Tanum

1 sep 2016 till 28 feb 2017
Karuselldörrar

Ekonomi


Utvecklingsprojekt
300 000 kr

Egna medel

0 kr

Projektets totalbudget

300 000 kr


Kontakt

Lava-Dansproduktion
Benno Voorham
lava@lavadans.com


Karuselldörrar är ett projekt som riktar sig mot nyanlända barn och ungdomar som har kommit till Västra Götalandsregionen (och Stockholms län (som utgör ett följdprojekt)). Barn och ungdomar som har flytt från krig och konflikter, ofta ensamma. Många av dem har överlevt en svår och farlig resa från sina hemländer för att finna en fristad i Sverige. Titeln på detta projekt är en metafor för den situation som många av dessa ungdomar befinner sig just nu. De har lämnat sitt hemland men har ännu inte integrerats i det svenska samhället.


Fast i en slags terminal tillvaro, anlända men inte framkomna, är de till stor del avskurna från en tonårings normala band av relationer och trygghet. De hyser hopp om att kunna lämna karusellen genom rätt utgång, men risken är stor att bli fast eller kastas ut ur den ständiga rotationen till ett stort, tomt utanför. Projektet börjar med en serie av workshops inom dans improvisation, fysisk teater och bild för grupper av nyanlända barn och ungdomar (12-16 år) i Tanum och Göteborg. Efter workshopdelen av projektet kommer vi, under ledning av koreografen Benno Voorham, att skapa en föreställning med 8 ungdomar, 4 professionella dansare och en bildkonstnär. Föreställningen visas i hela Västra Götaland med både skolföreställningar och föreställningar för allmänheten.

Skolföreställningar riktar sig i första hand till högstadie- och gymnasieelever. Karuselldörrar är ett konstnärligt nyskapande projekt som förenar professionella utövare inom dans och bild med nyanlända barn och ungdomar utifrån en konstnärlig och empatisk helhetssyn. Projektet har en lokal, regional, nationell samt internationell relevans. Den lokala betydelsen för de medverkande ungdomarna och metodutveckling kring projektet kan inte underskattas; regionalt för att projektet får en bred spridning och skapar gemensam inspiration, gemensamma förebilder och kunskap om metodik; nationell för projektet ska genomföras i olika regioner i Sverige efter genomförandet i VGR; internationell på fler olika sätt: problematiken runt projektet har en hög internationell relevans, vi samarbetar inom projektet med internationella konstnärer och dokumentärfilmen kommer att ha en internationell spridning. Kulturpoolen arbetar med en plan för fortbildning inom konstarterna för samtliga pedagoger och rektorer i Tanums kommun.


Projektet syftar till att stärka de barn och unga som just nu befinner sig i en särskilt utsatt position i Sverige. De får stöd i att stärka sin egen röst, att värdera och berätta om sina erfarenheter och att bygga tillit. Det finns ett stort värde både lokalt och regionalt i att se Karuselldörrar som en lins och en spegel för frågor om värdegrund, mänskliga rättigheter, om att skapa förutsättningar för varakt

iga relationer och god integration. Dessa värden kan också lyftas till nationell nivå. Genom projektets dokumentation och framförandet av föreställningen skapas förebilder som av egen kraft kan berätta och inspirera. Projektet är i första hand ett konstnärligt arbete som i egen kraft når uppmärksamhet och spridning

 

Visa på karta