30 nov 2010 till 29 aug 2011

Kort beskrivning av projektet.

Bakgrund:
Sensommaren 2010 avslutades inspelningsarbetet i Ulricehamnstrakten för det som ska bli den tredje filmen i Colin Nutleys serie om Änglagård. De två tidigare filmerna kom 1992 respektive 1994. Biopremiär av ”Änglagård – Tredje gången gillt” blir det på juldagen i år.
I stort sett samma skådespelar- och filmteam har samtliga gånger samlats i Ulricehamnsbygden för inspelning, vilket skapat relationer med den lokala befolkningen. Exponeringen i filmerna har gett bygden ett socialt kapital – invånarna har blivit stolta över sin vackra bygd. Filmarbetarna vittnar om hur deras arbete många gånger förenklats genom att allmänheten snabbt hjälpt till att lösa olika situationer.

Inför den tredje filmen slöts ett avtal mellan kommundelägda Näringsliv Ulricehamn AB (NUAB) och filmproduktionsbolaget Sweetwater Production AB. Bland annat ges kommun och NUAB häri rättigheter att på olika sätt använda filmen Änglagård som hjälp för utvecklande av kommunens attraktivitet, i turismarbetet mm. Utifrån detta planeras nu aktiviteter under främst 2011: utomhusutställning med bilder ur nämnda film, mobil filmfestival med filmvisningar runt om i kommunen, drive-in-bio, turistrelaterade företeelser som filmkarta, ”Änglagårdsboende” med mera. Förhoppningen är att satsningen ska leda till en varaktig grund för kulturturism i Ulricehamn med omnejd.

Under innevarande höst planerar kulturförvaltningen och NUAB tillsammans med Leader Sjuhärad ett filmseminarium med fokus på kultur som utvecklingsfaktor och filmturism. Stöd till seminariet är sökt från Västra Götalandsregionens biografstöd.

Syfte:
Genom fiktionen har de lokala kulturella värdena blivit synliga. Filmfestivalen är en av flera aktiviteter som ska hjälpa till i processen att knyta varumärket Änglagård till Ulricehamn och Sjuhäradsbygden och på så sätt öka bygdens attraktionskraft.

Men syftet med filmfestivalen är vidare än så. Vi vill ta vara på och visa upp den stolthet som invånarna i bygden har byggt upp i samband med filminspelningarna. Många lokala förmågor har varit involverade i filminspelningen av Änglagård. De har varit statister, hjälpt till att hitta rekvisita, öppnat sina hem och sina verksamheter.Att vara delaktiga i en filminspelning med den egna hembygden som kuliss skapar stolthet och genererar socialt kapital. En filmfestival skapar en mötesplats för den här stoltheten samtidigt som själva arrangemanget lockar besökare som vidare genererar affärer för de som bedriver verksamhet i området.

Vi ser även möjligheten att koppla in bygdeföreningar, samhällsföreningar och hembygdsföreningar för att förstärka vikänslan kring landsbygden genom att filmer visas runt om i trakten och inte enbart på centralortens biograf. Det här skapar möten mellan föreningar som i sin tur genererar kunskapsutbyte och nya samarbeten kring fler gemensamma kulturella projekt. Den lokala Folkets Hus-föreningen och Bio Kontrast är också viktiga partners i projektet – här planerar vi ett nära samarbete.

Målet är att göra festivalen så framgångsrik att föreningarna kan tänka sig att i någon form göra om det årligen på egen hand.

Genomförande:
Festivalen pågår i en veckas tid och är alltså mobil, dvs. det visas en ny film på en ny plats varje kväll – en slags filmstafett. Vi tänker oss att filmerna visas på hembygdsgårdar, bygdegårdar, inspelningsplatser osv. Alla föreningar som är intresserade av att stå värd får möjlighet att delta. Tanken är också att ”bygga på” filmvisningskvällen med något annat exempelvis mat, levande musik, att någon med anknytning till Änglagård kommer och berättar om sina upplevelser mm.

Som en final på veckan anordnas drive-in / utomhusbio på en lämplig plats i området. Alla föreningar blir involverade i finalen då vi räknar med mycket folk. Parkeringsvärdar, biovärdar, försäljning av fika och snacks, osv.

De filmer som planeras till veckan ska ha ett väl valt tema. Detta diskuterar vi gärna vidare med exempelvis regionens filmkonsulenter och den lokala filmföreningen Bio Kontrast. Vi ser dock gärna att filmerna har anknytning till Änglagårds-temat – landsbygd, mångfaldsperspektiv etc. Någon eller några av film skulle också kunna ha Colin Nutley som regissör, då han har gestaltat temat även i andra filmer.

Just nu står Ulricehamns kommun också inför för att via Sjuhärads kommunalförbund kunna vara värd för en del i "Go Culture" – ett samarbetsprojekt tillsammans med Arbetsförmedlingen Kultur. Planen är att kulturarbetare ska intervjua berörda Änglagårds-statister och andra i trakten och sedan av materialet göra kortfilmer som kan visas under filmfestivalen. Vi diskuterar också att inbjuda allmänheten att skapa film kring ett tema, resultatet härifrån kan också visas.

På längre sikt hoppas vi att filmfestivalen, som en del i hela satsningen, kan bidra till fler arbetstillfällen, en längre turistsäsong med ökad attraktivitet rörande Ulricehamn och Sjuhärad, samt en ökad medvetenhet kring kulturens roll i samhällsutvecklingen.