29 feb 2012 till 30 jul 2012
Lyftet

Ekonomi

Utvecklingsprojekt
70 000 kr

Egna medel

473 000 kr


Kontakt

Dansbyrån
Paula de Hollanda
031- 12 97 46
info@pauladehollanda.com

 Lyftet är ett projekt i fyra faser med syfte att få unga dansare i Salvador (Brasilien) och Västra Götalandsregionen att genom praktiskt arbete i dansstudion ifrågasätta traditionella könsroller på scenen samt ge dem fler valmöjligheter i det koreografiska skapandet. Denna ansökan gäller endast Fas 2 och 3 som genomförs i Västra Götalandsregionen.

Bakgrund
Vi har under lång tid diskuterat möjligheterna att tillsammans göra ett projekt för att utforska de begränsningar som synen på genus och kön skapar i den sceniska dansen. I det här projektet kommer vi att jobba med frågan i både Sverige och Brasilien. I ett samhälle med starkt befästa könsroller är det inte många som ifrågasätter hur den manliga respektive kvinnliga kroppen representeras på scenen. Vi har båda erfarenhet av att studera och jobba med dans i Salvador och vet att det finns en enorm kapacitet bland dansare av alla kön men också att koreografer gör stor skillnad på just kvinnliga och manliga kroppar. Det är otänkbart för en man att bli lyft och en kvinna kan inte lyfta en annan person. I Sverige finns det också en skillnad om än inte lika markant, det skiljer sig också mycket åt mellan olika genrer. Vi har själva i vårt yrkesutövande varit tvungna att i praktiken handskas med dessa frågor, som när vi har jobbat med partnering och lyft, både i workshopsituationer och i koreografiska processer.

Genom undervisning i olika dansstilar har vi under åren utvecklat några övningar för att hjälpa deltagarna att gå ifrån ett inlärt beteende att använda muskulär råstyrka till att i stället använda kroppens struktur och jordens gravitation. I projektets första fas möter vi icke-dansare för att testa och diskutera synen på kroppen och dess kapacitet.

Syfte
Projektets syfte är att få unga dansare att genom praktiskt arbete i dansstudion ifrågasätta traditionella könsroller på scenen samt ge dem fler valmöjligheter i det koreografiska skapandet. Scenen speglar samhället och samhället speglar scenen, men det sker även en påverkan åt båda håll. Vi vill visa på alternativ till att män med råstyrka lyfter upp kvinnor. Med fokus på lyft som bygger på teknik och inte styrka kan vi se kvinnor som lyfter andra kvinnor, kvinnor som lyfter män, män som lyfter män, och allt detta kan ge en aning om att världen skulle kunna vara annorlunda.

Genomförande/process
Fas 1 Under Kulturnatta den 14 oktober 2011 kommer vi att genomföra Kroppens mekaniska verkstad i Dansbyrån Studio, Göteborg. Där bjuder vi in allmänhetenför att med hjälp av varandra, vattenfyllda flaskor och andra hjälpmedel få utforska några av kroppens funktioner. Det blir ett labb där utgångspunkten är kroppen i rörelse och hur man kan utnyttja kroppens struktur och jordens gravitation istället för muskulär råstyrka.

Fas 2 Research mars och april 2012.
Under den här fasen kommer vi att arbeta med att ta fram undervisningsmaterial (övningar) som vi regelbundet provar på både icke-dansare och dansare. Löpande utvärdering sker med dem om deras upplevelser av sina egna kroppars kapacitet men även diskussioner om vad genus spelar för roll för hur vi ser på och använder våra kroppar och hur människokroppen representeras på scenen. Under den här tiden kommer vi att läsa in oss på genus i allmänhet och inom scenkonsten i synnerhet.

Fas 3 Sommardans med dansestetelever i gymnasieskolor i någon kommun i Västra Götalandsregionen sommaren 2012. Workshops genomförs med en grupp dansstudenter där vi jobbar med de övningar och frågeställningar vi tagit fram under våren. Det hela leder fram till en föreställning skapad tillsammans av oss och ungdomarna utifrån tidigare nämnda frågor om kropp och representation på scen. Ungdomarna får en möjlighet att jobba med en konstnärlig process från början till slut. Diskussioner har inletts med kultursekreteraren i Skara kommun, Anette Fernholt, men det kan även bli någon annan kommun. Tanken är att deltagarna får det som ett betalt sommarjobb av kommunen så att de kan delta varje dag i fyra veckor.

Fas 4 Residens på Itaparica hösten 2012 och arbete med unga dansstuderande i Salvador. Vi kommer ansöka om Sacatars (www.sacatar.org) residens på ön Itaparica utanför Salvador, deadline 16 januari 2012. Under två månader kommer vi där att arbeta med unga danselever, med workshops och att ta fram en föreställning. Vi kommer att fokusera på teknik för lyft och partnering. Varje workshop-pass avslutas med att deltagarna får skriva ner sina tankar kring vad man just gjort. Blir vi uttagna till residenset står Sacatar för resa, boende och studio. Övriga kostnader kommer vi att söka medel till från KUR, VGR och Konstnärsnämnden.