Åmåls kommun satsar just nu på kulturutveckling genom framtagandet av en kulturplan. Det finns ett kulturpolitiskt program antaget av kommunfullmäktige och ligger nu som grund för framtida satsningar och prioriteringar. Dessa dokument är en förlängning, en lokal tolkning, av både regionens vision om "det goda livet, såväl som kulturstrategin en mötesplats i världen. Åmåls bluesförenings betydelse för lokal näringsverksamhet, besöksnäring i regionen är stor och får således stor plats i kommunalpolitiken. Ett bevis på detta är att ÅK lanserar år 2015 en Kulturmiljon.
Det innebär att de tre starka kulturaktörerna Bokdagar i Dalsland, Not Quite samt ÅBF får dela på en miljon, med ett kommunalt uppdrag som grund, som ÅK tillsammans med varje aktör enas om tillsammans.
Åmåls kommun och det fria kulturlivet vill ligga i framkant och vara en förebild för andra småkommuner/aktörer i regionen och göra kulturen mer tillgänglig för både invånare och besökare. De metoder och arbetssätt vi utvecklar tillsammans ska kunna användas i andra kommuner för att synliggöra och lyfta kulturens roll i samhället.
Att lilla Åmål i utkanten av V:a Götaland lyckats med att anordna Sveriges största, äldsta rena bluesfestival har rönt stor uppmärksamhet och satt Åmål på kartan. Att Åmål's Blues Fest har påverkat och medverkat till att flera städer i regionen har startat egna bluesfestivaler är ett känt fakta.
Hela regionen skall leva sägs det, där har ÅBF gjort sin insats genom att vara ambassadör och inspiratör för flera musikföreningar i regionen. Det viktiga är att vi kulturarbetare kan visa att hela regionen lever, då slipper vi den kulturskugga som Göteborg och andra större städer lägger över oss.