1 aug 2013 till 31 jul 2014
Utvecklingscentrum för ny musik och ljudkonst

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
400 000 kr

Egna medel

1 363 000 kr

Projektets totalbudget

1 763 000 kr


Kontakt

Göteborg Artist Center (GAC)
Staffan Svensson
031206319
info@gac.se

Målet den kommande treårsperioden är att bygga upp och etablera ett utvecklingscentrum för samtida musik- och ljudkonst. Syftet är att skapa en effektiv arbetsform för att underlätta, stödja och utveckla de aktörer som är aktiva inom området. Att identifiera problem och brister och att tillsammans med aktörerna aktivt bidra till lösningen. Ett övergripande mål är att främja integrationen av konstarten i samhället. Utvecklingscentret kommer att arbeta nära intressenterna och göra detta i en ny administrativ form som är flexibel och anpassad för att lösa deras konkreta behov.

Ansvar tas för övergripande frågor som små eller enskilda aktörer inte har möjlighet att ta. Försöksverksamheten sätter fokus på att skapa livskraftiga strukturer och en grogrund för nyskapande. Prioriterade fokusområden för verksamheten är konstartsutveckling, internationalisering, strukturer, resurser och publikutveckling. Det är viktigt att det i grund och botten handlar om att aktörerna själva ges bättre möjligheter att klara sina utmaningar. En kontinuerlig omvärldsanalys i en flexibel och lyhörd organisation blir ett viktigt redskap.

Ett publikutvecklingsperspektiv kommer att genomsyra verksamheten och under det första året läggs särskilt fokus på att förankra och bygga upp ett svenskt centrum för publikutveckling av nationellt intresse. En separat medlemsorganisation skapas (år två) med syfte att driva och samla kunskap och kompetens inom området, samt att utgöra en internationell partner. Verksamheten är en försöksverksamhet på tre år med delat ägarskap mellan Kultur i Väst och GAC. Den sistnämnda står för ekonomihanteringen för den del som inte finansieras av Kultur i Väst. Genom att Utvecklingscentret anlitar GAC som projekthotell behöver inte någon ny organisation skapas (argument för detta – se bilagor).

GAC har många års erfarenhet som projekthotell och full insyn i verksamheten fås via deras redovisning. Se vidare bilaga..Jämställdhet byggs in i verksamheten via styrdokument redan från starten. I den arbetsgrupp som utarbetat planen är fördelningen 40-60 (förutom personerna under "kontaktpersoner" ovan även Tove Eriksson, Kultur i Väst och Staffan Svensson, GAC), men denna grupp skall förnyas genom rotation, och vi planerar därför att börja med att ta in flera kvinnor. Mångfald och kulturella gränsöverskridanden tas tillvara för att stimulera den konstnärliga utvecklingen. Internationalisering är ett av fokusområdena. De internationella nätverk som redan finns tas tillvara och byggs ut så att flera aktörer kan delta.

,Syftet med Utvecklingscentrum är att stärka den samtida musikens ställning och öka dess relevans i samhället. UC ska utgöra ett resurscentrum för samtida musik- och ljudkonst i Västra Götalandsregionen genom att verka som en aktör med övergripande och stödjande roll. Med kontinuerlig omvärldsbevakning ska UC samla kompetens, kraft och kunskap om helheten, och identifiera och stärka de områden där resurser eller insatser är nödvändiga för att utveckla området.,Samtal förs med aktörer i hela regionen. Finansiering kommer att sökas från Kommunalförbund och kommuner där verksamhet bedrivs.

Utvecklingscentrum förhåller sig aktivt till VGR:s Kulturplan och de fem strategiska områdena i Kulturstrategin: Vidga deltagandet: Ett särskilt delprojekt är upprättandet av ett centrum för publikutveckling. Dessutom vill vi arbeta med gränsöverskridande projekt mellan musiken och andra kunskapsområden för att förbättra integrationen i samhället. Utveckla kapaciteter: Utvecklingscentrum skall vara en resurs för alla aktörer på området och bidra till att lösa problem och undanröja flaskhalsar. Ny musik är en stark konstform i regionen och det finns en stor potential för utveckling genom förbättrad samverkan mellan musiklivets aktörer, utbildningar, kulturinstitutioner och lokalsamhället. Gynna nyskapande: Konstnärligt utvecklingsarbete är ett av fokusområdena i arbetet.

Vi vill förbättra möjligheterna för ton- och ljudkonstnärer att verka i regionen och utvecklas konstnärligt. En metod för detta kan t.ex. vara konstnärsresidens och internationella utbyten. Utnyttja tekniken: Utvecklingscentret skall möta konkreta behov och bidra till att konstnärliga idéer som kräver särskilda tekniska lösningar kan genomföras.

Detta skall ske genom hjälp till finansiering, samordning av resurser, och genom att fungera som ett kunskapsnav i ett nätverk av experter. Internationalisering: Flera utbildningar, arrangörer och fria musikkonstnärer har ett stort intresse att arbeta internationellt. Vi vill möjliggöra detta genom att ta plats i internationella nätverk och samarbetsprojekt. För att bli en stark aktör på den internationella arenan behöver strategier och former för samverkan utvecklas.,Jämställdhet byggs in i verksamheten via styrdokument redan från starten.

I den arbetsgrupp som utarbetat planen är fördelningen 40-60 (förutom personerna under "kontaktpersoner" ovan även Tove Eriksson, Kultur i Väst och Staffan Svensson, GAC), men denna grupp skall förnyas genom rotation, och vi planerar därför att börja med att ta in flera kvinnor. Mångfald och kulturella gränsöverskridanden tas tillvara för att stimulera den konstnärliga utvecklingen. Internationalisering är ett av fokusområdena. De internationella nätverk som redan finns tas tillvara och byggs ut så att flera aktörer kan delta.,.