Göteborg

1 sep 2017 till 15 jun 2018

Syfte Berättelser, minnen och platser handlar om att samla in och presentera muntliga berättelser från olika hembygder och industriorter i Västra Götaland. Metoden för att samla in och bearbeta berättelserna samt hur dessa presenteras är en viktig del av projektet. Metoden går ut på att låta både egenupplevda och andras berättelser berättas och spelas in auditivt på platsen det handlar om. Berättaren är personen med anknytning till berättelsen och platsen. När denne berättar på platsen aktiveras minnen och känslor kring platsen som gör berättelsen mer levande, personlig och innehållsrik.

Berättelserna spelas in med ljud med en teknik som inte bara fångar in rösten från berättaren utan även rummet och närvaron av platsen. Detta ger för lyssnaren känslan av att vara närvarande på platsen och nära berättaren vilket engagerar lyssnaren i berättelsen. Upplevelsen blir därmed en tredimensionell sådan. Berättelserna kommer att finnas tillgängliga att lyssna på som ljudinspelningar.Att utveckla presentationsformen, tillgängligheten och spridningen är också en viktig del av syftet med projektet.

Vi vill arbeta för att publiken tar del av berättelserna på platsen de handlar om. Det vill säga samma plats där vi spelat in berättelsen. På så sätt skapas än mer närvaro för lyssnaren som upplever det som om berättaren finns på plats. Vi kommer att använda oss av mobil teknologi för att alla ska kunna ta del av berättelserna genom sina egna smarta telefoner eller liknande. Observera att detta inte är att förväxla med en traditionell audioguide som oftast bara förmedlar en inspelad röst.

Vi förmedlar berättelserna på ett personligt och engagerande sätt genom det spontana berättandet och platsens närvaro i inspelningarna. Berättelserna kan såklart också lyssnas på genom en webbläsare och smart telefon var man än befinner sig. Till det digitala gränssnittet kopplar vi en interaktiv karta så att man kan se var någonstans berättelsen utspelar sig och kan välja plats genom att söka på kartan. Vi kommer också att arbeta med hur vi kan sprida berättelserna för så många olika typer av lyssnare som möjligt.Syftet är inte bara att göra berättelser tillgängliga för en publik utan också att bevara lokala berättelser som kanske annars går förlorade.

Vi kommer att primärt arbeta med hembygds- och industrihistoriska föreningar som sitter på en stor kunskap och lokalkännedom. Oftast är dessa rörelsers medlemmar äldre personer och om inte dessa berättelser samlas in nu kan de gå förlorade i tiden. Vi anser att vår metod för att samla in och presentera berättelser är ett viktigt komplement till de lokalhistoriska texter. Alla har inte möjlighet eller intresse att nedteckna sin historia i text.Vi vill arbeta för en så stor åldersspridning som möljigt i projektet och också låta yngre personer berättar sina personliga platsberättelser.

Ett syfte med projektet är också att de föreningar vi arbetar med själva ska kunna gå vidare med att samla in och publicera berättelser.Metoden vi kommer att använda utvecklade vi under projektet Ljudkultur, minne, hembygd (KUN-514371) som vi arbetade med 2016-2016 tillsammans med hembygdsföreningen Excelsiorföreningen Norra Vånga. Projektet resulterade delvis i Ljud och berättelser från Norra Vånga – dåtid, nutid, framtid som är en samling auditiva berättelser från byn Norra Vånga i Vara kommun kopplat till en interaktiv karta. Ett resultat var också den metod vi ska använda och utveckla i detta projekt. Man kan se detta projekt som en logisk fortsättning och utveckling av det tidigare projektet som vi såg som en pilot för fortsatt arbete.

Under det projektet fokuserade vi på en enskild bygd och nu går vi vidare regionalt och inkluderar flera bygder. Excelsiorföreningen Norra Vånga kommer att ha en stor aktiv del i detta projekt. Vi samarbetar kring våra gemensamma erfarenheter av att välja ut, samla in och presentera berättelser och för vidare dessa kunskaper tillsammans.För att förstå hur en upplevelse av en platsberättelse kan vara så går det att lyssna på utvalda berättelser från Norra Vånga på adressen:https://excelsiornorravanga.wordpress.

com/projekt/ljud-och-berattelser-fran-norra-vanga/Berättelserna på ovanstående länk är placerade på en interaktiv karta på liknande sätt som vi kommer att utveckla vidare under detta projekt. Vi kommer att samarbeta med Prisma Västra Götaland som har en publiceringsplattform för berättelser.Genom de publika förevisningarna av förra projektet fick vi kontakt med många föreningar som var mycket intresserade av vårt arbete och gärna hade arbetat med något liknande själva. Vi har där ett digert underlag för att arbeta med fler föreningar för detta projekt. Vi kan också få kontakter med föreningar via vårt samarbete med Prisma Västra Götaland som har ett stort nätverk i regionen.

Målsättning Vår målsättning med projektet är att  Samla in muntliga berättelser i olika hembygder och platser i Västra Götalandsregionen där platsen är en viktig del av berättandet. Själva insamlandet sker tillsammans med olika typer hembygds- och industrihistoriska föreningar där föreningarna är lika aktiva i projektet som vi är Att spela in berättelserna med ljud där stor vikt läggs vid att få med närvaro och plats inspelningen Att publicera och tillgängliggöra berättelserna på internet där de enkelt kan tas del av med hjäp av både dator och smart telefon/surfplatta Nå ut till en så bred publik som möjligt och arbeta med strategier för detta Lära föreningarna hur de själva kan arbeta vidare med insamlande och publicering av berättelser efter projektet Skapa ett nätverk mellan de inolverade föreningarna och arbeta med hur de kan sprida sin kunskap till föreningar utanför projektet Målgrupp Projekts målgrupper är  De hembygds- och industrihistoriska föreningar som vi arbetar med Personerna i bygderna och platserna som sitter på berättelserna Bred allmänhet som kan ta del av berättelserna - turister, intresserade, resande, vandrande, de som inte kan ta sig till orten utan kan "resa" hemifrån Fler föreningar som är intresserade som vi kan dela med oss av vår kunskap och våra erfarenheter till GenomförandeplanKontakta föreningar som vill arbeta med projektet - välj ut 3-4 föreningar En- till tvådagarsworkshops med valda föreningar var för sig. Tillsammans med Excelsiorföreningen Norra Vånga Föreningarna provar på att samla in berättelser från platser inklusive lyssning Föreningarna arbetar med att välja ut personer, berättelser och platser att ha med i projektet Vi utformar metoden för att arbeta vidare tillsammans Boka in inspelningsdagar med respektive förening Vi går igenom materialet Gemensamt urval av material Workshop i att publicera materialet Publicera för mobil och webb Skapa lokala vandringar av de publicerade berättelserna. Utveckla hur vi kan arbeta både lokalt och regionalt för att tillgängligöra berättelserna. Arbeta på att nå ut till en bred publik Utvärdering och fortsättning Om finansieringen Projektet är regionalt till sin karaktör och ska involvera flera lokala aktörer i form av hembygds- och industrihistoriska föreningar.

Denna typ av ideella organisationer har små budgetar och kan inte bidra med finansiering i form av reda pengar. Medfinansieringen i projektet består därför framförallt av ideellt arbetad tid. Prisma Västra Götaland, ett projekt av Västarvet, är samarbetspartner och de kommer bland annat att bidra med resurser till projektet i form av dialog, kontakter och system för publicering av våra berättelser. För dessa insatser har vi ingen summa medel vi kan uppge för dem som medfinansiär. Även Vara kommun är en samarbetspartner för det lokala arbetet med Excelsiorföreningen Norra Vånga men där kan vi inte heller uppge någon summa för de insatser de kan göra för projektet.

Vi kan förhoppningsvis uppge summor för ovanståendes insatser i projektet senare.Vi kommer under våren titta på om vi kan hitta fler finansiärer som kan bidra med medel men i nuläget vet inte vilka och kan därför inte ha med detta i budgeten. Om projektets parter Göteborgsbaserade kulturföreningen Dånk arbetar med konst, teknologi, musik och nya medier. Med syfte att sprida kunskap och inspiration driver vi olika typer av kulturprojekt. Föreningen består av konstnärer, pedagoger och forskare med multidisciplinär bakgrund inom bland annat ljud- och videokonst, design, informationsteknologi och kognitionsvetenskap.

www.dånk.se Excelsiorföreningen Norra Vånga i Vara kommun: https://excelsiornorravanga.wordpress.com/om/Prisma Västra Götaland: http://www.

prismavg.se/Vi har också sedan det tidigare projektet Ljudkultur, minne, hembygd kontakt med Västergötlands Hembygdsförbund och Bohusläns museum..Projektet utspelar sig i hela regionen på makronivå men lyfter fram berättelser från enskilda personer på utvalda platser på mikronivå. Vi anser därför att projektet ska visa upp en mångfald av platser och röster från olika delar av regionen och göra dessa synliga för lokala och regionala invånare men såklart också intresserade från Sverige utanför regionen och internationellt. Vi använder oss av en ny metod för att samla in och presentera lokala berättelser vilket vi anser har potentialen att nå ut till nya grupper och göra olika delar av regionen mer synliga. Vidare så hoppas vi att vi etablerar nätverk mellan de inblandade aktörerna som går tvärs över regionen..
 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta