Lysekil
Lysekils Konstförening

Äger följande projekt


Kontakt

0523-105 66

Box 6
45321
Lysekil

START  

Det började1945, närmare bestämt den 23 april. Ett antal konstintresserade lysekilsbor utlyste ett möte i Församlingshemmet för att bilda Lysekils Konstförening. Den allra första styrelsen bestod av: Kommunalborgmästare Nils W. Granqvist, redaktör Nils Wallander, folkskollärare John Öhrby, disponent John Möller, leg. läkare Edvin Presson, sjukhusläkare Yngve Broman, fru Ingrid Hyllengren, fru Rut Widbom, konstnär Helge Andersson, mätaretekniker Eugen Ahrenius, fru Lisa Johansson och bankkamrer Frej Olson. Kamrer var Ivar Hyllengren och fru Margit Lindell med köpman Hakon Lundbomsom suppleant.    

FÖRSTA UTSTÄLLNINGAR

Första året arrangerades två utställningar i Otto Werners matthall. Först ut var Helge Andersson och Ingrid Lind-Hyllengren som tillsammans ställde ut ett sjuttiotal arbeten. I Föreningens första verksamhetsberättelse kan man läsa följande: "Utställningen väckte livlig uppmärksamhet och herr Andersson sålde för 3 490:-. och fru Lind-Hyllengren för 1080:-, på vilka belopp föreningen erhöll 10% provision". Utställningen besöktes flitigt av föreningens medlemmar, som hade fritt tillträde. Därutöver försåldes 522 inträdesbiljetter. 
Premiärårets andra utställning hade namnet "Konst ur lysekilshem". Hela 134 konstföremål utställdes. Urvalet hade gjorts av styrelsen förstärkt med intendenten vid Borås Konsthall, Karl Hultén. "I samband med utställningen, som var ganska talrikt besökt, höll fru Hyllengren några demonstrationer och orienterande föredrag för en del skolklasser samt för Husmodersföreningen".

KONSTLOTTERI

Till föreningens första lotteri inköptes tre oljemålningar av Elmer Carlsson (175:-), Erik Lidén (150:-) och Britt Lundgren-Håkansson (125:-). Vinnare blev disp. E. Luckey, köpman H. Madison och lantmätare G. Höglund. Medlemsantalet i slutet av 1945 uppgick till 147 och föreningens möten hölls ofta i Fast Vänskaps lokaler på Skottegatan. Under mer än tio år användes Otto Werners lokaler för utställningar. Efter det har verksmheten inrymts på olika platser i staden. 1985 invigdes den nuvarande Konsthallen.

 

 

 

 

 

KONSTFÖRENINGEN I SAMHÄLLET

 

 

En aktiv och kvalitetsinriktad konstförening har stor betydelse för ett levande samhälle. Dels ger det innevånarna en möjlighet att uppleva konst året runt, dels ger det många konstnärer en chans att visa sina arbeten och bli inköpta av privatpersoner, Konstföreningen, Lysekils Kommun, konstklubbar, företag och myndigheter. Föreningens medlemmar kan odla och utveckla sitt eget konstintresse, inte bara på utställningarna, utan genom föredrag och konstresor.

 

 

 

MEDLEMARNAS BETYDELSE

 

 

En stor medlemskår är livsviktig för föreningen. Naturligtvis är årsavgiftena nödvändiga för föreningens ekonomi, men man måste också komma ihåg att medlemskåren bildar underlag för styrelse. Ju fler medlemmar, desto större chans att få in eldsjälar i det dagliga arbetet. Och utan en drivande och kompetent styrelse når man inte upp till den kvalitetsnivå i verksamheten som är nödvändigt för föreningens fortlevnad och förmoga att uppfylla sina syften.

 

 

 
KONSTNÄRERNAS ROLL

 

Det är enkelt att förstå att utan konstnärer blev det inga utställningar. Men konstnärerena betyder mycket mer än så. Deras arbete ger oss upplevelser som endast konst kan ge. De roar oss ibland, upprör oss ibland och kan få oss att se företeelser och situationer med andra ögon. Konstens roll är ju kanske inte att förändra världen, utan att kommentera och göra oss uppmärksamma på hur vår verklighet egentligen ser ut. Utan konsten våre vårt samhälle andligen utarmat och någonting viktigt skulle fattas i våra liv.
 

KONSTFÖRENINGEN IDAG

Det händer naturligtvis mycket i en förening på sextio tre år. Styrelser kommer och går och verksamheten hinner ändra sin karaktär många gånger. Kärnan i föreningens arbete är däremot den samma. Nu som då är konstbildning och utställningar det viktigaste. Men allt görs inte längre på samma sätt. Idag arrangerar föreningen 15 utställningar per år, medlemsantalet är runt 230, och den tiden är förbi när man sålde inträdesbiljetter till utställningarna. Redan 1946, det andra verksamhetsåret, anslöts föreningen till Riksförbundet för bildande konst. Det heter idag "Sveriges Konstföreningar" och föreningen är fortfarande ansluten. Dagliga rutiner i Konsthallen utförs av en anställd konsthallsföreståndare.
 

 

 

 

 

KONSTFÖRENINGENS TACK 

Det finns många vars ideélla arbete gör det möjligt att föreningen finns till. 
Medlemmarna som utgör den ekonomiska grundplåten i verksamheten, som är vår trognaste publik och våra viktigaste kritiker. 
Konstnärerna som gör det meningsfullt att hålla verksamheten igång.
Lysekils Kommun som varje år ger oss ett bidrag till verksamheten, som ofta köper konst på våra utställningar och som låter oss slippa att betala hyra för Konsthallen.
Västra Götalandsregionen som visar stort intresse för våra utställningar, något som visas genom flitiga inköp. 
Vakterna dessa trogna medlemmar som med sin tid och frivilliga insatser vaktar i Konsthallen på helgerna. Utan denna insats skulle vi tvingas hålla stängt på lördagar och söndagar.
Alla andra besökare, konstföreningar, pressen, bidragsgivare, sponsorer mm, som visar sitt intresse och stöd genom regelbundna besök, ekonomiskt stöd och inköp av konstverk.

UTSTÄLLNINGSPLAN 2010

1.   9 januari – 24 januari – Maja Sjöström, Thomas Pedersen
2.  
30 januari – 14 februari – Göran Dalgren
3.  
20 februari – 7 mars – Ingela Jönsson
4.  
13 mars – 28 mars – Magnus Wijkström
5.  
10 april – 25 april – Chennet Juhlin
6.      
8 maj – 23 maj – Wivian Tuuri
7.   
29 maj – 13 juni – Monica Gallon
8.   
19 juni – 4 juli – Anders Gröön
9.   
10 juli – 8 augusti - Lysekils Konstbiennal och sommarsalong
10. 
14 augusti – 29 augusti – Carl-Gustaf Bernhardsson
11.  
 4 september – 19 september – Ingrid Lind-Hyllengren 
12.  
25 september – 10 oktober - EvaCharlotte Fransson
13.  
16 oktober – 31 oktober - Gullmarsgymnnasiet
14.  
  6 november – 21 november - Lotta Söder
15.  27 november – 12 december - temautställning

Visa på karta