FESThemus - en gränslös festival för teatral musik.
27-28 oktober 2012, har Themus för avsikt att anordna en internationell och annorlunda festival för teateral musik med artister från Norden, Polen och Spanien. Målet är att skapa ett gemensamt forum och en mötesplats i Göteborg och Västra Götalands Region för att kunna uppträda, utbyta idéer och kunna diskutera sina konstformer samt skapa en dialog mellan aktör och publik. FESThemus- festivalen skulle bli Sveriges första i denna konstform!
Themus betyder THEatrical MUSic.
-Åtta konserter framförs av artister från Spanien, Norge, Danmark och Sverige.
-Fotoutställning av Polske konstnären Anna J Cepinska.
-Interaktiv Ljudutställning av Göteborgaren Per Ottosson.
-Teatral musik workshop av Anna Leyman.
Themus vill berika Göteborgs och regionens kulturliv med två heldagars teatrala konserter. Föreningen Themus har ambitionen att utvidga begreppet musik och teater och bjuda in teatrala musikgrupper med olika inriktningar och ge dem tillfälle att visa sina verk i Göteborg och prata öppet om sin konstnärliga process med publiken.
Vi riktar oss till vuxna, ungdomar och gymnasieelever, musik- och teaterelever i Göteborg och i regionen. Vi kommer även göra reklam i flera orter utanför Göteborg (Kungsbacka, Alingsås och Uddevalla), både för festivalen och för workshopen som följer festivalen. Vi vill ge publiken en möjlighet att upptäcka ny musik och en teaterstil som sällan skådas på göteborgsscenen. I flera andra länder, som till exempel Frankrike, spelas och undervisas teatral musik, som kallas för théàtre musical, sedan många år tillbaka. Norden ligger alltså efter när det handlar om kännedom och uppvisning av teatral musik.
Themus vill nå en ny publik, det vill säga människor som inte visar mycket intresse för teater och blandad scenkonst.
Vad är då teatral musik? Teatral musik uppstår då musiker även kan vara skådespelare eller dansare mm, eller då en skådespelare eller annan scenartist spelar musik. Detta kan ske som improvisation men är i många fall noterad musik, eller förbestämd improvisation. När det gäller noterad musik som uppförs av musiker finns teater, text eller rörelse / koreografi inskriven på själva partituren. Tonsättare som till exempel Mauricio Kagel, George Aperghis, Vinko Globokar har bidragit med många teatrala musikstycken. Där ser och hör vi musiker som spelar och deklamera / recitera texter som är tagna från litteraturen eller t.ex från ett påhittat språk.
Vi brinner för musik och teatral musikstil. Vi längtar efter att bjuda hit grupper med samma intresse för att spela och utbyta idéer med varandra. Vi vill att Göteborg ska bli igenkänd för sin teatral musikverksamhet och Festhemus är första steget mot detta målet.
Vi riktar oss även mot musik- och teaterelever som har en naturligare koppling till scen och uppträdande. Vi vill erbjuda publiken att få uppleva teatral musik på ett opretentiöst, spännande och till och med på ett humoristiskt sätt och få information om de olika teatrala musikstilarna. Helt enkelt att bjuda in till en annorlunda och spännande resa in i teaterns och musikens värld! Alla skall känna sig välkomna till festivalen.
Vi anser det vara viktigt att nå folk som annars inte skulle gå på teater och konsert genom att bjuda in starka namn och artister som framför ovanliga och spektakulära shower. Det är viktigt för oss att FESThemus innehåller inte bara konsert utan även ljudinstallation, fotoutställning, workshop och debatter mellan artisterna och publik. På så sätt skapar vi en dynamisk mötesplats för både artister och festivalbesökare.
Tine Alavi, lärare på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg, kommer att göra en dokumentation av festivalen genom att intervjua och filma artisterna, personal och publiken. Medverkande grupperna:
- Simon Steen-Andersen (Danmark) junkinstrument, flöjt, ljud
- Ida Höög och C-Y contemporary (Malmö) sång, blockflöjt, elektronik.
- Amund Sjølie Sveen / Ning Ensemble (Oslo) slagverk & röst
- Neopercusion (Spanien) röst, dans & slagverk
- Jonna Sandell (Stockholm) elfiol, sång, skådespelerska
- Themus Ensemble och musikelever (Göteborg) slagverkstrio + ungdomsorkester
- Cinnober teater (Göteborg) text, röst, dansande mikrofoner
- Per Ottosson (Göteborg) interaktiv ljudinstallation
- Anna Leyman (Göteborg) workshop