Bakgrund Glupsk på Dalsland har arrangerats i fyra år och har blivit en mat, måltid och kulturfestival att räkna med. 3500 besökare under två dagar i augusti där vi erbjuder våra besökare som är både barn och vuxna en del av det goda livet i Dalsland genom att smaka, smutta, prova, njuta, läppja, mumsa, se, beundra, göra, lyssna, träffa, känna, handla, gaffla, skratta eller bara vara genom en matmarknad varvad med workshops, musikuppträdanden, föreläsningar och konstupplevelser placerat i Fengersfors Bruks fantastiska miljö.Vad 2017 har Glupsk på Dalsland 5 års jubileum och vi vill nu höja nivån ytterligare. Vi utvecklar vårt grundkoncept med två utvecklingsspår:1. Vi vill tillsammans med Traena kommune i Norge och Stenebyskolan utveckla hur man kring mat, måltid och kultur kan bidra till landsbygdsutveckling.
Vi kommer börja samarbeta kring Traenas chefs-in-residence program och skapa ett liknande i Dalsland. Ett sätt att lyfta de lokala råvarorna, de lokala producenterna och att inspirera, inspireras och skapa nytt. Basköket att tillgå är Stenebys med målet att göra 4 events (vilka kan handla om workshop, lokala råvaror, föreläsning, menyutveckling Steneby, middag vid evenemang), där minst 2 förläggs på annan plats i Dalsland. Projektet handlar också om att knyta samman platser och orter på landsbygden, och genom spännande samarbeten stärka den lokala andan och skapa attraktivitet.2.
Vi vill utveckla miljö och hållbarhetskonceptet på Glupsk på Dalsland med intressanta frågeställningar kring hållbara material, återvinning, matsvinn, lokalproducerat, köttkonsumtion, gifter, odling, digitalisering och framtidens mat.Hur Projektledare sammankallar, leder processen och har huvudansvaret för helheten. En projektassistent som ansvarar för marknadsdelen. En arbetsgrupp som tillsammans med projektledning tar fram koncept och innehåll. genomförande av Glupsk på¨Dalsland 26-27 augusti 2017 40 utställare, 6 föreläsningar, 6 workshops, 2 provningar, 8 musikakter, 4 utställningar/objekt/performance, 4000 besökare, 1 studiebesök Traena, att under 2017 ta emot två kockar som leder till 4 chefs-in-residence event, att ta fram, implementera och genomföra en hållbarhetsplan, att under Glupsk erbjuda besökare att ta sig till/från festivalen med Glupskbussen från Åmål och Bengtsfors När Planeringsfas februari-augusti 2017.
Glupsk på Dalsland genomförs i år den 26-27e augusti. Uppföljning och utvärdering september-december 2017. Chefs-in-residence 1 juli - april 2018. Målgrupp kulturtanten, barnfamiljen, organic people, lokala producenter, kockar/chefs .Vi har skapat GLUPSK på Dalsland ur vår kärlek till platsen, maten och konsten(-hantverket). Vi är ett resmål som inspirerar både sinnligt och visuellt. Vi tror på det lokala näringslivet och vill uppmärksamma och främja småskaligheten och hantverket - det vi kan skapa här, tillsammans, nu och i framtiden i Dalsland och Västra Götaland. Vi vill lyfta och certifiera landsbygden som en central kraft i den hållbara utvecklingen. Vi vill skapa det goda livet.
Hela regionen skall leva! Med täta samarbeten tillsammans med några av regionens största besöksmål, Not Quite och Steneby, har vi, med Vision Västra Götaland i bakhuvudet, detta som mål. GLUPSK på Dalsland fyller glappen mellan turism, kultur och näringsliv med mataktörer, hantverkskreatörer, fantastiska besöksmiljöer och inspirerande röster. Ett fysiskt evenemang som stärker närvaron och uppmärksamheten kring regionen i allmänhet och platsen i synnerhet..