Göteborg

7 aug 2017 till 7 aug 2019
Män i kör

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
250 000 kr


Kontakt

Ruska, ekonomisk förening
Annica Carlsson Bergdahl
0706-598672
annica@rotproduktion.se

Dokumentärkörsprojekt: Män i kör sjunger ut om att vara man; om sorg, glädje, förtvivlan, mansroll, om svaghet, åldrande, längtan, om kroppen och vad som är viktigt för de i livet nu. Att förnya den ofta traditionella och nationalromantiska manskörsreportoaren med ett körverk som utgår från mäns verklighet idag. Vi ska utmana och vidga manskörsrepertoaren och skapa ett unikt dokumentärkörverk med hög konstnärlig kvalitet utifrån mäns egna berättelser om livet. Utifrån erfarenheter av det fortfarande pågående och mycket lyckade projektet Äggen är slut, som några av oss skapat, där kvinnors reflektioner kring sina egna liv blivit både poesi och musik, väcktes tanken att också mäns reflektioner kring allt som ryms i livet behöver få komma till uttryck. I det könsstereotypa samhälle vi fortfarande lever i blir det intressant och värdefullt att iscensätta ett dokumentärkörprojekt ur mäns perspektiv.

Intelligenta texter utifrån mäns egna liv med nykomponerad musik är nästintill obefintlig inom manskörsgenren. Detta projekt har stort värde, både musikaliskt och för att innehållet kommer att belysa mäns verkliga inre verklighet för både män och kvinnor. Det är angeläget i ett jämställdhetsperspektiv att gestalta mäns liv på scen i musikalisk form med hög konstnärlig kvalitet, att också män får sjunga ut om sina liv i kör. Män i kör är ett samarbete mellan Ruska förening, frilansarna Annica Carlsson Bergdahl/producent/initiativtagare/intervjuare, Paula af Malmborg Ward/kompositör, Lina Ekdahl/författare, Anders Jormin/musiker och Boyz in love/sångensemble, dirigenterna Karin Eklundh och Elisabeth Backhaus, manskörer i Västergötland och på Gotland, Körcentrum Väst och Sensus studieförbund. Män idag sjunger mindre i kör, det är svårt att locka män till körsång.

Den traditionella manskörsrepertoaren, som oftast är nationalromantisk och könsterotyp, attraherar sällan dagens män. Behovet av ny repertoar är stor för att få fler män att vilja sjunga tillsammans med andra. I projekt Män i kör ska vi vidga manskörsrepertoaren och skapa ett nytt körverk med höga konstnärliga ambitioner som kommer att beröra, förändra och ge upphov till nya insikter hos körmedlemmar och publik och locka fler män till körsång. Underlaget till körverket ska vara intervjuer med 15-20 medelålders män med olika bakgrund och erfarenheter och med rötter i andra kulturer som nu lever i Västergötland och på Gotland. Männen ska i djupintervjuer berätta om glädje, längtan, sorg, förtvivlan, om svaghet, kroppen och vad som är viktigt för de i livet nu? Intervjuerna kommer att bearbetas av producent, textförfattare och tonsättare.

Författare Lina Ekdahl ska skapa sångtexter av de bearbetade intervjuerna till körverket. Sångtexterna ska därefter tonsättas för mansröster och kontrabasisten Anders Jormin av kompositör Paula af Malmborg Ward. Körverket ska komponeras för både en sångensemble på professionell nivå, (gruppen Boyz in love är) och traditionella manskörer. En sångensemble med professionella sångare/musiker ska inspirera manskörerna och höjer den konstnärliga nivån. Vi vill gärna använda de möjligheter den tekniska utvecklingen ger.

Vi ska spela in stämmorna, med professionella sångare, i det nyskapade körverket på det användbara och lättillgängliga digitala och unika verktyget ScorX. Detta ger för den enskilde körmedlemmen möjlighet till instudering hemma framför datorn, vilket underlättar betydligt för amatörkörer, som består av sångare med begränsad kunskap i notläsning. I och med inspelningen kommer det att öka spridningen av körverket och det blir enklare för andra körer regionalt och även nationellt att sätta upp körverket. Körverket ska framföras av två typiska manskörer med gamla anor. Vi ska arbeta med två skilda manskörer.

 En i Väst, Volvo-Skövde manskör, som leds av dirigent/körledare Elisabeth Backhaus. Denna kör kommer att utökas med fler sångare, från Västergötlands sångarförbund och även män som inte tidigare varit med i kör. Och en i Öst, Sångsällskapet Nio sångare, som leds av dirigent Karin Eklundh. Båda körförbunden och dirigenterna kommer att arbeta aktivt för att fler män ska komma med i körerna. Körerna ska få stöd och inspireras av en professionell sångensemble, Boyz in love, och musikern Anders Jormin.

Mötet mellan de professionella och amatörer kommer att stärka manskörerna. Vi ska ha två premiärer, en med den Skövdebaserade kören och en med kören på Gotland. Båda körerna uppträder med samma sångensemble och musiker. Därefter följer ett antal konserter, i Lidköping, Falköping, Göteborg, Skara, Vara och på flera ställen på Gotland. Vi ska arbeta mycket för att sprida och marknadsföra projektet, för att få fler män att sjunga i kör.

Vi kommer att jobba med ljudjinglar från repetitioner som vi lägger ut i sociala medier och när vi skickar pressutskick. Dessa kan vi också skicka till olika manskörer som inspiration. Vi ska jobba med professionell formgivare med känsla för projektet för att nå ut, med flyer, affischer, publikation. Vi ska stärka scenrummet konstnärligt med projektioner av fotografier tagna av fotograf Elisabeth Ohlsson Wallin av medelålders män (de intervjuade) där den gängse mansrollen utmanas. Män som de är, utan poser eller attribut.

Att projicera fotografier (bildspel) i ett scenrum är ett effektivt och enkelt sätt att förhöja den konstnärliga upplevelsen av konserten. Fotografierna ska också användas i marknadsföring, vilket är ytterligare ett sätt att stärka projektets konstnärliga kvalité. Denna projektbeskrivning är i stort densamma som har skicktas till Musikverket (deadline där var 7 mars och besked ges 28 april) och som kommer att skickas till Region Gotland..

För att vi ska ha ett vitalt och spännande regionalt körliv i framtiden måste vi få fler män att upptäcka glädjen i att sjunga. Det behövs en nytändning i regionen bland redan befintliga körer och för att locka nya sångare. Projekt Män i kör kommer att stärka och inspirera manskörerna i regionen och locka fler män att börja sjunga.

 

En breddning och fördjupning av kulturlivet tack vare ett unikt nyskrivet dokumnetärkörverk vars underlag utgörs (bland annat) av berättelser av män framförallt från Västra Götalandsregionen. Män i olika körer (amatörer), professionella och publik möts i och av körsång i Västra Götalandsregionen.

Vi i produktionsgruppen är från Västra Götalandsregionen. Vi är professionella frilansande; producent, kompositör, textförfattare, musiker från Västra Götalandsregionen som samarbetar med amatörkörer och dirigent i Västra Götaland och på Gotland.

Dessutom stärker vi samarbetet mellan frilansande kulturarbetare, amatörer och det nystartade Körcentrum Väst och Sensus studieförbund. Vi når på så vis ut i större utsträckning, når fler människor och våra olika kompetenser stärker projektet. Att samarbeta med en annan region, Gotland, är spännande och kommer att ge ringar på vattnet.

Projektet Män i kör synliggör Västra Götalandsregionens rika kulturliv nationellt.

Att medelålders män 45 plus med olika erfarenheter och bakgrund på olika platser i Västra Götalandsregionen, städer, glesbygd, mindre samhällen, får göra sina röster hörda genom intervjuer om hur livet är och därefter bli underlag till körverk för att bredda den snäva manskörsrepetoaren och sjunga om det som är angeläget för dagens medelålders och unga män, är i allra högsta grad angeläget för regionen. Fortfarande härskar stereotypa bilder av män. Så i ett jämställdhetsperspektiv är projektet mycket angeläget.

Volvo-Skövde manskör, som utökas med andra medlemmar ur Västergötlands sångarförbund och även andra män, som kanske aldrig tidigare sjungit i kör är välkomna.

Dirigent och körförbund kommer att arbeta aktivt för att män med olika bakgrund och erfarenheter ska komma med. Kören kommer att uppträda vid ett flertal tillfällen tillsammans med professionell musiker och sångensemble på olika ställen i regionen. Vilket gör att spridningen av körverket ökar och fler får chansen att ta del av körverket.

Idén och ambitionen är också att själva körverket ska sättas upp av andra körer i regionens olika kommuner (även helt utan professionella musiker) och på så vis ökar delaktigheten, helt enkelt fler män som börjar sjunga i kör. Och vi tänker oss även nationell spridning.
 

 

 

Vi ska arrangera programverksamhet som rör de ämnen som kommer upp i intervjuerna, tack vare samarbetet med Sensus studieförbund. Detta ökar även samarbetet över kommungränser eftersom olika körer och arrangörer behöver samverka.

Projektet Män i kör kommer att på olika sätt generera nya upplevelser och insikter hos människorna i regionen.

.

 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta