1 sep 2012 till 31 aug 2013
Kosterfestivalen 2013

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
45 000 kr

Egna medel

327 000 kr

Projektets totalbudget

327 000 kr


Kontakt

Kosterfestivalen
Thomas Lars Flodin
-

Kosterfestivalen arrangerades för första gången 2005 av Martin Rasten och Thomas Flodin. Festivalens grundfilosofi är att anlita unga professionella musiker/artister och bredda intresset för klassisk musik. Vi vill göra en så bred festival som möjligt utan att gå för långt utanför de klassiska ramarna och målsättningen är att nå en så bred publikskara som möjligt. Vi syftar med våran festival att bidra med kvalitetsmässiga värden och att samarbeta med Kosterhavets maritima nationalpark "Naturrum" samt Kosters Trädgårdar. Vi driver arbetet med festivalen i en "nära naturen anda".

Det vill säga att vi uppmuntrar anlitade musiker att åka kollektivt till och från festivalen, vi använder minimalt med energi till ljus och ljud, vi gör konserter i det fria, har menyer med lokalt producerade råvaror -"Slowfood". Detta har givit Kosterfestivalen sin nisch som bärkraftigt ekologiskt resmål där musik och natur får verka samman i all enkelhet. Under de 8 år som Kosterfestivalen har funnits har vi gett ungefär 200 unika arrangemang på Nord och Sydkoster, Hvaler, Strömstad, Gerlesborgsskolan, Stockholm...

Eftersom Kosteröarna är Sveriges västligaste utpost och har begränsad kapacitet vad gäller övernattningar så väljer vi detta år att hålla festival i 2 veckor (större tillgänglighet); 20 juli till 3 augusti. Eftersom gäster ofta bara stannar i en vecka tror vi att vi därmed kommer att nå ut till en större åhörarskara och vår ambition är att nå 2000 besökare till årets festival. I år kommer vi att inkorporera naturvårdsverkets "Naturrum" i festivalen. Det är extra spännande att få nyttja denna vackra byggnad, belägen vid Korshamn (Ekenäs), till konsertverksamhet. Vi hoppas på ett fint samarbete som till och med kanske kan pågå under lågsäsong.

Vår kontaktperson är Anders Tysklind. Kosterfestivalen önskar och siktar också på att nå en ny publik och inte sällan lyckas vi locka helt nya åhörare som upptäcker att "klassisk musik" inte behöver vara svåråtkomlig. Vi vill också ge de riktigt unga en chans att introduceras i konstmusikens värld och i år har vi en svensk/finsk ensemble som heter Kauhukakara, som tillsammans med Kosters Trädgårdars grundare Stefan von Bothmer, kommer att skapa en föreställning som kommer att innehålla; musik, berättelser, vandring och korvgrillning. Vi ser det som mycket viktigt att jobba mot barn och deras introduktion i den klassiska världen. Vidare om programinnehållet.

Vi har i år fokus på "Den Mänskliga Stämman" och det visar vi bland annat genom tributes till Monica Z och Edith Piaf med en svensk samt en fransk/tysk vokalist. Dessa 2 sångerskor gör verkligen någonting mer än att bara sjunga, de är riktiga fullblodsartister! Både publik och lyckliga arrangörer kommer att glädja sig! Vidare har vi finsk jazz för första gången, C M Bellman återuppstår, opera med solister från Oslooperans huvudscen, Kammarmusik med Mozarts Sinfonia Concertante i sextett-version, Tjajkovskijs Souvenir de Florence, klarinett trios och mycket mer. Vi kommer också att arrangera klassisk Cabaret! Ett populärt inslag är våra gratiskonserter på Valfjäll. Där njuter man av våra solister och ensembler medan solen gör sin sorti i ett skimrande västerhav. Alla våra anlitade musiker har sitt ursprung i den klassiska traditionen så även om alla arrangemang inte till grunden är ur den klassiska repertoaren så kommer de att få klassisk prägel.

Så här ser Kosterfestivalens arrangörsarbetet genom året ut (i grova drag): Evaluering av avslutad festival; -vad funkade, -vad förändrar vi, -vad fortsätter vi med, -har vi nått våra egna mål, -har vi nått av andra förväntade resultat, -har kommunala samt regionala riktlinjer följts samt sponsorer tillgodosetts? Bilder och ev. filmer läggs ut på nätet och erfarenheter sprids. (Sedan följer paus och semester...

) Senare under senhösten skissas det på nya idéer; nytt program, eventuellt nya scener, nya tider och datum. Under vintern knyts kontakter med artister och sponsorer uppvaktas, kulturstöd söks och inte minst; boende bokas! Eventuell festivalkonstnär kontaktas. Våren är sedan tiden då festivalen tar form; jobb med kontraktskrivning, scenlogistik samt eventuella inköp (om budget tillåter) sker, PR och marknadsföring blir essentiellt. Foldrar och trycksaker. Allt fram emot festivalen blir kontakten med Strömstads Infocenter och västsvenka turistrådet intensivare, radioreklam, tidningsreklam - distribution, intervjuer sker.

Mål: Att få en TV kanal att komma.(=svårt)!! Kort och gott försöker vi vara en av de absolut viktigaste hädelserna i vår del av regionen under denna tiden. Det sistnämnda rullar på tills det är dags att befinna sig på Koster för de mer praktiska förberedelserna. Se till att allt är på plats; stämma flyglar, bygga scen, kontrollera boendet, ta emot musiker och med pompa och ståt; INVIGNING!.

Kosterfestivalen är en etablerad kulturspelare i Strömstads kommun och har ett fint samarbete med lokala företag och ortsbefolkning. Vi är speciellt glada över att samarbetet med Kosters Trädgårdar nu också kommer att innefatta Naturrum och naturvårdsverket. Ju fler aktörer av god kvalitet vi samarbetar med desto fler ringar på vattnet kommer det att bli och effekten av det kan bli en större mångfald gällande både publik, scener, konserter och avlönade musiker/kulturarbetare. Som vi ovan har berättat så försöker vi att ha ett varierat program där det ska finnas punkter som ska tilltala en stor skara; initierade, barn och ungdom, nya lyssnare.

 

Vi strävar efter jämställdhet och har en vilja att fördela antalet musiker jämt över könsgränserna.
 


,Det blir den 9:e Kosterfestivalen i ordningen och fokus i år blir "Den Mänskliga Stämman". Vi kommer att presentera en rad prominenta artister, sångare och musiker från hela Norden/Europa och med en repertoarbredd som vi tidigare inte haft; Familjekonserter, Monica Z, Piaf, Bellman, opera, världsmusik, jazz och Kammarmusik!

Ett tätt samarbete med Kosters Trädgårdar med deras tanke om hållbarhet och ekologi ingår i vår vision om vad Kosterfestivalen är och skall vara… Intet att förglömma är våra populära och pro bono Solnedgångskonserter på Valfjäll!

Datum; 20/7-3/8 2013,Vi vill att det skall vara ett levande kultursamhälle också i vår del av Västra Götalandsregionen. Det är av största vikt att vi får ett levande kustsamhälle där människor kan erbjudas kvalitet på alla plan och de synergieffekter Kosterfestivalen skapar ihop med det andra fria företagandet är värdefulla för både kulturarbetare, företagare och konsument. Kosterfestivalen är också den enda stora klassiska festivalen i norra bohuslän och har också en stor betydelse för våra norska landsmän i norr. Vi behöver ha er i ryggen för att ha möjligheten att göra denna festival.

Inte minst då vi i år löper stora risker att förlora vår huvudsponsor. Som ni vet så kan en kommun av Strömstads storlek endast erbjuda begränsat ekonomiskt stöd varpå det också borde ligga i ert intresse att göra det möjligt för oss. Vi hoppas och tror att vi faller innanför de ramar och tankar om vad Västra götalandsregionens kulturstrategi skall vara.,

 

Kosterfestivalen är en etablerad kulturspelare i Strömstads kommun och har ett fint samarbete med lokala företag och ortsbefolkning. Vi är speciellt glada över att samarbetet med Kosters Trädgårdar nu också kommer att innefatta Naturrum och naturvårdsverket.

Ju fler aktörer av god kvalitet vi samarbetar med desto fler ringar på vattnet kommer det att bli och effekten av det kan bli en större mångfald gällande både publik, scener, konserter och avlönade musiker/kulturarbetare. Som vi ovan har berättat så försöker vi att ha ett varierat program där det ska finnas punkter som ska tilltala en stor skara; initierade, barn och ungdom, nya lyssnare.

 

Vi strävar efter jämställdhet och har en vilja att fördela antalet musiker jämt över könsgränserna.


,.