31 dec 2009 till 30 dec 2010
1970-talet i centrum - berättelser på en ambulerande arena

Ekonomi

Utvecklingsprojekt

Egna medel

100 000 kr


Kontakt

Mölndals museum
Ulla Hasselqvist


Vad vill vi med projektet?
Vi vill locka fram den personliga historien kopplad till 1970-talet genom ”teasers” och ”igångsättare” i en nydanande interaktiv dokumentationsprocess.
Vi vill nå människor som annars inte besöker museer, få dem att berätta sin egen historia från 1970-talet och samla in och dokumentera deras berättelser.

Vi vill lyfta fram upplevelser och minnen från 1970-talet, en tid som ligger nära men ändå så pass långt tillbaka att människor kan reflektera och själva se mönster och förändringar. Dessa berättelser blir betydelsefulla då ett flertal centralorter i Västsverige, uppförda på 1970-talet, står inför genomgripande förändringar. Genom att möta människor på dessa platser, i deras vardag, kan kulturella barriärer överbryggas. Tillgängligheten till att få berätta sin historia ökar.

Med projektet vill vi vidareutveckla en interaktiv metod för att nå nya grupper och samtala med dem om kulturhistoria och identitet. Att ge besökaren möjlighet att dela med sig av sin personliga historia ger en social dimension, en känsla av tillhörighet och att man är delaktig i att skriva historia. Den egna berättelsen är en del av en större historia. Att vara en del av historien kan ge en känsla av ”att känna sig hemma”.

Genomförande
Den interaktiva dokumentationsprocessen kommer att ske i anslutning till en husvagn, den ambulerande arenan. Skådespelare kommer att agera som igångsättare i dokumentationsprocessen. Husvagnen är inredd i 70-tals stil. En husvagnssemester på ”fel” plats är en första provokativ retning. De korta inspelen från aktörerna är ”teasers” som lockar fram tankar och reaktioner. I det fortsatta samtalet i husvagnen kan besökarna dela med sig av sina personliga berättelser från 70-talet. Skådespelarna fungerar då som lyssnare. Samtalen dokumenteras med ljudupptagning. Berättelserna tillförs berättardatabasen på museets hemsida för att på så sätt kunna nå ut till en vid målgrupp.
Husvagnen kommer under projekttiden att flyttas runt mellan olika centrumbildningar i Göteborgsområdet. Planerade platser är Mölndal, Mölnlycke, Landvetter, Partille, Frölunda och Angered. Efter projekttiden kan husvagnen ha ett fortsatt liv som utställningssatellit i samband med den stora förändring som kommer att ske i Mölndals centrum. Den kan även användas som en vandringsutställning i regionen. Projektet är konstövergripande genom att integrera skådespelare, museum och dokumentation.

Projektet har en god potential att nå ut till en ny publik via det direkta mötet med skådespelarna i husvagnen. En stor publik kommer att kunna ta del av berättelser som genereras via museets berättardatabas.

Bakgrund
Mot bakgrund av att Mölndal står inför en stor centrumomvandling har vi anledning att rikta blickarna mot 1970-talet - tiden för Mölndals förra stora förändring. Vi ser att motsvarande förändringsprocess pågår i flera centrumbildningar i regionen. Centrum som när de byggdes för ca 40 år sedan också ersatte en äldre bebyggelse. Ut med det gamla och in med det nya! Är det en generations hembygd som rivs bort igen eller har man inte hunnit identifierat sig med platsen? Hur ser 1970-tals människan respektive den postmoderna människan på dessa förändringar?

Synen på 1970-talet är komplex . Allt från avsky mot det fula 70-talet till jakten efter den fräcka retrotrenden, från kritik mot att alla gamla traditioner slogs sönder ”se som det blev” till hyllningar av frigörelseprocessen ”det var då det hände!”.

Med 30 års perspektiv är det dags att reflektera över 1970-talet. Var befann man sig i livet? Var på jorden befann man sig? Vad gjorde man? Hur har 1970-talets händelser och livssyn påverkat vår egen tid? Vilka likheter och skillnader finns i synen på aktuella ämnen som ekonomisk kris, frigörelse, miljö, internationalisering etc.

Under år 2010 kommer Mölndals museum arbeta med olika verktyg för att belysa flera aspekter på temat ”1970-tal”:
- en utställning på museet
- en ambulerande arena med dialog i realtid (projekt där medel söks från VGR)
- museet online – samlingar och minnen

Arbetets upplägg
Förprojektering:
förankring på de olika platserna, kontakter med lokala aktörer/centrumledare, tillstånd.

Projektering:
scenografi, upprop efter rekvisita, iordningställande av husvagnen, utarbetande av manusidéer och frågelistor.

Genomförande:
marknadsföring, flytt till ”spelplatser”, inspel, samtal - dokumentationsprocess

Efterarbete:
redigering/utskrift av berättelserna/samtalen
Avslut: berättelser läggs ut på Mölndals museum online - ”Samlingar och minnen”

Visa på karta