Göteborg

15 aug 2017 till 30 okt 2017

VÄSTSVENSKA FILMDAGARNATid: 2-3 dagar under september eller oktober 2017 Plats: Lindholmen Science Park & Gothenburg Studios (Studiocafé och Studio 1-3)InledningVästsvenska Filmdagarna har arrangerats sex år i rad av Förening för Västsvenska Filmdagarna, de tre senaste tre åren i samarbete med FilmCloud och Lindholmen Science Park.2015 hölls dagarna dessutom i anslutning till seminariet Nostradamus, arrangerat av Lindholmen Science Park och Göteborg Film Festival. 2016 tog vi ytterligare ett steg i samarbetet och skapade två heldagar med sammanhållet innehåll på samma plats.Baserat på det mycket bra arbete som gjorts inom ramen för Västsvenska Filmdagarna har vi tillsammans etablerat en bra och viktig mötesplats. 2017 vill vi ta nästa steg och ta evenemanget till en ny nivå, nu i tätt samarbete mellan Föreningen för Västsvenska Filmdagarna och Lindholmen Science Park, där Lindholmen Science Park står som huvudman och sammanhållande part.

Samarbetspartners är Göteborg Film Festival, Manusfabriken, GoKinema och Gothenburg Studios Development. Utöver dessa kommer bl.a. Filmcloud, Kultur i Väst, Film Väst och The Game Incubator (Gothia Science Park) att bjudas in att samarrangera innehåll.Ambition Antalet privata, ideella och offentligt finansierade verksamheter som jobbar för och engagerar sig i den kreativa och näringslivsmässiga utvecklingen and filmbranschen i Västsverige är stort.

Väldigt mycket bra görs, och i tätare samarbete mellan Föreningen för Västsvenska Filmdagarna och Lindholmen Science Park, vill vi påbörja ett arbete med att samla insatserna till ett gemensamt evenemang varje höst.Vid sidan om branschens viktigaste händelse, Göteborg Film Festival, med fokus på publik och internationellt samproducerande, har vi som ambition att utveckla Västsvenska Filmdagarna till ett evenemang med innehåll, skapat och presenterat av flera organisationer, med relevans för en bred målgrupp. Staden har en stor och dedikerad målgrupp av filmpublik och filmintresse framförallt genom Göteborg Film Festival. Vi vill fortsätta att möta och erbjuda seminarier och filmfokus även utanför festivalens självklara dagar i januari/februari.Vi vill verka för en positiv utveckling av utveckling och produktion av rörlig bild, både publikt, kreativt och affärsmässigt.

 MålMålet är att inspirera deltagarna och ge ny energi, ny kompetens, nya idéer och kontakter inför sitt fortsatta arbete. För 2017 sätter vi också ett nytt mål för antal unika besökare på minst 350 jämnt fördelat över dagarna (under 2016 besökte ca 250 unika personer evenemanget, dock ojämnt fördelat på programpunkterna).Långsiktigt mål: Vi vill fortsätta utveckla Västsvenska Filmdagarna mot Västsveriges viktigaste evenemang för manusutveckling, ny teknik, filmhantverk och hållbart producerande. Vårt mål är även att få aktörer inom film- och dataspelsvärlden att sammanstråla för att bredda respektive branschs möjligheter att expandera utöver sitt fält.MålgrupperVästsvenska Filmdagarna har alltid stått för en öppenhet och ett innehåll tillgängligt och intressant för både etablerad bransch, studerande och vanliga medborgare med ett starkt intresse för film och rörlig bild.

Lindholmen Science Park förstärker den öppenheten och möjliggör en mer långsiktig och hållbar struktur som ges möjlighet att utvecklas över tid.Övergripande vill vi vara relevanta för både företag och individer som jobbar professionellt, semiprofessionellt eller studerar film, rörlig bild och dataspel eller som på annat sätt är intresserade av filmskapandets processer.Tonvikt läggs på att skapa en mötesplats där såväl etablerade som icke etablerade filmare känner sig välkomna. Vi vill även inkludera spelbranschen och de som arbetar inom transmedia i förhoppning om att öppna upp nya dörrar för samarbeten och konstnärliga uttryck. Som tidigare nämnt är också syftet att medborgare med ett filmintresse ges möjlighet att förkovra sig inom film och rörlig bild.

Vi tror att alla vinner på att vara inkluderande i ett sådant här sammanhang, både på kort och lång sikt.InnehållParallellt med att skapa en mötesplats där målgruppen kan träffas, är innehållet det centrala som gör evenemanget relevant. Vi tänker oss en kombination av svenska och internationella gäster. Där delar av innehållet presenteras på engelska. 2016 hade vi bl.

a. besök av brittiska manusgurun Linda Aronsson, vilket var mycket uppskattat.Vi har identifierat fyra huvudområden som vi vill styr det innehåll som presenteras under evenemanget: Idé- och manusutveckling: Manusutveckling har haft en central plats under de senaste årens evenemang och vi vill fortsätta hålla starkt fokus på utveckling. Filmbranschen är i förändring och filmskapare behöver bl.a.

utveckla sin kompetens mot att kunna delta i utvecklingen av serieproduktioner för tv och webb. Vi vill också hitta synergier med spelbranschen och övertid stimulera samarbeten över gränserna. Omfattning: 6-8 timmar. Primär samarbetspart: Manusfabriken och Studiocafé Användande av ny teknik ur ett berättande perspektiv: Teknik för VR och 360 kommer allt starkare och vi vill stimulera kreatörer i Västsverige att lära sig utnyttja de nya möjligheterna på bästa sätt. Omfattning: 3-4 timmar.

Primär samarbetspart: GoKinema Hållbara affärsstrukturer: Filmbranschen är som sagt i kraftig förändring och genom omvärldsbevakningsprojektet Nostradamus vill ge både kreatörer och producenter en bild av vart branschen är på väg. Omfattning: 3-4 timmar. Primär samarbetspart: Nostrdamus, Göteborg Film Festival Marknadsföring/distribution (ej fokus 2017): Publiken konsumerar inte längre film på samma sätt som förr och över tid vill vi utveckla Västsvenska Filmdagarna till att även innehålla kunskap om hur framtidens produktioner kommer behöva marknadsföras för att bli relevanta. Under evenemanget 2017 ser vi att marknadsföring berörs av det innehåll som presenteras av Nostradamus. Omfattning: inte fokus 2017, berörs av Nostradamus  Presenterat innehåll är drivande under dagarna, men vi vill även utveckla och förbättra de mötesrelaterade aktiviteter.

Önskemål finns att Speed-dating kommer tillbaka, samt att mer tid ges till spontana möten under mingel.Ovanstående är tidiga tankar som kommer att utvecklas i samverkan med andra inbjudna parter. Arbetet med detta påbörjas redan under våren 2017 i samtal med Göteborg Film Festival, Manusfabriken, GoKinema och Gothenburg Studios Development. Utöver dessa kommer bl.a.

Filmcloud, Kultur i Väst, Film Väst och The Game Incubator (Gothia Science Park) att bjudas in att samarrangera innehåll.Initiala tankar kring programpunkterI ansökande stund är programarbetet bara i sin linda, men ett antal idéer är under diskussion.Att skriva tv-serier, writers room, etcWorkshop med Johanna Ginstmark (nivå behöver diskutras):  http://johannaginstmark.com/hur-man-skriver-tv-serier/Soni Jörgensen – workshop kring writers room?Var är manusförfattarna? Hur får vi fram fler författare? Ett samtal mellan t.ex.

en projektledare på en kanal (Peter Zell, Svt drama), Sara Broos (lärare Alma manusutbildning), Alexia Wennberg (Salomonsson agency) och Mette Friberg (prod.bolag).Webbserier Hur arbetar man med de nya plattformarna? Gästidéer: Skaparen av "Skam", Julie Andem Någon stor youtuber, någon expert, en ung konsument av youtube Crazy pictures som gjort många "avancerade" kortfilmer (http://www.crazypictures.se/ ) och verkar ha en långfilm på gång nu.

Nordic Hillbillies som har en SVT-serie på gång (https://www.youtube.com/channel/UClECehjqrft9ocH2dG3lHjA/videos) och produceras av Mag5. Att arbeta utanför Sveriges gränserNågra tidiga idéer: Björn Runge och Lena Runge om arbetet med filmen the Wife. Lisa Ohlin om att arbeta nationellt och internationellt.

Ella Lemhagen har också erfarenheter att jobba utomlands och är intresserad av att prata om detta. Lisa James Larson regisserar en serie i England. GenomförandeÅrets program kommer utformas i samarbete med ovanstående samarbetspartners under ledning av Maria Eng och Erika Olsson.För praktiskt arrangemang av evenemanget (teknik, lokalförberedelser, etc) kommer professionella leverantörer att engageras, primärt Gothenburg Studios för lokaler och sannolikt KSE för teknik.För att nå målet på 350 besökare planerar vi fortsätta lyfta kommunikation kring evenemanget.

Genom en starkare huvudman i Lindholmen Science Park räknar vi med att kunna utveckla webben för Västsvenska Filmdagarna och maximera räckvidden genom att sammanhållet kommunicera genom samtliga parters kanaler.UppföljningEnligt tidigare år planerar vi fortsätta utvärdera Västsvenska Filmdagarna genom en skriftlig enkät som skickas till alla deltagare som ett webbformulär. Vi träffar även samtliga samarbetspartners i efterhand och diskuterar vad som var bra och vad som kan stärkas ytterligare inför kommande arrangemang. Detta har varit ett koncept vi använt oss av genom åren och som gett bra resultat i fråga om hur vi skall ta vårt arbete vidare och hur vi skall utveckla evenemanget för att passa vår målgrupp så bra som möjligt..

Västsvenska filmdagarna har arrangerats 6 år i rad och utvecklades tidigt till en öppen, välbesökt, uppskattad och viktig mötesplats för filmbransch och allmänt filmintresserade. Under sista åren har arrangören i Föreningen för Västsvenska Filmdagarna samarbetat med Lindholmen Science Park för att få evenemanget att växa, vilket har gjort evenemanget än relevantare för tidigare och tillkommande målgrupper. Filmbranschen är också i stark förändring och både etablerad bransch, talanger och kringliggande stödfunktioner behöver kompetensutveckling, inspiration och visioner. Detta ger Västsvenska Filmdagarna..
 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta