14 jun 2011 till 27 feb 2013

 Kultur i en unik miljö där olika människor möter varandra genom musik och andra kulturformer.

Vi har en unik fastighet och dessutom en samlad kompetens inom kulturområdet som vi utnyttjat sedan 2008 i arrangemang av konserter i fastigheterna. Det har blivit ett tjugotal offentliga evenemang med konsert + möte mellan artister och publik i en mingelsituation.
Den här typen av fördjupad kontakt mellan aktör och publik är eftertraktat från bägge håll. Det är också stimulerande att arrangera kulturevent med hög kvalitet i en intim unik miljö med begränsad publik utanför tätorterna – på landsbygden.
Vårt mål att nå en differentierad publik har vi nått; vi får lokal publik i alla åldrar från såväl Ale kommun som kringkommuner i regionen.
Intima arrangemang som våra med en publik på 45 – 100 per konsert är ett eftersatt men önskat spektrum. Det finns i våra städer gott om större konsertlokaler men få där man kan vara så nära i upplevelsen.
Vi har oftast fullt hus – vid våra föreställningar och man bokar i förväg på sms/ mail / telefon.
Vi har en blogg http://mauritzbergkultur.wordpress.com/ där aktuell information finns.
Vi vill nu söka ett tvåårsprojekt som inbegriper 2 sommarfestivaler: juni 2011 och 2012 med 8 - 10 konserter/ föreställningar per festival under tre dagar samt 4 - 5 konserter per år under höst vår – totalt 8 - 10 konserter.
Totalt 25 - 30 konserter/föreställningar under två säsonger
Detta blir vår andra sommarfestival.
2010 års festival blev oerhört väl mottagen(se bilaga med rapport). Vi hade god publiktillströmning och fick mycket god respons på våra arrangemang från såväl publik som artister. Vi hade då
10 konserter på 3 dar med en skiftande repertoar : klassiskt: barock/ kammarmusik, jazz, folkmusik, pop, barn / ungdom med väldigt intressanta artister:
Rebaroque. Marit Bergman, James Hollingworth, Winduo/ Hagberg , Mori samt en stomme av unga framträdande kammarmusiker . Som egen produktion satte vi upp Hålandas första opera Bröllopet - en kortform av Figaro i egen regi med tre solister och en kammarorkester.
2011 vill vi fortsätta med samma koncept. 24 – 26 juni arrangerar vi årets festival med folkmusik, jazz, dans, opera, barnmusikal, trollkarl och med etablerad avslutningsartist.
The Fairy Queen av Purcell med Shakespeares text kommer att produceras speciellt för festivalen i ett kortformat på två akter med tre solister, kör och orkester.
Kattresan - efter Ivar Arosenius som barnmusikal har vi specialbeställt och den uruppförs under festivalen.
Till 2012 har vi engagerat Sofia Karlsson och årets artist har vi förhandlingar med - under augusti 2011 är inplanerat en konsert med Mikael Samuelsson, Mats Bergström och innan projektet kommer i vår Teresa Indebetou band och senare i april Håvard Gimse - världspianist. Vi har en mycket fin Steinwayflygel från 1893 som vi renoverade för två år sedan.
Vi kommer under den här projekttiden att bredda samarbetet med lokala föreningar och projektera för långsiktiga kulturprojekt i olika kulturformer som dels möter ett behov och dels profilerar verksamheten efter våra visioner.
Sommarfestivalen 2010 och verksamheten fram till nu har visat att det finns behov av kulturella upplevelser av den arten som vi gör – på landsbygden och i ett sådant sammanhang.
Målet är kvalitativa kulturupplevelser med ökad livskvalitet.
Vi vill tillgodose det behovet och sommarfestivalen kan i en intensiv försommaranda på kort tid ge många nya impulser. Kontinuiteten med föreställningar under resten av året vår- höst har också etablerat arenan Mauritzberg och de arrangemang vi gör här har redan stor regional upptagning. Se bilaga med artister som medverkat.
Vi är övertygade om att en sådan här satsning med en positiv mötesplats på landsbygden har stor betydelse för bygden och det höjer livskvaliteten både för de som bor här och de som kommer hit utifrån.
Detta bekräftas av såväl lokalboende – som uttrycker att de är stolta över att detta händer i Hålanda, samt från utifrån tillresta.
Vi planerar också för en gästateljé där ”artists in residence” kan bo under begränsad tid för projekt som kan genomföras på plats till festival eller tex för kulturvandring med konst i kulturmiljö. Byggnation söks inte för i detta projekt.Vi vill återställa en kortare vandringsled på ca 600 m i Grönådalen mellan kvarnen och Skaggata såg vid Hembygdsstugan. Detta kan ske i samarbete med lokala föreningar – hembygdsförening/ byalag och idrottsförening i Hålanda. Kostnader är svåra att beräkna men mestadels är det i grunden beroende av ideellt arbete från volontärer.