Mölndal

31 okt 2013 till 31 dec 2016

Rekonstruktionen av orangeriet stärker Västsverige inom områden som kulturmiljövård och kulturhistorisk besöksnäring, både nationellt och internationellt. Rekonstruktionsprocessen fungerar som ett pedagogiskt exempel där en bred allmänhet kan inspireras och få kunskap om gamla traditioner och historiskt hantverk. Projektet kommer att öka attraktionskraften för kulturhistoriskt inriktade utbildningar i regionen, erbjuda stimulerande och yrkesinriktade läromiljöer samt skapa en direkt samverkan mellan studerande, forskare, lärare, näringsliv och allmänhet.

 

I strävan efter att bevara, utveckla och manifestera det historiska hantverket har Gunnebo inlett samarbete med ledande hantverksskolor och universitet i Sverige, för att skapa samverkansprojekt med blivande och etablerade arkitekter, formgivare, hantverkare, antikvarier, konservatorer o.s.

v. I projektet ges möjlighet att profilera historiskt hantverk av högsta kvalitet och att presentera det för anläggningens besökare. Projektet främjar forskning som bidrar till regional utveckling och den hållbara upplevelsenäringen.

 

 

Att rekonstruera historiska miljöer kan vara ett viktigt led i att levandegöra historien och att nå ut till nya målgrupper. Riksantikvarieämbetet har beskrivit hur levandegörandet av historiska miljöer kan bidra till samhällsutveckling genom att öka förståelsen, delaktigheten och ansvarskänslan för kulturmiljöerna.

ICOMOS (International Council for Monuments and Sites) har i sitt internationella turistdokument tagit fram riktlinjer för att nå ut till det omgivande samhället där anordnandet av öppet hus, hantverksdagar, visningar, seminarier och forskarsymposier är möjliga vägar för projektet att gå.

 

 

När projektet är genomfört har kulturmiljövårdens hantverk fått en plattform och kan visa sina möjligheter. Gunnebos förhoppning är att ha inspirerat till framtida hantverksprojekt och dessutom har Gunnebo tagit ytterligare ett steg mot återskapandet av den kompletta 1700-talsegendomen. Orangeriet kommer att vara en byggnad för nytta och för nöje, precis som på 1700-talet. Hundratals exotiska växter kommer att förvaras där vinterid och placeras ut som dekorationer i den formella trädgården på sommaren.

Om vintern får Gunnebo ytterligare en trädgårdssäsong och på sommaren kan orangeriet fungera som plats för publik verksamhet, utställningar, föreläsningar, föreställningar och kurser.


.

 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta