Syfte
• att stärka demokratin genom att skapa forum för ungdomars röst att höras genom: arbetsprocess, i teaterföreställning och genom efterföljande workshops och samtal.
• att väcka debatt kring demokratibegreppet och vilka krav det ställer på oss, genom att problematisera kring det motstånd mot ungdomarnas röst som vi har stött på under det sexåriga förprojektet.
Resultat av förprojektet
Vi har arbetat med en grupp utsatta ungdomar från förorter under sex års tid i ett förprojekt. Vårt arbete har synliggjort ett motstånd mot att deras röst skulle få komma fram genom segregation, självcensur och censur. Men också en positiv utveckling: höjda betyg, justare beteende och bättre gruppdynamik.
Segregation: i flera av grupperna fanns tydliga kotterier och mobbning. Processen i grupperna ledde till att de slutade snacka skit bakom ryggen; började ta konflikter direkt; skrev och delade med sig av sina livshistorier.
Självcensur: En osäkerhet fanns att formulera sig i tal, skrift eller inför publik. En tanke som hämmade: "Jag är inte intressant".
Censur: när texterna skulle offentliggöras genom en bok och ungdomarnas uppläsning, blev vi tillsagda att klistra över delar av boken av en förvaltningschef. Vi hade synliggjort problem i skolans värld som inte skulle bli kända.
Genomförande
Manusförfattare Jonas Fröberg skriver ett manus baserat på ungdomarnas självbiografiska texter från förprojektet, tillsammans med några av de mest aktiva skribenterna bland ungdomarna.
Regissör Robert Bolin leder en devisingprocess tillsammans med skådespelarna som består av ett proffs och 4 ungdomar. Vi spelar för skolklasser och allmänhet i regionen och håller i workshops och publiksamtal i samband med föreställningarna.