Strömstad

15 dec 2016 till 30 sep 2017
Garden of Stone

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
100 000 kr

Kosters Skulpturpark har som inriktning att arbeta med platsspecifik konst och land art i nära relation till Kosters natur, Det konstnärliga vävs samman med naturvård och frågor kring hållbar utveckling. Inför 2017 planerar vi ett samarbete med Karl Chilcott. skulptör från Henån som gjort installationer med material från naturen på en lång rad platser i världen. Ett projekt har växt fram som inspirerats av de många klapperstensfälten på öarna. Konstnärens beskrivning av installationen: ”Jag kan skapa med stenar från platsen en Garden of Stone, ett slags naturligt art gallery där man upplever stenens fascination som ett konstverk.

Man kan gå runt omkring, ta till sig naturmaterialets skönhet. Det spännande och vackra i det naturliga, det så många tycker simpla och vardagliga. Varje sten innehåller en hemlighet som vi människor inte kan se, höra, lukta, bara känna med hjärtat. Vill man tvinga fram den ur stenen, så man kanske kan försöka bryta upp den. Men då förstörs den.


En metafor för hela naturen. Stenarna skulle installeras på socklar av ask.” Installationen utförs i anslutning till ett klapperstensområde. Ett tiotal stenar lånas från sina platser och visas på socklar av massiv ask, vilka svärtas genom bränning. Då verksamheten bedrivs i naturreservat där sten inte får omlagras eller bortföras, har vi fått be om tillstånd att genomföra projektet.

Länsstyrelsen har gett klartecken, och stenarna kommer efter utställningstiden att läggas tillbaka på sina ursprungliga platser. Skulpturparken har ett samarbete med Kosterhavets Nationalpark, som utövar tillsyn även i naturreservatet. Under förberedelserna för projektet har en dialog utvecklats där konstprojektet blir en ingång till djupare förståelse både av reglerna för naturreservat, och av vad konsten kan tillföra i upplevelsen av naturen och vårt förhållningssätt till denna. Detta projekt är det första där vi fullt ut utforskar spänningsfältet mellan reservatsreglerna och det utrymmed vår dispens ger - och den konstnärliga friheten. Samtalen har börjat på ett mycket elementärt plan, vad händer nät man flyttar en sten? Utgångspunkten är inte konflikt utan ett lyssnande där båda parter upptäcker nya infallsvinklar.

Projektet gör på ett intressant sätt det konstnärliga förhållningssättet och det vetenskapliga tydliga. Skulpturparken har också ett samarbete med Kosters Trädgårdar som bl a är kunskapscentrum för permakultur. Skulpturparken använder permakultur som arbetssätt, ett designverktyg för att skapa etiskt och ekologiskt hållbara samhällen och verksamheter. Praktikanter i trädgården involeras i skulpturparkens projekt. Även Kosters Trädgårdar är med i dialogen, med lång erfarenhet av hållbarhetsfrågor och kreativa arbetsprocesser där delaktighet är ett nyckelord.

Den process som pågår i arbetet inför installationen kommer att dokumenteras och troligen utmynna i en skriven artikel. I samband med utställningen görs en enkel trycksak med korta reflekterande texter på dessa teman, med något från de olika parter som varit involverade i projektet. Vi vill även bjuda in till ett diskussionsforum under nästa år kring de hät erfarenheterna, ev i samarbete med Marianna Andersson på Fyrbodals Kommunalförbund. Den kontakten knöts i samband med ett föredrag som hölls av Chilcott på Koster 5.9, kring att arbeta som konstnär i skyddad natur, och vi har så långt sagt att vi gärna fortsätter dialogen.

Under utställningsperioden planeras också en vandring/workshop där vuxna och barn handleds i att skapa med material från naturen, inom naturreservatets ramverk. Vi kommer under hösten att söka rådgivning kring marknadsföring och söka ytterligare medel för detta hos sponsor. www.karlchilcott-art.com www.kosterstradgardar.se.

 

Visa på karta