Göteborg

2 jan 2017 till 15 dec 2017

 Under 2017 firar Clandestino Festival 15 år. För att uppmärksamma och fira denna kulturhändelse kommer vi – vid sidan av en särskild satsning på att boka några världsartister – skapa ett utforskande dokumentationsprojekt över samtliga år som gått sedan begynnelsen. Detta dokumentationsprojekt tar dels form av en omfattande katalog med tryckta bilder, texter och berättelser om projektets historia, men det mynnar också ut i ett digitalt arkiv med material som är knutet till festivalens sidoprojekt (filmer, utställningsmaterial, trycksaker, bilder, texter, transkriberade samtal, pjäser, album, etc). Som inramning för dokumentationen står frågan om den politiska förändring som skett sedan festivalen grundades – efter en resa till Ghana då ett fall svensk flyktingdumpning uppmärksammades – till dagens allt mer radikaliserade bildvärld av humanitära nödlägen, terrordåd och krigshärdar som avlöser varandra. På vilket sätt återspeglas detta nya politiska landskap – där högerpopulismens framväxt kommit att utgöra ett reellt politiskt hot mot demokratiserande mångkulturella diskurser – den utveckling som festivalen genomgått? Dokumentationsprojektets övergripande målsättning är inte bara att dokumentera alla år som vi har varit verksamma i regionen.


Vi kommer också att lyfta blicken och utforska nya strategier i det komplicerade och utmanande arbetet med att motverka olika skillnadsideologier som ligger till grund för rasism, segregering och utanförskap i kultursfären. Clandestino Festival har, som bekant, under dessa år haft en liten men ändå framträdande roll på olika scener i regionen. Dels i Göteborg där vi samarbetat med institutioner som Stora Teatern, Röda Sten, Folkteatern, Pustervik, Musikens Hus, Röda Sten, Världskulturmuseet, Nefrititi, Oceanen och Skjul Fyra Sex, men också i Tanums kommun där vi förlagt program på Gerlesborgsskolan, Botnik Studios och Bottna Kyrka samt i angränsande naturområden. Målsättningen har alltid varit att bidra till att råda bot på den regionala brist på alternativ litteratur, musik och annan scenkonst från stora delar av världen, återspegla regionens kulturella mångfald och motverka segregering i kulturlivet. Projektet har velat utmana hävdvunna sätt att representera kulturella skillnader genom att skapa ett konstområdesöverskridande sammanhang som skapar visioner bortom enkla identitetspolitiska kulturella inramningar.

Förhoppningen är nu att kunna visa på hur vårt arbete har tagit form och förändrats under denna historia av regionalt kulturliv. På en och samma gång arbetar vi med en framtidsorienterad utveckling och genomförande av den femtonde upplagan av Clandestino Festival som äger rum 8-11 juni i Göteborg och Tanum (Gerlesborg). Medan behovet av visioner om en mångkulturell profil växer i regionen saknas fortfarande medel för att utveckla och konkretisera befintliga idéer. I utvärderingar av tidigare projekt har vi kunnat konstatera att det finns mycket outforskad potential att realisera. Men i stället för en kvantitativ expansion vill vi under den femtonde upplagan satsa på kvalitativa dimensioner, dokumentera festivalens historia och utvädera dess plats i relation till samtida utmaningar.

Därför är vår ambition att aktivera projektet med ett späckat program som sträcker sig från alternativa underjordiska sfärer till artister som trots sin internationella stjärnglans inte når in i regionens instutionaliserade musikliv. I detta avseende arbetar vi på den väg som vi själva plöjt inom ramen för regionens kulturpolitik. Projektet kommer i år arrangeras i samarbete en rad scener i regionen – bland de vi för dialog med ingår Folkteatern, Pustervik, Stora Teatern, Gerlesborgsskolan, Bottna Kulturkyrka, Oceanen, Musikens Hus, m fl – som alla är aktiva partners vad gäller utvecklingsfrågor, festivalområden, lokaler och teknik. Vi har också inlett internationella samarbeten med Beyond Beirut i Libanon samt CTM Festival i Berlin.

Visa på karta