Bakgrund Danscentrum Väst är en av de organisationer som enligt Västra Götlandsregionens nya kulturplan utgör en viktig del av Västra Götalands kulturella infrastruktur. Utifrån denna bedömning ges från och med 2016 ett verksamhetsbidrag som skall gälla tillsvidare. Danscentrum Väst har även ett kulturpolitiskt uppdrag från Kulturrådet att tillhandahålla daglig träning i balett, jazz och nutida dans för våra medlemmar. Samt för att vara en Centrumbildning som arbetar med förmedling m.m. Medlemmarna är frilansande professionella dansare och koreografer. Kravet för medlemskap är att hen har minst en treårig dansutbildning eller två års dokumenterad arbetslivserfarenhet som dansare. Vid årsskiftet hade Danscentrum 112 medlemmar. Ekonomisk kris till följd av långvarig urholkning och sänkningar av stödet De senaste 15 åren har bidraget för daglig träning från Kulturrådet legat på samma nivå med undantag för en nedskärning från 375 tkr till 350 tkr i början av 2000 talet. Det ekonomiska stödet från Västra Götalandsregionen följer samma logik och minskades innevarande år från 550 tkr till 500 tkr.
Danscentrum Väst är till följd av den långvariga urholkningen i akut behov av en uppräkning av stödet för att kunna bedriva vår verksamhet i enlighet med uppdragen från Kulturrådet och Västra Götalandsregionen. De två kulturpolitiskt ansvariga partnerna måste tillsammans hitta en lösning på situationen. På ett kulturpolitiskt plan är Kulturrådet och Västra Götalandsregionen helt överens om att Danscentrum är en mycket viktig verksamhet att stödja. Kulturrådet & Konstnärsnämnden skriver i sin gemensamma rapport Översyn av statens nuvarande insatser inom dansområdet: ”Ett antal fria aktörer liksom Danscentrum bör ges ökad grundfinansiering för att kunna arbeta kontinuerligt och långsiktigt. Centrumbildningen kombinerar kunskapsförmedling, produktionsstöd, tillhandahållande av repetitionslokaler och möjligheter för konstnärlig utveckling tillsammans med att vara en central part för den fria sektorns arbetsgivare inom arbetsmarknaden. Danscentrum är en av de nationella organisationer som tillhandahåller resurser för dansen enbart på grundval av att man är medlem, dvs en demokratisk organisation där medlemmarna, dansens utövare, själva har makten över resurserna. Med ökade resurser skulle Danscentrum kunna vara en viktig aktör för ökad samordning och kompetensutveckling inom området även visavi regionerna.” (s. 49) I rapporten skrivs vidare: ”Danscentrums regionala organisationer arrangerar även daglig träning för frilansande dansare i Stockholm, Göteborg och Malmö, se närmare under avsnitt 3.1.
Danscentrum hyr ut sina repetitionslokaler till subventionerade priser till medlemmarna. Det är stor efterfrågan på dessa lokaler då flertalet av de produktioner som turnerar nationellt och internationellt helt eller delvis produceras och repeteras här.” (s. 34) I sammanfattningen skrivs att: ”Konstnärsnämnden och Kulturrådet bedömer att en förstärkning av de statliga anslagen främjar produktion, arbetsvillkor och konstnärlig utveckling inom dansområdet samt publikens tillgång till konstområdet. Den fria sektorn spelar en väsentlig roll för områdets utveckling och kommer framöver att vara helt avgörande i den regionala utbyggnaden. Ett antal fria aktörer på dansområdet föreslås få ökad grundfinansiering. Det gäller såväl de fria koreograferna som Danscentrum, och Dansnät Sverige som visat sig vara mycket betydelsefulla för såväl publiken som för utövare och upphovspersoner inom området.” (s. 6) Danscentrum Väst delar Kulturrådets beskrivning av betydelsen av daglig träning och arbetar därför utifrån denna bedömning vid planeringen av den dagliga träningen (KUR 2015/427): ”en stor del av landets professionella dansliv består av frilansande dansare. Daglig träning är grundläggande för att dansarna ska kunna behålla och utveckla sina färdigheter samt är en av förutsättningarna för de frilansande dansarnas möjligheter att konkurrera på såväl den svenska som den internationella arbetsmarknaden.
” För att daglig träning ska bidra till konstnärlig förnyelse och utveckling av danskonsten är samverkan både nationellt och internationellt, val av träningsmetoder, tekniker samt dess förankring och relevans inom respektive träningsområde av stor betydelse. Vi måste få en ekonomi som möjliggör anlitande av internationella coacher. Danscentrum Väst och våra medlemmar har drabbats hårt av den kraftiga urholkning av stödet som pågått under minst 15 års tid. Den förda politiken har med tvingande nödvändighet medfört kontinuerliga nedskärningar av alla delar av Danscentrum Västs verksamhet: antalet klasser har minskat, de internationella coacherna har försvunnit och terminerna krympt ihop på ett skrämmande sätt. Gästande lärare har inhysts hos medlemmar och på de billigaste vandrarhemmen.
De gästande coacherna har inte kunnat erbjudas acceptabla löneökningar. Efterfrågade professionella coacher har börjat tacka nej till att ge daglig träning i Göteborg. Förra året blev Danscentrum Väst dessutom tvungna att lämna en av våra två dansstudios eftersom vi inte klarade av hyresökningarna. Danscentrum Stockholm genomför för närvarande en liknande utarmningsprocess. Orsaken är densamma som i Göteborg; glappet mellan kulturpolitiska skrivelser och de ekonomiska förutsättningar som ges för verksamheten. Det är inget mindre än en sedan läge pågående nedbrytning och nedmontering av den fria professionella danskonsten i Sverige som förverkligas genom den politik som förts. OM Västra Götalandsregionen och Kulturrådet menar allvar med sina skrivningar om Danscentrum Västs betydelse för den regionala infrastrukturen och den fria danskonsten så måste omedelbart stödnivån räknas upp utifrån den urholkning som skett genom kraftigt minskad reell köpkraft i kombination med de regionala och nationella nedskärningarna. Denna ansökan gäller bara höstterminens dagliga träning men Danscentrum Väst vill även fortsätta vår dialog med Västra Götalandsregionen och Kulturrådet om stödet till studios (så vi har råd att ha mer än en) samt rimliga resurser för att arbeta med förmedling och kulturpolitisk utveckling av dansområdet i Sverige. Vi vill även tala om våra medlemmars arbetsvillkor. Om allt detta måste talas separat.
Det är en större diskussion. Danscentrum Väst har utifrån denna bakgrund kallat till en danspolitisk kraftsamling i Göteborg på Dansens dag (29 april). Intresset är stort och de flesta av de centrala aktörerna för fältet ”danspolitik” har tackat ja till medverkan! För att kunna förverkliga sina danspolitiska ambitioner behöver Västra Götalandsregionen ett starkt Danscentrum Väst med många aktiva medlemmar som producerar och turnéerar kvalitativ danskonst i regionen. Det är hög tid att följa upp de kulturpolitiska formuleringarna med rimliga villkor för alla som skall förverkliga den önskvärda nationella, regionala och kommunala kulturpolitiken! Danscentrum Väst vill medverka till att de kulturpolitiska målen uppnås och påtalar därför de skriande stora behov som finns att skapa rimliga arbets- och produktionsvillkor för frilansande dansare och koreografer. Mot denna bakgrund ansöks om stöd för att återföra daglig träning till en rimlig nivå under HT 2016.
Denna ansökan är ett första steg att återupprätta en rimlig nivå på daglig träning för Danscentrums medlemmar. Danscentrum Väst vill erbjuda åtta tillfällen per vecka med daglig träning, från v. 31 till och med v. 50 med: fyra balettklasser och fyra klasser som växelvis är jazz och nutida dans. Detta är ett steg mot rätt nivå på daglig träning och inte ett slutmål. Daglig träning bör äga rum fem dagar i veckan och det efterfrågas även klasser på kvällstid. Coacherna som anlitas för daglig träning måste kunna vara en mix av internationellt och nationellt baserade. Danscentrum Väst behöver ökat stöd för daglig träning för att kunna anlita internationella pedagoger. Med nuvarande stöd är det inte möjligt. En referensgrupp av medlemmar tar fram förslag på coacher för den dagliga träningen.
.