31 dec 2009 till 30 dec 2010

Centrum för scenisk rörelse och eget skapande ansöker härmed om stöd för ett utvecklingsprojekt där scenkonsten samverkar med andra konstnärliga uttrycksformer. Projektet ämnar följa upp och vidareutveckla de erfarenheter som kommer i dagen under seminariet, ScenkonstGerlesborg - In between The Chairs (se KUN-48151) den 6-8 november 2009.

”Varieté Hercules - In Between The Chairs” som vi kallar utvecklingsprojektet, beräknas pågå under hela 2010 och har sin bas i deltagarnas egna skapande där nyfikenheten och öppenheten för vad som kan uttryckas från en scen kommer att vara ledstjärnan. Michael Norlind är konstnärllig ledare för projektet och hans erfarenheter från Teaterhögskolan i Luleå, där han f n arbetar som chef och lärare i just scenisk rörelse och eget skapande, borgar för seriositeten i arbetet.

Projektbeskrivning
De erfarenheter vi gör under seminariet ScenkonstGerlesborg - In between The Chairs, kommer att ligga till grund för projektet men vi vill, från att ha samlat aktörer i närområdet, nu vidga kretsen till att omfatta 20 stycken intresserade ”artister” i hela regionen. Vår ambition är att deltagarna i projektet ska komma från olika konstnärliga discipliner samt helst också härstamma från olika kulturer. Detta för att utmana, stretcha och utveckla inte bara oss själva och vårt värv utan också det vi vanligen samlar under scenkonstbeteckningen. ”Performance” säger någon och det är helt OK men det döljer sig konstruktiva möjligheter om vi tittar ännu vaksammare ”in between the chairs”.
Var och en ska odla det säregna samtidigt som nyfikenheten inför det främmande öppnar nya perspektiv. Varietén är tillåtande till sin form och möjliggör individuella arbeten samtidigt som samarbeten kan växa fram organiskt och utan tvång.
Arbetet genomförs med hjälp av arbetsmöten, fredag till söndag ca en gång i månaden då alla samlas i Gerlesborg. Dess emellan arbetar deltagarna där de bor och vid behov finns det möjlighet till enskild handledning av Michael Norlind.
Work-in-progress-föreställningar ges på möjliga och omöjliga arenor i samband med påskens begivenhet här i trakten - KVIRR (KonstVandring I RanRike). Då strömmar horder av människor omkring i våra trakter och vi ser då möjligheten att överraska intet ont anande människor med nyskapande senkonst!
Utifrån dessa erfarenheter arbetar vi sedan vidare på att sätta ihop en gemensam föreställning - Varieté Hercules som har sin premiär på Bottnafjordens Kulturfestival första helgen i juli. Den kommer sedan att ha en spelperiod hos Botnik Studios under juli månad i direkt anslutning till festivalen. Sedan är det tänkt att den ska turnera runt i regionen. Föreställning kommer att vara lättflyttad, tack vare sin form med separata ”nummer” kan man bygga om och anpassa föreställningen efter arrangörernas önskemål och artisternas möjligheter att spela.
Under spelperioden på Botnik Studios kommer också en kurs att hållas där målgruppen är professionella artister men även konst-, musik-och teaterhögskolestuderande bland vilka Michael har ett bra kontaktnät. Kursernas produktioner samt deltagarnas egna arbeten kommer sedan att framföras under ”Kulörta Lyktor” - en kombinerad festival- och seminariehelg i mitten av november 2010 där utvecklingsprojektet utvärderas av deltagare samt den trogna”provpublik” som kulturarbetarna i trakten utgör.
Projektet formar också en återkommande struktur som vi hoppas ska bli en uppåtgående spiral - eller kanske hellre en borr som tränger allt djupare ner i scenkonstens mysterium? Hur det nu än är så tänker vi oss att Centrum för scenisk rörelse och eget skapande tar emot scenkonstnärer som vill fördjupa sig och kompetensutvecklas. Som redskap har vi då Michaels metod som stödjer och inspirerar det egna skapandet av sceniska kompositioner. Delmål i processen är att hitta nya sätt att nå en publik och det gör man när denna trakt genomströmmas av konstintresserade människor - nämligen under KVIRR. Artisterna får möta ny publik och publik får möta ny scenkonst.
Nästa mål är att skapa en föreställning ihop med andra inför Kulturfestivalen. - Kanske inte bara en föreställning utan flera olika typer: nattvandringar med magiska upplevelser i naturens olika rum, styltparader på oväntade ställen. Vem vet vad deltagarna hittar på när kreativiteten börjar flöda.
Hösten tänker vi oss att deltagarna uppträder på sina hemorter genom att själva skapa sammanhang och hitta nya typer av scenrum. Dessutom ges de tillfälle att komma till ”Kulörta lyktor” och visa upp något nytt ”eget skapande” och/eller utbyta tankar med andra aktörer och scenkonstintresserade människor. Cykeln pågår i ett år men kan också fortsätta i all oändllighet…

Visa på karta