14 dec 2009 till 30 dec 2010
Element - ett samarbetsprojekt mellan VG-regionens fyra konstfästen

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

400 000 kr


Kontakt

Strömstads kommun
Jan Palmblad


Projektet är ett samarbetsprojekt mellan VG-regionens fyra konstfästen Konsthallen Lokstallet i Strömstad, Borås Konstmuseum, Dalslands konstmuseum och Skövde Kulturhus/konsthall och konstmuseum. Projektet är ettårigt, men har som målsättning att etablera sig som en återkommande verksamhet samt att skapa grund för ett utvecklat regelbundet samarbete mellan konstfästena både vad avser verksamhet och publikkommunikation. Projektet består av två delar, dels en utvecklingsdel som avser att stärka det löpande samarbetet mellan institutionerna, dels en gemensam konstmanifestation som skall genomföras under tre helger (inkl. två veckor) i augusti 2010.

Samarbetet skall stärkas genom gemensamt arbete med utveckling av utställningsstrategier, publikkontakter och marknadsplaner, det senare med bistånd av externa konsulter för marknadskommunikation på pro bono-basis.

Manifestationen kommer ett genomföras genom att konstnärer inom olika genrer inbjuds att visa verk och interagera med varandra, under den gemensamma titeln Element: Det ska belysa de olika konstfästenas respektive uppdrag och särarter utifrån det arketypiska begreppet fyra element. Syftet är att upplevelser av ljud, rörliga bilder, landart/skulptur, dans och olika konstnärliga händelser skall korsbefrukta varandra i fyra olika och ändå samverkande situationer.

Målgrupp:

Hela regionens publik med särskild inriktning på att fånga nya besökare för de olika konstnärliga intresseområdena.

Mål:

att genomföra en gemensam konstmanifestation där många konstnärliga uttrycksformer samagerar och att förstärka samarbetet mellan regionens konstfästen.

Syfte med projektet är:

att genom konstproduktion bidra till att visa upp regionens kreativa mångfald inom olika konstformer,
att integrera ny teknik i traditionella konstformer,
att förstärka kommunikationen med nuvarande publikgrupper och att attrahera nya grupper genom utvecklat kommunikationsarbete,
att utveckla regionens fyra konstfästen genom förbättrad samverkan och att gemensamt stärka respektive konstfästes särskilda regionala uppdrag och därmed tydligare ge identitet för konstfästen inom VGR konst och kulturutveckling,
att öka besöksantalet på regionens konstfästen och att öka publikens rörlighet mellan de olika fästena inom regionen.
Att öka kunskapen om regionens konstverksamheten både inom Västra Götaland och på riksplanet.

Hur?

Projektet består av konstproduktion av åtta konstnärer, två placerad vid respektive konstfäste. De får i uppdrag att gemensamt skapa en utställning, där de fyra konstfästena betraktas som ett gemensamt utställningsrum. Ny teknik skall utnyttjas både för verk och presentation.

Manifestationen genomförs under en vecka i senare del av augusti 2010 med början fredag och avslutning söndag en vecka senare. På varje konstfäste genomförs en utställning som kompletteras seminarier, föreläsningar, dialogsamtal och med en scenisk föreställning/performance under en dag på varje fäste.

Vid föreläsningar, semianarier och dialogsamtal medverkar deltagande konstnärer, kulturpolitiker, medieaktörer, publik.

Ett särskilt program skall finnas för kommunikation med barn och unga /OBS – skolstart senare del av augusti – innebär att för deras deltagande information i slutet av vårtermin/början av maj senast)

Projektet verkar för att etablera kontinuerlig samverkan mellan konstfästena
genom en gemensam rådsgrupp, gemensam marknadsföring med varumärket ”konstfäste”.

Projektet stärker konstutvecklingen inom regionen utanför Göteborgsområdet.

Projektet ska stärka nätverk och kompetensutvecklande verksamhet.

Tidplan:

Dec 2009-mars 2010: Information, samråd och planering för produktion
April-augusti 2010: inbjudna konstnärer installeras och slutför sina verk, samrådsmöten, genomförande av manifestationen, föreläsning och dialogmöten.
Aug- dec 2010: Dokumentation och information, planering för fortsatt verksamhet, Utvärdering och redovisning

Projektorganisationen:

En projektledare, en inbjuden curator, ett personuppdrag för rapportering av seminariet. Samarbetspartner; kommunikationsbyråer svarar på pro bono-basis som ”bollplank” och kompetensförstärkning avseende kommunikation och webbdistribution.

Metoder :

Internetbaserad kommunikation löpande under projketet
Löpande nätverkskommunikation
Styrgrupp med mål manifestation/samverkan
Traditionell konferensmodell
Skriftlig sammanställning i form av rapport
Videoproduktion
Webbsidesproduktion

Resultat:

Konstproduktion, kulturutbyten, medial dialog (videoproduktion), seminarium, utställning, samarbetsförslag och en rapport till grund för fortsatt utveckling av regionens konstfästen.

Visa på karta