Till skillnad från Malmö och Stockholm saknar Göteborg idag ett sammanhang som kontinuerligt fungerar som ett fönster mot den internationella oberoende scenkonsten (Göteborgs Dans & Teater Festival visar delvis denna typ av scenkonst men bara under en vecka varje år). Projekt ISG ämnar att, under ett år, bedriva en provverksamhet där en internationell palett av genreöverskridande scenkonstnärer presenteras på olika scener i Göteborg (se bifogad pdf). Kring de gästande grupperna kommer vi att forma olika program i syfte att ge näring till Göteborgs scenkonstliv. Exempel på dessa aktiviteter är: konstnärssamtal, lectures och workshops genom vilka vi kommer att samarbeta med lokala grupper och konstnärer, Göteborg universitet och fria scener. Projektet bygger ochså på att samarbete med Viktiga svenska scener; Inkonst i Malmö och Weld och MDT i Stockholm för gemensamma satsningar och initiativ.
Det är omöjligt idag att skilja begreppet samtida scenkonst från den internationella kontexten. Det som händer ”här” är antingen en startpunkt till en fortsättning som kommer att ske någon annanstans eller en fortsättning på något som startade någon annanstans. Den tydligaste gemensamma faktor som finns inom samtida scenkonsten är att den kosmopolitisk. Därför bör man betrakta ett internationellt scenkonstprogram i Göteborg som nödvändigt. Bakom projektet står projektledaren, Natik Awayez som de senaste 15 åren byggt upp Inkonst, en av Sveriges viktigaste arenor för internationell scenkonst vilket har haft stor positiv verkan i det lokala scenkonstlivet.
Målen med projektet är: - Ge möjligheten till Göteborgs publik och scenkonstnärer- och studenter att kontinuerlig följa det som händer runt om i världen. - Föra in internationell inspiration och kompetens inom Göteborgs scenkonst. - Bilda internationella nätverk med bas i Göteborg..Internationalisering har en framskjuten position i detta projekt. Genom gästspel, dialog, workshops och seminarium skapas ett spänningsfält mellan det internationella och det lokala. I en tid där kosmopolitiska tendenser, kulturella och konstnärliga blandformer och ett fritt flöde av idéer är kännetecknande för samtida scenkonst kan Västra Götalandsregionen bli den plats som bjuder in och följer konstnärer och den publik som vill utforska dessa spännande mutationer. Inom internationell scenkonst finns det många kvinnor som har tagit front positioner med sina konstnärliga skapanden. Tyvärr är läget inte det samma för Sverige.
Vi tror att gästande kvinnliga framstående scenartister kan utgöra en inspirationskälla för regionens kvinnliga aktörer.
Mångfald är också ett område som berörs av vårt projekt. Under en provperiod visar ISG en internationell estetisk och genremässig mångfald av scenkonst.,Till skillnad från Skåne och Stockholms län saknar Västra Götalansregionen idag ett sammanhang som kontinuerligt fungerar som ett fönster mot den internationella oberoende scenkonsten. Projekt ISG ämnar att, under ett år, bedriva en provverksamhet där en internationell palett av genreöverskridande scenkonstnärer presenteras i Göteborg, främst på Cinnober Teater men också på andra scener (se bifogad pdf).
Kring de gästande grupperna kommer vi att forma olika aktiviteter i syfte att ge näring till Göteborgs scenkonstliv. Exempel på dessa aktiviteter är: konstnärssamtal, lectures och workshops.,Det som främst kännetecknar internationell samtida scenkonst idag är att den är produkt av den urbana utvecklingen som har skett de senaste decennierna framförallt i Europa och nord Amerika. Därför är det omöjligt att skilja begreppet samtida scenkonst från den globala internationaliseringen. Utvecklingen drivs idag främst av oberoende grupper som inte bara förfogar över kompetens och idérikedom, men också mobilitet.
Denna mobilitet resulterar ofta i internationellt sammansatta grupper med publik i flera länder. Här kan vi tala om en ny rörelse för scenkonst som är i högsta grad kosmopolitisk.
Denna typ av scenkonst frodas i storstäderna med urbana tendenser i form av festivaler, gästspelscener, lab och utbildningsforum. Därför är det naturligt att detta projekt äger rum i västra Götalandsregionens huvudstad, Göteborg. I Skåne har den sitt fäste i Malmö genom Inkonst, Inter Art Center och masterutbildningen på Teaterhögskolan.
I Stockholm på MDT, Weld samt masterutbildningen på DOCH. Dessa aktörer, tillsammans med aktörer i Köpenhamn, Berlin, Bergen, Bryssel, Oslo, Gent etc, skapar en infrastruktur för internationell oberoende scenkonst i form av gästande grupper och produktioner, samproduktioner, seminarier och workshops. Allt detta går Göteborg förbi idag och det är självklart att Göteborg ska kliva fram.,Internationalisering har en framskjuten position i detta projekt. Genom gästspel, dialog, workshops och seminarium skapas ett spänningsfält mellan det internationella och det lokala.
I en tid där kosmopolitiska tendenser, kulturella och konstnärliga blandformer och ett fritt flöde av idéer är kännetecknande för samtida scenkonst kan Västra Götalandsregionen bli den plats som bjuder in och följer konstnärer och den publik som vill utforska dessa spännande mutationer. Inom internationell scenkonst finns det många kvinnor som har tagit front positioner med sina konstnärliga skapanden. Tyvärr är läget inte det samma för Sverige. Vi tror att gästande kvinnliga framstående scenartister kan utgöra en inspirationskälla för regionens kvinnliga aktörer.
Mångfald är också ett område som berörs av vårt projekt.
Under en provperiod visar ISG en internationell estetisk och genremässig mångfald av scenkonst.,.