Dalslands Kanal - En slingrande historia
Mellerud Bengtfors och Årjäng
Dalslands kanal är och har alltid varit viktig för Dalsland och Värmland.
Numera är kanalen en turistattraktion och speciellt känd för sin akvedukt.
Ser man bakåt i tiden var det den som höll ihop landskapen, en transportväg för såväl industrierna som människorna runtomkring.
Kanalen i Dalsland och Värmland har mycket att berätta.
Vi vill hitta de personliga berättelserna om livet runt kanalen då det begav sig, när Dalslands Kanal var något annat än bara en turistattraktion. Vi vill ta del av små som stora händelser, vardagens slit och glädjeämnen. Hitta berättelser om såväl männen som arbetade längs kanalen men även hur barns och kvinnors liv påverkades. De som var unga på 1930, -40 och -50 talet då kanalen användes flitigt, inte minst för att frakta timmer och livsmedel har mycket att berätta, berättelser som vi bör ta till vara.
Projektet inleds med en historieinventering under hösten 2012. Med hjälp av en folklivsforskare och ett samarbete med studieförbunden SENSUS och Medborgarskolan och socialnämnderna i Mellerud, Bengtsfors och Årjäng ska personer bl a på äldreboenden berätta om sitt liv och upplevelser, om livet och arbetslivet vid och på kanalen. Vi kommer att bjuda in allmänheten att delta i dessa studiecirklar, även göra hembesök hos äldre som inte har möjlighet att delta eller som inte bor på något boende. Berättelserna ska dokumenteras och i samarbete med skolorna kommer ett material tas fram för att sedan användas under turistsäsongen i form av guidade turer längs kanalen och på kanalbåtarna i samtliga tre kommuner. Vi har redan en dialog med skolcheferna i respektive kommun och de har visat stort intresse för projektet.
Vi vill ge ungdomar möjlighet att utbildas till "guider" och "berättare" och kanske även karaktärer i dramatiserade kanalturer. Båtresenärerna eller besökarna kan resa en sträcka med de kanalbåtar som idag kör turistturer. På båten och även på land utmed kanalen ska ungdomarna levandegöra berättelserna under ledning av en person som har erfarenhet av historisk guidning alt dramatiserade vandringar. Ungdomar i de tre kommunerna kan på detta sätt erbjudas sommarjobb. Kommunerna erbjuder idag olika former av sommarjobb och det här kan bli ett av dem.
Sommaren 2013 inleds med repetitioner och under turistsäsongen i juli blir det premiär.
Projektet kommer alltså att innefatta tre steg:
1. Historieinventeringen hösten 2012
2. Sammanställandet av berättelserna 2012-2013
3. Turistattraktionen - de guidade kanalturerna 2013
Vi ser flera betydelsefulla mål med detta projekt:
* De människor som levde vid och hade sin utkomst av Dalslands Kanal är gamla och snart finns inte de längre som kan berätta. Berättelserna kan skrivas in i historien som ett viktigt tidsdokument.
* Många vill berätta om gamla tider. De som bor på äldreboenden mår bra av få berätta och väcka minnen till liv ur ett kulturellt friskvårdstänk.
* Ungdomar tar del av dessa berättelser och blir en del i ett historiskt sammanhang som är viktigt för att förstå nutiden. Man blir stolt över sin bygd genom att förstå, känna till och känna ett engagemang för sin egen närhistoria.
* Kanalens betydelse då,nu och i framtiden.
* Dokumentationen kommer att sammanställas till ett material som kan användas i skolorna till utställningar, storytelling etc.
* Ungdomarna får sommarjobb och turistturerna i sig kommer att leda till andra jobb under turistsäsongen i Dalsland och Värmland.
* Nya medborgare får en av bygdens viktigaste historia berättad för sig, som är viktig för att känna samhörighet med sin ort och dess befolkning.
* En ny dimension till turismen på Dalslands Kanal.
Det sökta stödet gäller projektets steg 1, historieinventeringen samt del av steg 2, sammanställandet av berättelserna.