31 dec 2011 till 30 dec 2012
Landsbygd i stadens hägn - förstudie

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
150 000 kr

Egna medel

656 737 kr


Partners

Vi lyfter fram den landsbygd som finns i Göteborgs närhet i Nordost. Projektet står på fyra ben: Stadsnära odling och djurhållning; Landskapsutveckling enligt den europeiska landskapskonventionens intentioner; Samspel mellan ekologisk och interkulturell pedagogik; En länk mellan den förorten och landsbygden som verksamhetsfält och arbetsmarknad.
Stadsnära odling och djurhållning
Odling i stadens omgivning med distribution direkt till kunder på torg och marknader innebär att producenterna får möta kunder och kundernas önskemål. Närproducerade livsmedel kommer att bli en framtidsbransch som berör städernas närområden. I Angered och specifikt i Lärjeåns dalgång finns fortfarande jordbrukade arealer av betydande omfattning. Gunnilse by har ännu kvar sin bykänsla mitt i odlingslandskapet.Här finns också koloniområden som ger möjligheter att odla växter som specifikt efterfrågas i olika matkulturer.
Landskapsutveckling enligt den europeiska landskapskonventionens intentioner
Den europeiska landskapskonventionen (ELC) ger en ny syn på vården av landskapet - människans ansvar för såväl natur som kultur lyfts fram. Delaktighet i vården och utvecklingen av landskapet är av central betydelse för ELC.
Samspel mellan ekologisk och interkulturell pedagogik
Reservatsbildningar har blivit ett betydelsefullt redskap för att bevara mångfalden. Hur skall den ekologiska balansen kunna upprätthållas eller till och med återskapas i landskapet? Det finns en pedagogisk poäng i att involvera invandrare i odling och landskapsvård med de kunskaper och förmågor de har fört med sig till Angered.
En länk mellan förorten och landsbygden som verksamhetsfält och arbetsmarknad
Genom att involvera såväl utlandsfödda som svenskfödda i landskapsvård och i odlandet skapas en länk till landsbygden. På den svenska landsbygden hamnar ett ytterst litet antal utlandsfödda, trots deras kunskaper och förmågor. De urbana utkanterna med sina markresurser skulle kunna fungera som ett drivhus för vidare utslussning till en mer omfattande verksamhet på landsbygden.
Uppläggning av förstudien
Föreningen Världsbyn är en interkulturell förening, verksam i Angered med syfte att skapa kulturmöten kring mänskliga aktiviteter som byggande, odling och matlagning. Vägen ut! konsortiet som driver Lärjeåns trädgårdar har haft flera samtal med oss. Landsbygdsprojektet har vuxit fram ur samverkan med Vägen ut, Hushållningssällskapet, Västarvet och Mistra urban futures. För arbetet med projektet har en kvalificerad arbetsgrupp bildats. Den består av föreningens vice ordförande docent Lars Jadelius, styrelsemedlemmen Martin Berg, samt bebyggelseantikvarie Ewamarie Herklint. Under förstudien kommer samarbetet formaliseras med Angereds nya stadsutvecklingsteam, Vägen ut! Lärjeåns Trädgårdar, Blå Stället och inte minst Mistra Urban Futures och Centrum för Urbana studier i Hammarkullen. Ett samarbete med Hushållningssällskapets projekt ”Grön integration” och Västarvets arbete med landskapskonventionen har redan utvecklats. Runt föreningen finns ett brett kontaktnät med ämnesmässig kompetens, lokalkännedom och bred lokal förankring.

Förstudien ska bestå av:
Studier av befintliga sociotopskartor, utredningar och litteratur om sambandet natur och kultur lokalt, som kan bidra till att ge en fördjupad förståelse för hur landskapet används idag men även historiskt som underlag för möjligheter att lyfta fram områdets kvaliteter ur ett bevarandeperspektiv.
Dialogvandringar/gåturer där vi för samtal och gör intervjuer med aktörer i Lärjeåns dalgång. Vandringarna utgår från sociotopskartan och vidareutvecklar tankar som finns om möjligheter till småskalig ekologisk odling, djurhållning och landskapsvård, men också framtida möjligheter för byggande av picnicplatser, viloplatser eller annat mindre byggande som kan stärka landskapets användbarhet.
Framtidsinriktade seminarier, möten och workshops i Angered som tar fasta på möjligheter att odla och bygga, samt att utveckla samverkan kring kreativa visioner om framtida utveckling av området med utgångspunkt i den Europeiska landskapskonventionens anda
Ett konstruktivt sökande efter nya och betydelsefulla delprojekt som fokuserar på att samspelet med tjänstemän och politiker i området ökar och utvecklas
Möjligheter och visioner som vi ser idag
Angereds stadspark och Lärjeåns trädgårdar och det närmaste naturområdet utvecklas till ett upplevelsepedagogiskt besöksmål med äventyrsstigar och organiserade natur- och kulturvandringar med interkulturella målgrupper
Ett hållbart och produktivt landskap utvecklas med kopplingar till platsens kulturarv med djurhållning, relativt småskalig ekologisk odling med ett landskapsvårdande uppdrag
Marknader för försäljning av närproducerade livsmedelsprodukter och hantverk initieras
Ett natur- och kulturrum med interkulturellt fokus uppförs intill Lärjeåns trädgårdar