Åmål

25 jun 2017 till 31 dec 2017

Lyssna och läs så in i Norden  är arbetsnamnet på vårt nya projekt för barn i alla åldrar. Vår planering inrymmer länderna Sverige, Norge, Island, Finland (+ Syrien och Palestina). De nordiska länderna ingår i vårt nordiska nätverk och har varit en förutsättning för vår idé till ett två dagars program för barnen med temat Lyssna och läs så in i Norden. Genom att besöka nordiska litterära evenemang har vi lärt känna regissörer och manus- och drama författare, författare av noveller och romaner för barn, serietecknare och fantasyförfattare. Vi har också nordiska kontakter genom projektet Air Litteratur i Västra Götaland och är utvalda att ta emot nordiska stipendiater.

Har fram till nu tagit emot Finland, Norge och Island. I och med Finlands 100 årsjubileum har vi också inlett ett samarbete med Svensk-Finska föreningen i Göteborg som erbjuder volontärer till detta projekt. Dalsland har ett geografiskt läge där i princip alla, vuxna såväl som barn, kommer i kontakt med det norska språket. Många barn i Dalsland har också släktingar som har sina språkliga rötter i svensktalande bygder i Finland. Deras far- eller morföräldrar kom kanske till Sverige som arbetskraft eller tidigare ändå som krigsbarn.

Att förstå finlandssvenskan är inte så stora problem men att veta att Mumintrollen bor i Finland är lite svårare. Det danska språket däremot är svårare att förstå än engelska! Och det gäller inte bara barnen. Av någon anledning är språkförståelsen något bättre med Island än med Danmark.När det gäller att läsa de nordiska språken blir ordningen annorlunda. Att läsa finlandssvenska går utmärkt, att läsa danska och eller norska har samma svårighetsgrad och att läsa isländska är lättare än att förstå det talade språket.

Vi planerar två dagar med lite lagom svår träning i de nordiska språken. Vi tar film, teater, serier, böcker, teckning, ordlekar osv till vår hjälp. Vi kommer att ha tema Mumintrollen. Detta projekt för barnen kräver mycket pedagogik och förberedelser. Vi kommer  att knyta an till Finlands och Sveriges gemensamma historia och på något sätt, i samarbete med Svensk-finska föreningen i Göteborg, uppmärksamma det finska 100 årsjubileet.

Det faktum att Sverige och Dalsland tog emot många finska barn som flydde kriget då, och som i många fall ingår i barnens egen släkthistoria ger paralleller till dagens flyktingmottagning. Följande aktörer planeras delta: Inbjudna aktörer från Finland:             Henrika Andersson, producent och författare + 1  medhjälpare                                           Inbjudna aktörer från Norge:               Linda Hagerup, barnboksförfattare Inbjudna aktörer från Island                Harpa Dis Hakonadottir, fantasy, illustration Inbjudna aktörer från Sverige              Pia Hagmar barn och ungdomsboksförfattare.                                                        Peter Bergting serietecknare                                                        Sofia Bergting, barnboksförfattare Projektet kommer att präglas av att de medverkande talar på resp språk i samvaron med barnen. Vi planerar berättelser, poängpromenader med språkfrågor, serieteckning, med extra fokus på Finland, barnens medverkan i en liten teater med Mumintrollen som tema. Vi kommer naturligtvis att ha med Sverige och aktiviteter på vårt eget språk i samarbete med bibliotek, bokhandel, studieförbund m fl.

Målsättningen är att ge barnen kunskap och glädje i att förstå våra grannländer. Dalsland gränsar i väst till Norge, Östfolds fylke och det innebär många kontakter över gränsen även för barnen. Föreningen är övertygad om att projektet kan leda till att det väcks en nyfikenhet hos barnen på våra nordiska grannars barn, lekar och språk. Det kommer också att med all säkerhet följas upp av de litterära aktörerna i vårt nordiska nätverk. Representanter för dessa kommer att besöka oss under evenemanget och om vi lyckas bra har vi troligen följare på flera håll i Norden.

Kanske är vårt projekt starten till fler "Lyssna och läs så in i Norden". Projektet skall genomföras parallellt med Bokdagar i Dalsland den 28 och 29 juli 2017..Projektet är en samverkan mellan professionella och ideella aktörer och har ett tema som barnen och deras föräldrar kan samsas om. Vi har engagerat unga volontärer

att arbeta med och genomföra programmen. Programmen innehåller både kunskapslek (tipspromenad, målartävling) och sång/musik, litteratur och teater. Vi vill stimulera barnen till att bli nyfikna på våra grannländers språk och att finna glädje i att kunna förstå varandra.

Ovanstående följer VG regionens prioriteringar.

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta