten där även musiken och ljudkonsten ingår. Vi kommer att kontakta förskolor, vanliga skolor, kulturskolan, gymnasiets estetiska linjer samt vissa utbildningar inom högskolan.När ungdomarna fått egen erfarenhet av att ha byggt instrument och tillsammans med de professionella musikerna gjort egen experimentell musik och improviserade konserter, kommer mötet med Karin Hellqvist och robotarna senare att kännas bekant och de kommer troligtvis få större behållning när de interagerar med den nya tekniken de möter då. Utgångspunkten är att en viss mått av igenkännande är viktig när det gäller att ta till sig ny konstart.I den tredje fasen presenteras tonsättarnas kompositioner Maskinernas dans i en scenisk konsert där Karin Hellqvist med sin violin samspelar med robotarna i en slags dramatiserad/koreograferad föreställning.

Förberedelserna för den konserten kommer att göras på plats i Skövde Konstmuseum, och vi har därför budgeterat för två veckors repetitioner för en av tonsättarna, musiker och dramaturg. Vi får då ta del av den fantastiska ”artist in residensbostad” som museet nu har till sitt förfogande, vilket bidrar till att hålla nere kostnaderna. Under den perioden kommer Karin Hellqvist att kunna träffa elever/studenter som vid de tidigare mötena visat speciellt intresse.Vi har för avsikt med detta projekt att försöka bygga upp en långsiktig relation mellan Konstmuseet och det omgivande samhället där gränsen mellan konstarterna blir mindre betydande och det är intresset för det nyskapande som blir intressant.Tidsplan för projektet  Hösten 2017  –  kontakter tas med målgrupper i Skövde och en tidsplan för workshops planeras        Våren 2018    –  workshops med ungdomar innehållande instrumentbyggande och konserter Hösten 2018  –  repetitioner av verk och installation/konsert Skövde Konstmuseum samt nya möten med ungdomar länkar:karinhellqvist.

comlisastreich.semarianthi.netjohansvensson.nuhttp://www.levandemusik.

org  .Projektet är en utveckling av Klangbotten, ett regionalt nätverk för samarbeten mellan nutida musik och samtidskonst. Det är viktigt att nå ut med olika beskrivningar av vad musik är och kan vara. Och att fler medborgare än de som bor i Göteborg stad har möjlighet att rita sitt eget landskap om vad musik är för dem. I det här projektet är huvudsyftet att skapa kanaler mellan Skövde Konstmuseum och nya målgrupper för att åstadkomma detta..
 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta