Kontakt
Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad
Fredrik Hagstedt
0768-196734
fredrik.hagstedt@hem.utfors.se
Sammanfattning
Ett samarbete mellan tonsättare, kultur- och musikskolor och professionella musiker. Ny musik komponeras och framförs av elever och proffs tillsammans. Delade fioler är en fristående fortsättning på Delat piano, med systerprojektet Pianomaraton. Projektet drivs av Fredrik Hagstedts Medvetenhetsverkstad och C-Y (ContemporarY).
Syften
Skapa ny repertoar för unga musiker, där de får tillfällen att samspela med professionella. Detta ger en stor spelupplevelse för eleverna, vilket kan leda till fortsatt och ökat intresse för ny konstmusik såväl som klassisk musik.
Ge förutsättningar för att denna nya repertoar framförs, ge många elever chansen att spela med professionella musiker.
Sätta fokus på betydelsen av akustiska instrument, som en viktig komponent i musiklivet såväl som musikundervisningen. Visa på den långa traditionen som instrumenten utvecklats genom.
Målgrupper
Unga elever på kultur- och musikskolor, musiklärare, allmänhet.
Bakgrund
Vi vill inspirera unga musiker till utforskande av och intresse för nutida konstmusik genom att få vara med och framföra nyskrivna kompositioner tillsammans med professionella musiker. Vi vill också uppmärksamma såväl elever som allmänhet på de klassiska, akustiska instrumentens många uttrycksmöjligheter, och värdet av undervisning i dessa instrument, och vad det betyder för att bibehålla ett vitalt musikliv i Sverige.
Projektet Delat piano gick ut på att fyra verk komponerades för pianoelever och professionella pianister. Dessa uruppfördes vid Pianomaraton i Malmö 28 januari 2012. Responsen var mycket god från alla involverade, och flera önskemål om liknande projekt för andra instrument har kommit till vår kännedom.
Beskrivning
Åtta nya kammarmusikverk, omkring fem minuter långa, beställs av fyra tonsättare, som skriver ett verk vardera för stråkar respektive blåsinstrument. Verken komponeras för att kunna spelas av en-två professionella tillsammans med en-tre elever. Deltagande elever skall ha spelat sitt instrument i minst ca två år och vara nyfiken på nya upptäckter, samt kunna ta ansvar för att öva in verket och medverka vid framföranden. Samarbete sker mellan tonsättarna och kultur- och musikskolorna under såväl kompositionsprocessen som instuderingen. När eleverna kommit en bit får de repetera med de professionella musikerna. Detta samspel är värdefullt och inspirerande för alla parter, även proffsen har mycket att lära och få insikter om genom att spela med eleverna.
Verken kommer att framföras såväl på kultur- och musikskolors egna konserter som inom andra konserter och festivaler. Dessutom genomförs två stora specialkonserter med alla de nya verken. Medverkande professionella musiker är violinisterna Duo Gelland, pianisterna Jonas Olsson och Julia Sigova, samt två blåsmusiker som tonsättarna väljer ut gemensamt.
Huvudsakliga områden för projektet är Musik i Syds område (Skåne och Kronoberg) samt Västra Götalandsregionen. Verken erbjuds också till kultur- och musikskolor i resten av landet, med möjlighet att samarbeta med samma musiker.
Projektet kommer att löpande beskrivas på en webbsida. Varje konsert där stycken ur Delade fioler (och Delat piano) framförs kommer att marknadsföras genom mejlutskick, facebook, affischering, flyers, annonsering, pressmeddelanden osv.
Tidplan
2012
Våren Ansökningar, finansiering, planering. Kontakter med kultur- och musikskolor för att finna intresserade lärare och elever
Juli-augusti Fastställande av slutlig budget, detaljerad planering av projektet
Juli-december Kompositionsarbete, möten mellan tonsättare och elever. Planering av konserter. Förberedelser för marknadsföring
2013
Januari-mars Eleverna övar in verken. Möten mellan elever, lärare, tonsättare och professionella musiker
Mars-april Repetitioner med elever och proffs. Seminarium/workshop om projektet. Marknadsföring
Maj-juni Verken i Delade fioler framförs inom kultur- och musikskolorna ordinare konserter, samt i andra sammanhang. En eller två stora konserter med alla verken genomförs
Juni-juli Sammanställning av dokumentation, utvärdering och redovisning