Aesthetic of Law – 4 interventions in the public space inkluderar fyra olika nya produktioner i det offentliga rummet i Göteborg under 2016. Konstnärerna Oscar Guermouche, Mandana Moghaddam, Goran Hassanpour och Mattias Norström kommer på olika sätt och på olika platser, i olika former och gestaltningar att undersöka nationalstaten och idén om nationell identitet/tillhörighet och dess konsekvenser. Guermouche, Moghaddam och Hassanpour är alla födda utanför Sverige och kom hit i olika åldrar. Deras konstnärskap hanterar frågor om ”vi och dem”, den Andre, och att leva som utlandsfödd svensk i Sverige och vad det betyder att ha flera tillhörigheter. Mattias Norström utgår från sin svenska identitet ställer frågor om hans syn på Sverige idag, en känsla av uppgivenhet och sorg.
Är verkligen nationalstaten rätt svar på organisering av samhället? Utställningarna påbörjas under sommaren 2016 med Mandana Moghaddam i Jubileumsparken, Mattias Norströms verk ”Du gamla, du fria” genomförs på fyra olika platser runt om i stan och fortsätter med Goran Hassanpours installation i ett skyddsrum/kulvert under sensommaren. Utställningarna kommer delvis att överlappa varandra. Det sista verket ”You Made Me” görs i oktober/november av Oscar Guermouche som är en installation i Slottsskogen. Alla verk är helt nya produktioner som visas i Göteborg för första gången. Lagens estetik är ett övergripande tema för ICIAs verksamhet under de kommande två åren.
Temat undersöker modernitetens organiserande av människor genom lagar, normer och estetik. Några centrala utgångspunkter är migrationens relation till idén om nationalstaten, psykiatrins framväxt och den biopolitiska samtiden inom vilken vi verkar. Modernitetens, upplysningens och kolonialismens framväxt under slutet av 1700-talet och dess syn på människan, sortering av ras och klass och samtidiga proklamering om mänskliga rättigheter sätts i relation vår samtida värld. ICIA vill tillsammans med konstnärer och andra medverkande undersöka våra handlingsutrymmen utifrån en konstnärlig praktik. Idén föddes under ICIAs omfattande projekt Motbilder under 2014, där en intim performance med konstnären Valentina Desideri resulterade i en fysisk kartläggning på temat Lagens estetik – och den ständigt återkommande och brinnande frågan: what can I do with the space I have?.
Konsten har radikalt förändrats de senaste 50 åren. Det finns konstverk och produktioner som behöver andra platser och situationer än den traditionella konsthallen. Vi ser internationella exempel på organisationer som arbetar med den här sortens tillfälliga utställningar runt om i värden; Creative Time i New York är ett exempel, Situations i Bristol ett annat. I Sverige idag finns det ingen verksamhet som är inriktad helt på att arbeta utanför institutionen. Genom att stötta det här projektet och ICIAs verksamhet så kan Västra Götalandsregionen bli ett viktigt exempel på att utveckla metoder för att nå nya och bredare publiker med samtidskonst.
Vår erfarenhet av att tillsammans med konstnärer skapa rätt sammanhang och platser för varje enskild ny konstproduktion gör att det finns en logik i verket som tillgängliggör utställningen för andra grupper än den vana konstbesökaren. Vår avsikt är att nå publiker som inte hittar till konsthallen.
Genom att förlägga utställningarna på platser där människor rör sig, exempelvis Slottsskogen, eller Jubileumsparken gör att vi kommer att arbeta med aktivt värdskap för att ta hand om alla de besökare som ”trillar in”. Vi vet av erfarenhet att vi kommer nå ut till helt andra grupper och att kommunikationen kring verket är oerhört viktigt, likaså en genomtänkt presstrategi. Utställningarna kommer att nå ett betydande stort antal människor såväl i Göteborg men också besökare från andra delar av regionen.