Borås

1 jan 2017 till 31 dec 2017

Projektet syftar till att arrangera lajv* (levande rollspel) i ett skogsområde utanför Utby i Marks kommun den 14-17 september 2017. I projekttiden ingår förberedelser, själva arrangemanget och efterarbete. Vi siktar på cirka 250 deltagare som alla deltar aktivt under hela arrangemanget.*Levande rollspel eller Lajv som det oftast kallas, kan beskrivas som interaktiv improvisationsteater utan publik. I en påhittad verklighet har alla deltagare en roll som ska gestaltas på ett så trovärdigt sätt som möjligt.

Detta görs genom kläder, rekvisita, byggnader med mera. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare. Arrangörerna skapar ramverket där lajvet utspelar sig medan deltagarna fyller det med innehåll och skapar hela berättelsen genom deras interaktiva aggerande mot varandra eller mot de föremål som arrangören har placerat ut. Det finns inget manus utan det är deltagarna som bestämmer hur det ska sluta.Mellan 2002 och 2005 arrangerades de första fem delarna i lajvkampanjen Morgondagens Gryning.

Kampanjen var känd för att skapa spännande händelserika lajv med målet att låta nybörjare såväl som erfarna få uppleva kulturformen lajv på ett roligt sätt tillsammans.2016 bestämde vi oss för att arrangera del sex i lajvkampanjen med mycket bra resultat. Våra deltagare gav oss 9 av 10 i medelbetyg och det har beskrivits som ett av de bäst arrangerade lajven under 2016.Under de senaste åren har många lajv fått en mer erfaren deltagarskara och utrustningskraven har ökat markant, vilket är kul på sätt och vis, men detta har även lett till att det är en högre tröskel för nybörjare att kunna börja lajva. Vi har därför skapat ett lajv som är uttalat nybörjarvänligt, där en blandning av erfarna och nybörjare skapar den perfekta blandningen för ett lyckat arrangemang.

Vi vill att fler ska prova på lajv och se hur roligt det är att kombinera historia, fantasi, hantverk och teater.Vi testar en hel del nytt som tidigare inte testats på lajv och kommer därför använda oss av olika tekniker för att skapa en så unik upplevelse som möjligt för våra deltagare. Vi har därför utvecklat speltekniska system för att gestalta sådant som vi rent fysiskt inte kan gestalta. T.ex.

kommer man kunna besöka underjorden och ett grottsystem genom att vi blandar in vanligt bordsrollspel. Det är det som gör vårt arrangemang unikt.Vi tar dessutom in modern teknik för att öka upplevelsen. Vi vill bland annat använda röstigenkänning för att bygga en kista som bara kan öppnas med ett magiskt ord, kristaller som svävar med magnetism och glöder när de är nära varandra samt pelare som aktiveras med hjälp av magiska kristaller.Vårt mål är att alla som åker på lajvet ska känna sig välkomna och rättvist behandlade oavsett kön, sexualitet, etnicitet, funktionshinder eller liknande.

Genom att skapa en fiktiv lajvvärld där de stereotypa könsrollerna inte står i fokus, hoppas vi kunna öka jämställdheten och skapa mer tolerans för varandras olikheter. Vi avser även tillgänglighetsanpassa vårat lajvområde till viss del så att även personer med funktionshinder ska få möjlighet att uppleva denna fantastiska kulturform. Det tror vi skapar social hållbarhet.Målgruppen är främst deltagare i åldern 13-25, men alla åldrar är välkomna. Deltagarna kommer från hela landet men främst från västra Sverige och vi hoppas kunna bidra till att fler i Västsverige upptäcker kulturformen lajv.

Vi kommer dessutom satsa extra på barnfamiljer med anpassade lekar och äventyr för de lite äldre barnen och ”lekhage” för de små. Detta eftersom det blir allt vanligare att familjer vill åka på lajv tillsammans med sina barn. Genom åren har vi haft deltagare från USA, Spanien, Frankrike, Tyskland, Norge och Danmark.Arrangemanget arrangeras helt av ideellt arbete och eventuella överskott har alltid återinvesterats in i nya lajv.[Hållbarhet] All mat som arrangemanget serverar är vegansk, lågallergen mat.

Allt avfall som produceras under arrangemanget källsorteras och lämnas på återvinningscentral vilket tyvärr gör oss relativt unika. I den mån det går köper vi in våra intrigföremål från second hand butiker. Tyger, läder och annat byggmaterial köps från lokala leverantörer i regionen.[Tidsplan] 1 jan - 14 sept är förberedelsetid där vi skriver ramverket till lajvet och de intriger som är starten på lajvet. Under denna tid förbereder vi dessutom området och bygger alla den rekvisita vi behöver.

Vi utvecklar och utvärderar dessutom de nya speltekniska metoderna vi har tänkt att använda oss av.14-17 sept är genomförande av lajvet där vi kommer ha fullt upp med att ta hand om deltagarna och se till att arrangemanget flyter på så bra som möjligt.17-18 sept är städdag då vi städar upp på området och återställer det igen.19 sept - 30 dec är avsedd för efterarbete och utvärdering. Utvärderingen kommer göras vi elektronisk enkät som skickas ut efter lajvet.

Genom alla våra nya system och de nya tekniker som vi har utvecklat hoppas vi kunna utveckla hobbyn i stort. Vi testar nya infallsvinklar och utvärderar sedan om det blir bättre eller sämre än redan etablerade system. Med detta hoppas vi kunna sätta regionen på kartan genom ett nytänkande, utvecklande och roligt lajv.

Det arrangeras dessutom inte så många lajv av denna typ i Västsverige längre. Vi hoppas genom detta arrangemang skapa en lokal förankring vilket förhoppningsvis gör att lajvarna i Västsverige har ett arrangemang att samlas och engageras kring.

Generellt vänder sig lajv till en grupp ungdomar som är annars är väldigt svåra att nå med traditionella ungdomssatsningar. Många av de som upptäcker kulturformen är personer som, av samhället eller av andra jämnåriga, definieras som nördar. Personer som normalt spenderar sin fritid på nätet och inte attraheras av sport, idrott eller fritidsgårdar. Genom lajv får de en gemenskap utanför internet. De hittar vänner som accepterar deras originaliteter och de hittar sociala plattformar som fungerar för dem.

 

Visa på karta

Visa aktiviteter på karta