Göteborg

7 aug 2017 till 7 aug 2018

Bakgrund: SkogsfestenFestivalen Skogsfesten har sedan 2010 årligen arrangerats strax utanför Dals Långed i Bengtsfors kommun, Dalsland, av den idella föreningen Djuren i skogen. Det som får oss att engagera oss i festivalen är själva lärandet; att folkbilda oss själva såväl som våra besökare i miljöarbete inom alla de fält som kulturevenemang berör; transport, energi, mat, teknik, förpackningar, förbrukningsvaror m m.Återbruk har kommit att bli vår främsta konstform. Vi samarbetar med matbutiker och grossister för att ta vara på och servera deras svinn och vi hämtar byggmaterial från lokala byggen och rivningar för att bygga upp områdets infrastruktur med scener, kök, teknikbås och andra strukturer. Då platsen för festivalen ligger utanför elnätet måste vi producera all vår elenergi på plats vilket vi löst med solceller med ett par ton kasserade batterier.

 Nästan all elektronik till strömförsörjning har vi fått till skänks från serverhallar som bytt ut sin reservströmförsörjning, vilket görs många år innan den borde anses förbrukad. En hel del av vår scenteknik är även den kasserad och har reparerats och byggts om av oss. Vi driver studiecirklar inom elektronikreparation, batteriåterbruk, matsvinnslogistik, ljud- och ljusteknik, trähantverk och konstruktion året runt där vi tillsammans löser allt som behövs inför nästkommande festival.För att kunna bedriva den verksamhet vi gör krävs en hel del engagemang och kompetens men också en hel del verktyg och utrustning. Vi har under åren samlat på oss en mängd handverktyg, elverktyg, scenteknik, kablage, köksutrustning m m.

I nuläget används utrustningen bara några få helger per år, när vi förbereder inför kommande festival. Detsamma gäller för våra samarbetspartners och många andra kulturproducenter. Därför vill vi nu ansöka om stöd för att möjliggöra ett hållbart och enkelt sätt att dela resurser och kunskap på.SyfteVi vill starta ett nätverk inom vilket kulturarrangörer kan låna och utveckla kompetens, verktyg och utrustning gemensamt.Nätverket skall: Etablera en experimentplattform där kulturarrangörer tillsammans kan lösa sina miljörelaterade problem Administrera anskaffning, förvaring, reparation och bokning/utlåning av verktyg och material Utveckla kompetens och metoder för planering, uppbyggnad, genomförande och nedmontering av festivaler och andra kulturevenemang på ett miljöeffektivt sätt Bedriva av studiecirklar och workshops för kulturarrangörer och privatpersoner Spridning av miljöeffektiv kulturproduktion i VG-Regionen Vara ett nav för etablerade och blivande kulturarrangörer där nya samarbeten och världar föds och växer upp Etablera samarbeten med byggfirmor, ljud- och ljusfirmor samt matbutiker för att ta vara på deras svinn Strategi För att en delningspool med verktyg och scenteknik skall fungera på ett tillfredsställande sätt tror vi att det inte räcker med att tillhandahålla själva verktygen utan även kunskapen att använda dem måste finnas.

Därför skall vi driva studiecirklar och workshops i att reparera kasserad verktyg och scenteknik - för att bygga upp innehållet i poolen - och dessutom studiecirklar i hur en använder det som finns i poolen. Vi menar att nån form av grundläggande kunskap om trähantverk och konstruktion är nödvändig för att kunna tillgodose sig nyttan i att kunna låna sådana verktyg, liksom kunskaper i ljud och ljusteknik är nödvändiga för att ha någon nytta av att kunna låna den typen av teknik. Därför vill vi både erbjuda utrustning och folkbildning i kunskaperna att använda dem. Även privatpersoner skall ges möjlighet att delta i studiecirklar och workshops och kunna ta del av delningspoolen.Vår utgångspunkt blir en lokal på Ringön med plats för verkstad, kök, förråd och möten.

Här kan vi året runt bedriva studiecirklar och workshops kring självorganiserad kulturproduktion samt reparation och underhåll av utrustning.Vi skall etablera samarbeten med byggfirmor, ljud- och ljusfirmor och grossister för att kunna ta hand om deras svinn. Vi kommer även att samla in trasig och/eller skänkt utrustning från privatpersoner.TidsplanAugusti 2017: Införskaffande av verktyg och inredning av lokal. Pilotprojekt: studiecirklar och workshops i snickeri, ellära samt ljud- och ljusteknik inför Ortens Konstfestival, som arrangeras av Pantrarna.

September 2017:Utvärdering av pilotprojektetBehovsinventering och planering inför uppstart av studiecirklar och workshopsEtablera kontakter och samarbeten med olika aktörer för att ta vara på deras svinn; verktyg, trä- och metallmaterial, scenteknik, elektronik m m samt utforma en smidig logistik för materialet.Oktober 2017: Starta upp den veckoliga studiecirkelverksamhetenMarknadsföring av projekt ReturKultur, uppstart av webbplats för information, bokning av utrustning och workshops November-januari 2017/-18Fokus på drift av folkbildningsverksamheten, utvärdering och finslipning.Våren 2018: Utveckla studiecirkelverksamheten med fokus på sommarens kulturevenemang. Behovsinventering och upplägg.Sommar 2018:Genomförande och deltagande med workshops m m på Skogsfesten och Algotfestivalen där studiecirklarnas samlade kunskaper omsätts i praktiken.

Mål för projektet 2017-18Utveckla en struktur för hur nätverket skall kunna växa, fungera och finansieras på sikt.Framtida målEtt självständigt nätverk inom VG-Regionen för miljöarbete och folkbildning inom allt från självorganiserad till kommersiell kulturproduktion..

Som så mycket annat är den mesta kulturen centrerad i de större städerna. Skogsfesten äger rum på landsbygden i Dalsland och samverkar med både lokalinvånare, folkhögskolor, högskolor och näringsverksamheter på respektive ort. Skogsfesten samarbetar med konstskolorna vid Steneby för att sätta Dalsland på Sveriges kulturkarta och har också engagerat Rättbuss som kör besökare från bl a Stockholm och Göteborg ut till den dalsländska skogen.

 

Kultursektorn har en viktig roll i att inspirera människor till beteendeförändring i vardagen. Festivalformatet är särskilt intressant då det pågår under dygnets alla timmar och innebär ett samhälle i mikroformat med alla miljöbelastande funktioner såsom mat, energi, transport, avfallshantering m m.

Det formatet ger oss möjlighet att helhjärtat ägna oss åt att testa oss fram för att minimera varje områdes miljöpåverkan. Våra slutsatser är väldigt ofta applicerbara på samhället i stort. Vi vill till en början verka småskaligt för att göra kulturevenemang så resurssnåla som möjligt för att på sikt bana väg för ett mer resursmedvetet samhälle i allmänhet och en mer resursmedveten kultursfär i synnerhet.

 

 

Både Skogsfesten bedriver redan idag ett minutiöst miljöarbete som uppmuntrar till en beteendeförändring för alla våra besökare och har även inspirerat flera andra kulturarrangörer. Projekt ReturKultur skulle vara ett både enkelt och klimatsmart forum för samarbete och utbyte mellan kulturarrangörer i VG-Regionen.

Vi för diskussioner med Kultur i Västs Festivalplattformen för att integrera vår verksamhet i deras nätverk för att nå ut och inspirera till än fler miljöengagerade kulturinitiativ.

.

 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta