Historik
Koster Kammarmusikfestival, nuvarande Kosterfestivalen, arrangerades för första gången i juli 2005 av Martin G Rasten och Thomas Flodin, och firar således i år 6-årsjubileum. Festivalens grundfilosofi var och är att sammansmälta konst och musik i den vackraste natur man kan tänka sig. Nord- och Sydkoster har allt vad man kan önska sig av detta. Bland klippor, vidunderlig flora, ett ändlöst skimrande västerhav och med en publik fylld av semesterns viktlösa magi har festivalen varit ett fast inslag under den sista delen i juli varje år.
Koster och Kosterhavets växande roll som marin nationalpark och ett bärkraftigt ekologiskt och mijlömässigt resmål har gett festivalen möjlighet till att bidra med kvalitetsmässiga värden som det från flera håll (lokalt till nationellt) föreligger starka önskningar om att integrera i processen emot vad Koster skall bli i framtiden.
Kosterfestivalen äger rum 19 t.o.m 25 juli.
Syfte:
Kosterfestivalen syftar till att bredda intresset för klassisk musik. Att sammanföra kultur och miljöarv. Att tillföra ett bra utbud av klassisk musik till Strömstad, som i övrigt nästan helt saknar detta. Att dra nytta av det nätverk av unga musiker från hela Europa som vi arbetat upp, och hålla det aktivt. Att skapa arbetstillfällen för kulturarbetare i trakten.
Miljö och ekologiskt tänkande har för oss blivit en väsentlig del i skapandet av Kosterfestivalen. Genom nationalparkens skapande så har det blivit naturligt för oss att nischa oss i den riktningen, dvs genom egologisk slowfoodtradition, genom att vara sparsmakade när det gäller ljus och ljud(elektroniskt), genom att uppmuntra tåg/buss/samåkning till och från festivalen.
Innehåll:
I det preliminära programmet för festivalen ryms bla en operagala, gratis solnedgångskonserter varje dag samt cafékonserter. Den norrlandsbaserade Weberkvartetten kommer att utgöra en fast ensemble som vi kommer att ha som grund för kammarmusiken samt utöka vid för exempel Brahms sextett i g-dur. Schuberts kvintett i c-dur och Flickan och Döden är andra programpunkter. En spännande nyhet: operastand-up! Naturligtvis dyker Fredman Apostlar också upp. Majoriteten av alla konseter ges utomhus. För årets festival är c:a 17 konserttillfällen inplanerade under en vecka. Se vår hemsida festspel.com för ytterliggare information.
Medverkande:
Vi strävar efter en internationell och ung musikermiljö av yppersta klass på festivalen. 2009 års festival var representerad av utövare från 10 olika europeiska nationer.
Under 2010 års festivalberäknar vi att ca 25 musiker kommer att framträda, som solister eller i ensembler. Av dessa är ca 70% nordiska och ca 30% från övriga Europa.
Praktiskt genomförande och tidsplan:
Det finns en fungerande infrastruktur för festivalen redan nu. För exempel är scener och boende för de flesta medverkande redan ordnat. Förarbetet startar med att formulera en konstnärlig vision och därefter programläggning som arbetas fram under vinterhalvåret. I skrivande stund är programmet i stora drag satt, större delen av de medverkande är kontrakterade. Eventuell festivalkonstnär finns i åtanke.
Annonsförsäljning sker febr-maj, programtidning och annat marknadsföringsmaterial utformas mars-juni för distribution juni-juli. Förberedelse av konsertscenerna sker under våren för färdigställande veckorna före festivalstart. Under vinterhalvåret är 8-10 personer engagerade i olika uppgifter, varav de två huvudarrangörerna arbetar mellan halv-och heltid det sista halvåret före festivalstart.
Lokal(er):
Lokaler som utnyttjas för projektet är: Kosters Trädgårdar Sydkoster: utescen samt restaurang, Nordkoster: utescen i skogen, Valfjäll Sydkoster. privata bostäder Nord- och Sydkoster, Sydkosters kyrka, Strömstad Tourist: möteslokal och resurs, Hotell Ekenäs Sydkoster.
Ekonomiskt stöd och festivalens behov:
Festivalen har haft en god utveckling under sina 5 första år. Med en start bestående av främst olika kammarensembler till 2008 års festival som innefattade flera stora symfoniska verk. Festivalen har det nätverk och all kompetens som behövs för att skapa en festival i världsklass. Hittills har de ekonomiska tillskotten varit mycket begränsade vilket försvårat administrationen av festivalen. Utbudet av musiker, scenuppbyggnad, manskapsbemanning, nätverksarbete, omfattning av PR med mera är exempel på saker som vi vill förbättra och utöka.
Målsättningen är att under fem års tid tredubbla besöksantalet, med visioner att öka närvaron av internationella artister som tillsammans med de bästa av våra egna vill locka en kvalitetsmedveten internationell publik. Detta ställer stora administrativa krav och konstnärliga förpliktelser. Vi önskar härmed att söka ert ekonomiska stöd för att hjälpa oss vidare i utvecklingen och expansionen av Kosterfestivalen.