31 dec 2011 till 30 dec 2012

Syftet är att syresätta scenkonsten genom att tillhandahålla möjligheter för olika typer av scenkonstnärer att utveckla sig själva i sitt konstnärsskap men också att pröva nya modeller och samverkansmöjligheter för samarbete med andra konstdiscipliner och kulturer.

Målet är att under detta första år: - ordna förutsättningar för att kunna ta emot residensdeltagare - genomföra fyra residens - göra en dokumentation av arbetssättet, både på film och i ord.
- hitta fler finansiärer till verksamheten.

Projektet innebär att vi får möjlighet att ta emot scenkonstnärer som under begränsade perioder kan arbeta koncentrerat och ta del av förhållningssätt och metoder som utarbetats vid Centrum för scenisk rörelse och eget skapande. De åker sedan hem till sig och arbetar vidare med sitt projekt och sprider på så sätt den integrerade kunskapen vidare. Vi ta del av deras kunskap, arbetssätt och kontakter och stärker därmed det egna arbetet och det kultursystem vi verkar i.

Förutsättningar
Vi behöver hyra en ändamålsenlig lokal. Vi har flera fungerande alternativ att välja mellan och det är möjligt att vi under detta första år behöver alternera mellan flera. Vi kommer dock under året att arbeta för att få till en stadigvarande lokal där vi kan lägga vårt dansgolv. Samtal kommer att föras med G2:1 om Stensalen och Gerlesborgsskolan om deras samlingssal.

Residensen
Residensens innehåll kommer att ha tonvikten på fördjupning och process. Deltagaren får verktyg och tillit för eget skapande, för improvisation och för scenisk gestaltning. Deltagarnas önskemål om var fokus ska ligga styr inriktningen på residenset. Utifrån inriktningen görs en plan. Exempel på inriktningar:
- förvärva en metod eller verktyg för att sedan kunna skapa egna föreställningar
- få en alternativ start på ett föreställningsarbete
- få handledning under skapandet av en föreställning
- scenisk konsultation i ett föreställningsarbetes slutskede
- utveckla pedagogiken inom scenisk gestaltning
Residenset tillhandahåller:
- pedagog - handledare - regissör
- arbetsmodell för scenisk rörelse och eget skapande
- arbetslokal
- administration
- kvalificerad referenspublik samt konstvandringsbesökare/kulturellt
intresserade”badgäster”
- arbetsro
Residensets deltagare får själva stå för resor, mat och logi. Förhoppningsvis finns stipendier att söka för sådant.

Följande konstellationer är intresserade:
E.D.O.Tär ett föreställningsprojekt där en dansare - Anna Westberg, en skådespelare/performanceartist - Eva Dal Norlind, en bildkonstnär - Åsa Herrgård, en musiker - Patrik Wingård samt teaterskribenten och författaren Mikael Löfgren möts för att tillsammans skapa ett scenkonstverk. Detta arbete planeras ha sin tillblivelse- process under 5 veckor fördelade över januari, februari och mars 2012.
Penn Dixie Productions är en performancegrupp från Philadelphia i USA vars medlemmar har rötterna i fransk, svensk, brasiliansk och argentinsk jord. De önskar ett möte med Centrum för scenisk rörelse och eget skapande och det skulle passa dem bäst under sommaren.
Grupp från Hammarkullen där unga deltagarna från olika kulturer väljs ut i samarbete med ”Kultursystem Hammarkullen”. Det 4 veckor långa arbetet är fördelat på 4 månader.
Kulörta lyktor - nu i form av residens. Vi erbjuder 12 platser för scenkonstnärer som vill träna tillsammans samt fundera och samtala runt sitt konstnärsskap under fem dagar (on-sö). Här kommer enskilda residensdeltagare till ett färdigt program.

Dokumentation
Vi ämnar slipa formuleringarna om vårt arbete i en liten skrift samt producera en film som beskriver arbetsgången eftersom vi tror att det kommer att göra det lättare för oss att hitta finansiärer.

Framtida finansiärer
Vi har ett samarbete på gång med Tanums kommun och Kultur i Väst genom ”Kultur&Konstarter” samt ”Kultur&Samhälle om ett treårigt pilotprojekt. Samarbetet med Kultur i Väst har fokus på dans och eftersom vi vill arbeta med alla typer av scenkonstaktörer kommer vi att behöva ytterligare uppdragsgivare/finansiärer och detta tänker vi lägga ner arbete på under året. Vi tror t ex att omkringliggande kommuner kan vara intresserade både av att ta del av work-in-progress-föreställningar samt fortbildning av personal när det gäller kreativt tänkande. Därför planerar vi att under året ta kontakt med dessa. Vi skulle också vilja komma i kontakt med företagare i Tanum och dess kranskommuner för att medvetandegöra dem om möjligheterna som skapas genom att ett scenkonstcentrum etableras i trakten. Vi hoppas att, i och med detta, så småningom kunna upprätta sponsorsavtal. Vi kommer också att följa upp de kontakter vi haft med bl a Folkteatern i Göteborg och Regionteater Väst för att de själva ska betala residens hos oss för exempelvis en uppstart i ett föreställningsarbete eller vad de nu kan tänkas behöva för slags ”vitamininjektion”.
Detta nätverkande kommer vi att lägga in i de perioder då det inte pågår något residensarbete.

Visa på karta